Ən güclü antioksidant

Ən güclü antioksidantCənubi Amerikanın yerli qəbilələri 8 min il əvvəldən amarantı tanıyırdılar, Avropada yaşayanlar isə qitəyə gələnə qədər qarğıdalıdan sonra ikinci əsas dənli bitki kimi ondan geniş istifadə edirdilər.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, amarantdan hazırlanan qida məhsulları yüzilliklər ərzində asteklərin və inklərin rasionuna daxil olub, dərman bitkisi və müalicə vasitəsi kimi özünə yer tapıb.
Asteklərin sonuncu imperatoru Montesuma hər il tabeliyində olan qəbilələrdən 70 min hektolitr amarant toxumu toplayarmış. Qədim asteklər yeni doğulmuş körpəni qidalandırmaq üçün ondan istifadə edir, döyüşə gedən əsgərlər bitkinin üyüdülmüş toxumlarını ehtiyat azuqə kimi götürürdülər. XVI əsrdə Avropaya gətirilən amarant az vaxtda məşhurlaşıb. Hətta 1653-cü ildə İsveç şahzadəsi Xristina Avqusta onun şərəfinə orden təsis edib.
Bitkinin adı yunan dilindən tərcümədə solmayan çiçək mənası verir və müxtəlif qitələrdə onun 90-a yaxın növü yayılıb. Amarant toxumlarından alınan yağın tərkibində skvalen maddəsi indiyədək elmə məlum olan antioksidantlardan ən güclüsüdür. Son illərə qədər xərçəng xəstəliyinin müalicəsində istifadə olunan skvalen köpək balığının qaraciyərindən alınırdı və bu, cəmi 2 faiz təşkil edirdi. Amarantda skvalenin miqdarı 8 faizə çatır.
Amarantdan mədə-bağırsaq sistemi, babasil, böyrək və sidik yollarının iltihab mənşəli xəstəlikləri, şəkərli diabet, anemiya, ateroskleroz, avitaminoz, stenokardiya, nevroz, hipertoniya, maddələr mübadiləsi pozulmaları, dəri xəstəlikləri, immunitet çatışmazlığı və yanıqlar zamanı geniş istifadə edilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1376   Tarix: 02 noyabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Niyə kariyes tez-tez təkrarlanır? - SƏBƏBLƏR

Karies yəni diş çürüməsi dünyanın ən geniş yayılmış diş problemlərindən biri olaraq qalır. Hər nə qədər stomatoloq tərəfindən uğurla müalicə edilsə də, bəzi hallarda bu problem zamanla yenidən üzə çıxır. Bəs kariyesin təkrar-təkra

.

İdmansız incə belin sirri - Bu qidaları nə qədər yesəniz də kökəltmir

Tanınmış qarın bölgəsindəki piylərdən qurtulmağın yollarını açıqlayıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, diyetoloq Tara Collingwood xilas olmaq üçün yumurta, yaşıl tərəvəzlər, avokado, qoz-fındıq, meşə meyvələri

.

Hər səhər bu üç qidadan yesəniz heç vaxt xərçəng olmayacaqsınız - Məşhur onkoloq açıqladı

"Bu 3 qidanı yeyənlərdə bədxassəlişiş yaranmır". xəbər verir ki, bunu Kaliforniyadakı City of Hope xəstəxanasının onkoloqu Dr. Tingting Tan bildirib. Həkimin dediyinə görə özü hər gün səhər eyni şeyi yeyir və bunu

.

İmtahandan əvvəl bu meyvəni yeyin - Zehniniz açılacaq

Zehni performansınızı artırmaq istəyirsinizsə, qəlyanaltınıza bu qidanı əlavə etməyiniz tövsiyə olunur. xəbər verir ki, "Food & Function" jurnalında yayımlanan yeni araşdırmaya görə, hər gün 50 qram qoz yemə

.

Hər səhər bir dənəsini udun - 1 həftə sonra dəyişikliyə inanmayacaqsınız

Sarımsaq əsrlərdir həm yeməklərdə, həm də xalq təbabətində istifadə olunur. bildirir ki, çiy halda yeyildikdə bədəni toksinlərdən təmizləyib xroniki xəstəliklərə qarşı qoruyur. Mütəxəssislər bildiriblər ki, hər səhər acqarın

.

Qabığını limonla qaynadıb için - Bütün tıxanmış damarları açır

Xolesterini təbii üsullarla aşağı salmaq istəyənlər üçün son dövrdə ən çox yayılan metodlardan biri sarımsaq qabığı ilə limon qarışığıdır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, sarımsağın təkcə özü yox, qabığı da damarlar

.

Ölümdən başqa hər dərdin dərmanı: Bir stəkan bəs edir

Min illərdir Yaxın Şərqdən Asiyaya qədər şəfa axtaranların sevimlisi olan bu təbii içki orqanizmi, həzmi tənzimləyir və immunitet sistemini gücləndirir. Üstəlik, yalnız bir stəkan öz təsirini göstərir. . -ın xarici mediay

.

Xərçəng, diabet, infarkta səbəb olan maddə tapıldı - Hər evdə var

Yeni elmi araşdırma plastik məhsullarda geniş şəkildə istifadə olunan ftalatların ürək xəstəliklərindən ölüm riskini artırdığını ortaya qoyub. xəbər verir ki, araşdırmaya görə, xüsusilə 55-64 yaş qrupundakı ürək xəstəliklərində

.

Səhərlər bunu içən gec qocalır - Ömrü uzadır

Hollandiya alimlərinin apardığı yeni araşdırmaya görə səhərlər müntəzəm olaraq qəhvə içmək yaşlanma prosesini ləngidə, depressiya riskini isə 20 faiz azalda bilər. "European Journal of Nutrition" jurnalında dər

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim seçimi toy makiyajlari gozel gorunmek qas qalinlasmasi ucun maskalar qripdən qorunmaq arıqlama sirləri yataqda seks yuxuda qara ilan gormek hüzeyir hacibəyov ağır itki yumurta şəkərbura