Ən ziyanlı qidalar - REYTİNQ

Ən ziyanlı qidalar - REYTİNQİnsanın qidalanması onun sağlamlığına böyük təsir edir. Bəzi qida məhsulları xəstəliklərin riskini artırır, digərləri isə əksinə azaldır.
Belə ki, meyvə-tərəvəz, göyərti, yarmalar, süd məhsulları, yumurta, paxlalılar, balıq sağlamlıq üçün ən faydalı qidalardır.
Milli.Az saglamolun.az-a istinadən bildirir ki, Amerika Kliniki Onkologiya Cəmiyyəti  (American Society of Clinical Oncology - ASCO) ən ziyanlı məhsulların "reytinqi"ni tərtib edib. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, onların sadaladığı məhsullar tək xərçəngin deyil, bir çox digər xəstəliklərin də (ürək-damar sistemi, maddələr mübadiləsi, qaraciyər, böyrək və s. xəstəlikləri) riskini artırır.
Beləliklə, sizə ən ziyanlı qidaların reytinqini təqdim edirik:
1. Hisə verilmiş kolbasa
Hisə verilmə zamanı tərkibində çoxlu sayda ziyanlı maddələr olan tüstü ifraz olunur. 50 qr hisə verilmiş kolbasanın tərkibində olan kanserogenlər 1 qutu siqaretdə olduğu qədərdir. Həmçinin hisə verilmiş kolbasa ürək-damar sisteminə, qaraciyərə çox mənfi təsir edir.
2. Sosis, kolbasa, vetçina
Bu məhsulların gündəlik istehlakı yoğun bağırsaq xərçənginin riskini 18% artırır.
3. Peçenye, vafli və s. şirniyyatlar
Onlar trans-yağlar (marqarin, palma yağı) və şəkərlə zəngindir. Trans-yağlar onkoloji və ürək-damar sistemi xəstəliklərinin riskini xeyli artırır.
Həmçinin bu məhsulların tərkibində olan bol şəkər damarlarda iltihab yaradaraq aterosklerozun inkişafına səbəb olur. Bildiyimiz kimi, ateroskleroz zamanı damarlarda artıq xolesterin (piyə oxşar maddə) yığılır. Lakin xolesterin sağlam damarlarda deyil, iltihablaşmış, xəstə damarlarda toplanır. Məhz şəkər damarların daxili divarlarında iltihab yaradaraq aterosklerozun inkişafına şərait yaradır.
4. Şirin qazlı içkilər
Burada da əsas risk şəkərin çoxlu olmasıdır. Həmçinin belə içkilər fosfatlarla da zəngindir. Fosfat turşusu sümük toxumasını dağıdır və böyrəklərə mənfi təsir edir. Şirin qazlı içkilərdən sui-istifadə hipertoniya, piylənmə, osteoporoz kimi xəstəliklərin riskini artırır.
5. Spirtli içkilər
Bu içkilərin tərkibində olan etanol ən güclü kanserogendir. Həmçinin etanol ürək, qaraciyər, böyrəklər və bir çox orqan və sistemlərə ciddi ziyan vurur.
6. Müxtəlif souslar (ketçup, mayonez, pendirli souslar və s.)
Tərkibində çoxlu yağ, duz və şəkər var.
7. Çipsi
Yağ, duz və müxtəlif kimyəvi qatqılarla "zəngindir". Həmçinin çipsi qızardılır.
8. Popkorn
Popkornun hazırlanması zamanı dəfələrlə eyni yağdan istifadə olunur. Bu zaman yağda kanserogen maddələrinin miqdarı kəskin artır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 843   Tarix: 26 oktyabr 2020
f Paylaş


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Kələm turşusunun 5 inanılmaz FAYDASI

Kələm turşusu qışın ən populyar məhsuludur. El arasında ona "molokan kələmi" də deyilir. Kələm turşusu sağlamlığımız üçün olduqca vacib probiotik, prebiotik, qidalı liflər, fermentlər və vitaminlərlə zəngindir

Pəhrizin kimlərə heç bir effekti olmur?

Çəki Korreksiyası Klinikasının rəhbəri Aleksey Kovalkov piylənmənin səbəblərini açıqlayıb.  xəbər verir ki, qidalanma mütəxəssisinin sözlərinə görə, qış boyunca bir neçə kq kökəlmək obezlik deyil. Obezlik - bədəndə piy toxumasını

Neyrocərrahdan XƏBƏRDARLIQ - Daha ağır baş ağrısı ilə qarşılaşa bilərik

Xroniki baş ağrısı ağrıkəsicilərlə müalicə edilməməlidir, çünki vəziyyəti daha da ağırlaşdıra bilər. xəbər verir ki, bu barədə Burdenko Milli Tibb Tədqiqat Mərkəzinin neyrocərrah-alqoloqu məlumat verib. Bildirilib ki, daim

Yeməyi hansı yağla qızartmaq lazımdır?

Yeməklərin qızardılması üçün kərə yağını istifadə etməmək məsləhət görülür. "Sputnik"ə istinadən xəbər verir ki, tövsiyəni həkim-dietoloq İrina Berejnaya verib. Ekspert quru tava və ya qrildən istifadə etməyi d

Antiseptiklərdən istifadə ölümə aparır - XƏBƏRDARLIQ

COVID-19-un qarşısını almaq üçün müxtəlif növ əl təmizləyicilərinin geniş miqyaslı istifadəsi daha təhlükəli viruslar yarada bilər. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar antiseptiklərdən həddindən artıq istifadənin antibioti

Qafqazlıların uzunömürlülük SİRRİ - Dietoloq açıqladı

Rusiyalı dietoloq Andrey Bobrovski kababı Qafqaz xalqlarının uzunömürlülüyünün əsası adlandırıb. xəbər verir ki, o, bir çox qidalanma mütəxəssislərinin ətin ömrü qısaltması ilə bağlı səsləndirdiyi fikirləri təkzib edib. "Məşhu

Hansı oyuncaqları qətiyyən almamalıyıq? - Psixoloqdan VACİB MƏSLƏHƏT

 psixoloq Fərqanə Mehmanqızının yazısını təqdim edir. Uşağa çox oyuncaq almağın zərərləri varmı? Oyuncaq seçimində nələrə diqqət etməliyik?. İndi bu cür suallar təəssüf ki, çox az valideyni düşündürür. Halbuki övladlarımızı

1 limonu 4 hissəyə bölün, üzərinə duz töküb mətbəxə qoyun, bu sizin bütün həyatınızı dəyişəcək!

a istinadən xəbər verir ki, imon dünyada son dərəcə faydalı meyvələrdən biridir. Bu sitrus meyvəsi qida və içki məhsullarının dadını gücləndirir. Diyetoloqlar hesab edirlər ki, limon ürəyi möhkəmləndirir, saçları və sağla

Sağlamlığa zərər vermədən yağ yandırmaq üsulu açıqlandı

Rusiyalı bodibildinq idmançısı və məşqçisi Mixail Malek sağlamlığa zərər vermədən arıqlamağın yolunu açıqlayıb. xəbər verir ki, idmançı artıq yağlardan qurtulmanın ən effektiv yolu kimi bədənin "qurumasını" göstərib


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az hamiləlik maskalar toy makiyajlari plastik əməliyyat arıqlamaq arıqlamaq qaydaları qan qruplari kosmetika diet məhsulları kadin kiwiden isteyi seksde