Əkscisimlərin yaranma nəzəriyyələri

Əkscisimlərin yaranma nəzəriyyələriBildiyimiz kimi əkscisimlər (antitellər) qan zərdabının spesifik zülallarıdır. Orqanizmə antigen yeridildikdən sonra immun cavab olaraq plazmositlər tərəfindən əkscisimlər sintez olunur və antigenlə spesifik immun reaksiyaya girir. Qan zərdabının köməyi ilə passiv immunitetin yaradılması göstərmişdir ki, əkscisimlər immunlaşmış orqanizmdə əmələ gəlir. Əkscisimlərin əmələgəlmə mexanizmi alim-immunoloqların uzun müddət müzakirələrinə səbəb olmuşdur.
Əkscisimlərin əmələ gəlməsi barədə bir-neçə nəzəriyyə var:
İnsrtruktiv nəzəriyyə:
Bu nəzəriyyəyə əsasən antigen immunoloji informasiyanın daşıyıcısıdır və spesifik əkscismin yaranmasını idarə edir. Zülalda əmələ gələn yeni immunoqlobilinlər əvvəlcə bir-birindən seçilmir. Antigenlə kontakdan sonra isə əkscisimlər antigenin molekuluna müvafiq olaraq ikincili quruluşunu dəyişir.
Selektiv nəzəriyyə:
Bu nəzəriyyəyə əsasən əkscisimlər makromolekul olaraq hüceyrələrin membranında spesifik reseptor rolunu oynayır (dərman preparatlarının reseptorları kimi).
Əkscisimlərin klonal - seleksion nəzəriyyəsi:
Bu nəzəriyyəyə əsasən əkscisimlər hüceyrələrin üzərində təbii zülal reseptorları olub antigeni selektiv seşmə təsirinə gətirirlər. Antigenin daxil olması ona qarşı spesifik reseptorlar daşıyan hüceyrələrin klonal poliferasiyası üçün bir siqnaldır. Bu proliferasiya çox saylı eyni spesifikliyə malik olan hüceyrələrin yaranmasını təmin edir. Bu hüceyrələrin bir hissəsi əkscisimlər sintez edən hüceyrələrə-plazmositlərə, digər hissəsi isə immunoloji yaddaş hüceyrələrinə diferensasiya olunur. Məhz bu yaddaş hüceyrələri hesabına orqanizmdə immun cavab yaranır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1030   Tarix: 22 sentyabr 2022
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Çay deyil, meyvədir

Berqamot çay kimi tanınsa da, əslində, onun sitrus bitkisi olduğundan çoxları xəbərsizdir. Bir versiyaya görə, onu seleksiya nəticəsində əldə ediblər. Başqa bir versiyaya görə, berqamot hibrid deyil, portağalın mutasiyas

.

Bayram axşamı içki içənlərə pis xəbər

Kardioloq bayram günlərində ürək üçün gizli təhlükə barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, kardioloq Bindu Çebrolu bildirib ki, bayramlarda spirtli içki, çox yemək, az yatmaq və su çatışmazlığı ürək ritminin pozulmasın

.

Evdəki "yolka" sizə problem yarada bilər - Həkimdən AÇIQLAMA

Yeni il ağacları bəzi hallarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Aleksandra Filyovanın sözlərinə görə, canlı ağaclar daşınma və saxlanma zamanı qabıq və gövdəsində mikroskopik kif toplay

.

Çox adam arıqlamaq üçün belə edir, amma kökəldir

Gündə 1 və ya 2 dəfə yemək sağlamlıq üçün tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı diyetoloq, qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriya Gonçar deyib. Onun sözlərinə görə gün ərzində üç yeməyi atlamaq metabolizmin pozulmasına

turlar.az

maskalar yaz geyimleri 2025 donlar 2025 qan qruplari 1 yaşına qədər körpələrə qulluq gəncə xəbərləri sifahi xalq ədəbiyyatı kosmetika arxadan olmag hakışda rus dili 2ci ders burclerin uyumu aydin sani