Enteropatiyalar

EnteropatiyalarXroniki enterit bağırsaq həzminin və sorulmasının pozulması ilə xarakterizə olunan xəstəlikdir.Xəstəlik nazik bağırsağın selikli qişasının iltihabi və distolik dəyişiklikləri ilə şertlənir.Xəstəlik bütün yaş qruplarında baş verir , əsasən uşaqlarda olur.
Təsnifatı:Xronikienterit xəstəliyi etiologiyasındn asılı olaraq morfologiyasına. funksiyasına.
Kliniki məlumatlarına görə təsnif olunur.
- Etialogiyasına görə infeksiyalar,(dizenteriya,salmonelyoz,iersinyoz,viruslu infeksiyalar) və kimyəvi zəhərlənmələr(antibiotiklər və digər dərman vasitələri, alkaqol,ionlaşdırıcı şüalanma), mədə qar ciyər ,öd çıxarıcı yollar,mədəaltı vıəz xətəlikləri zamanı baş verir
- Anotomi morfoloji xüsusiyyətlərinə görə: enterositlərin distrofiyası zamanı,atrofiyasız xroniki enterit,bağırsaq xovlarının parsial atrofiyası ilə,
Enteritə görə
- Funksional xarakteristikasına görə,membran həzminin pozulması,bağırsaqdan eritrolitlərin pozulması,dəmirin ,suyun, vitaminlərin, zülalların, yağların,karbohidratların pozulması,bağırsağın motor funksiyasının pozulması
- Kliniki şəklinə görə enteropatiyanın əsas sindromunun ağırlıq dərəcəsi- pozulmuşsorulma sindromu, xəstəliyinkəskinləşmə və remissiya dövrünün olması.
Patogenez
Xəstəliyin patogenezik mənzərəsində bağırsağın divarında olan hüceyrə fermentinin aktivliyinin azalması,nəqledici kanalların qüsurlu pozulması,hidroliz məhsulları, iopnlar və suyun sorulmasının pozulması böyük əhəmiyyət kəsb edir.
Kliniki şəkli: Xəstəliyin təzahürlərini 2 qrupa ayırmaq olur.
1 Bağırsaqdan kənar təzahürlər
2 Bağırsaq təzahürləri
Bağırsaqdan kənar təzahürlər pozulmuş sorulma simptomu ilə bağlıdır.Bunlara bədən çəkisinin azalması,əsəbilik yuxusuzluq,aiddirXəstələrin əzələlərində ağrı əzələ zəifliyi ,vətərlərin zəifləməsi saçın tökülməsi qırılması,xırda əzələlərdə qıcolma və sş şəklində özünü biruzə verir.Bundan başqa
xəstədə A,B2,K,B12,D ,B1,E,vitaminlərinin çatmazlığı baş verir.
Bağırsaq təzahürləri:Əsas prosesə nazik bağırsağın yalnız başlnğıc şöbələri qoşulurYoğun bağırsaq bu prosesə qoşulduqdaöd turşularının bağırsağın distal hissəsindəhəyata keçirilən sorulması pozulur.Bu onların çoxlu sayda natrium və xlor ionlarının bağırsaq mənfəzinəsekresiyasını stimulyasiya edir Bu zaman bağırsağın motor funksiyasıaktivləşir, nəcis duru olur,qarında ağrilar olur,sutkada 5 -6 dəfəyə qədər tezləşir.
Müalicəsi:Zülal defisiti aradan qaldırılır bağırsaq fermentinin sintezi yaxşılaşdırılır immunitet artırılır.Xəstəyəanabolik steroidlər, zülal preparatları, plazmatəyin olunur.Xəstənin damarına izotonik məhlullar yeridilir, vitaminlər və s. təyin olunur
Pəhriz isə müalicədə əsas rol oynayır
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 998   Tarix: 22 sentyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Möcüzəvi pəhriz - qaraciyərdəki yağı yox edir

Qaraciyərdə piy yığılmasını azaldan pəhriz müəyyən edilib. xəbər verir ki, İsveçin Uppsala Universitetinin alimləri skandinaviya (nordik) pəhrizinin həm qan şəkərini nəzarətdə saxlamağa, həm də qaraciyərdə piy yığılmasın

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Paltaryuyan maşınlardakı çoxsaylı rejimlər nə üçündür? – Bilmədikləriniz

Müasir paltaryuyan maşınlar artıq əvvəlki kimi sadə deyil. Yeni nəsil modellərdə onlarla fərqli yuma proqramı mövcuddur və hər biri konkret ehtiyaclara uyğunlaşdırılıb. Yuma prosesində yalnız rejim seçimi deyil, həm də suyu

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

İşıqda yatanlara bəd xəbər

Yuxu və oyanma prosesləri melatonin və kortizol hormonları ilə tənzimlənir. xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin tibb fakültəsinin mütəxəssisi Aleksandr Vrublevski bildirir ki, düzgün işıqlandırma bədənin yuxuya hazırlaşmasın

.

Çox adam arıqlamaq üçün belə edir, amma kökəldir

Gündə 1 və ya 2 dəfə yemək sağlamlıq üçün tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı diyetoloq, qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriya Gonçar deyib. Onun sözlərinə görə gün ərzində üç yeməyi atlamaq metabolizmin pozulmasına

turlar.az

yay geyimləri 2025 kosmetoloq hamilelikde qidalanma hakışta xınayaxdı sözləri bal şəfadı salatlarin bezedilmesi qis salatlari kosmetika laylalar bahar turpun nağlı cinsi elaqe sağlamlıq