Əslində bunları yanlış bilirik

Əslində bunları yanlış bilirikBəzi insanlar üçün mətbəxdə bir-birindən ləziz yeməklər hazırlamaq xoşbəxtlik mənbəyidir. Bu halda çox diqqətli olmaq lazımdır. Yemək bişirərkən və yeyərkən etdiyimiz bəzi xətalar onun qida dəyərinin yəni vitamininin azalmasına səbəb ola bilər. Bəs bu qidaları necə və hansı formada qəbul etməliyik?
Milli.Az axşam.az-a istinadən qida qəbulu zamanı düz olduğunu bildiyimiz, əslində isə yalnış olan qaydaları təqdim edir:
1.Meyvə və tərəvəzlərin qabığını soymaq olmaz!
Çünki bir çox meyvə və tərəvəzin vitamini qabığının içərisində yerləşir. Bu qabıqlarda vitaminlə yanaşı, sümük lifləri üçün faydalı maddələr də var. Buna görə də, qabıqlı formada yeyilə bilinəcək meyvə və tərəvəzlərin qabığı soyulmamalıdır. Lakin onları o cür yemək üçün bol miqdarda su ilə yumaq lazımdır ki, üzərində dərman qalmasın.
2. Meyvə və tərəvəzlər uzun müddət suda qalmamalıdır!
Bu kateqoriyaya daxil olan meyvə və tərəvəzlər arasında tut, çiyələk və ispanaq var. Onlar incə və həssas təbəqəyə malik olduğundan, suda uzun müddət qalanda tərkibindəki vitamin azalır. Bu cür meyvə və tərəvəzlər qısa müddət ərzində axar su ilə yuyulmalıdır.
3.Yaşıl yarpaqlı tərəvəzələri suda bişirmək olmaz!
Göyərti yeməyi olan ispanaq nə qədər çox suda bişərsə, bir o qədər vitaminini itirir. Çuğundur və ispanaq kimi tərəvəzlərin tərkibində yüksək miqdarda su olur. Yaşıl yarpqalı tərəvəzlər mümkün olduqca su əlavə edilmədən bişirilməlidir.
4.Yeməyi uzun müddət bişirmək olmaz!
Meyvə və tərəvəzlər bişirilərkən tərkibindəki B və C vitaminləri itir. Tərəvəzləri mümkün olduqca qısa müddətdə bişirmək lazımdır. Bu zaman vitamin itkisi demək olar ki, olmur.
5. Tərəvəz qaynadılan suyu tökmək olmaz!
Qaynamış, ya da bişmiş tərəvəzin suyunu tökmək olmaz. Tərəvəz suyunun tərkibi C və B2 vitaminləri ilə zəngin olur. Buna görə də onun suyunu sup, sous və digər yeməklər üçün istifadə edə bilərsiniz.
6. Yumurtanı uzun müddət bişirmək olmaz!
Yumurta vitaminlə zəngin qida mənbəyidir.Tərkibində yüksək miqdarda protein dəyəri olan yumurtanı bərkiyənə qədər bişirməyin. Bu zaman yumurtanın tərkibindəki dəmir yetərincə qalmır. Lakin yumurtanı çiy yemək də olmaz. Normal olaraq onu 4-7 dəqiqə qaynatmaq məsələhət görülür.
7. Meyvə və tərəvəzləri nazik-nazik doğramaq olmaz!
Meyvə və tərəvəzlərin vitaminini və keyfiyyətini azaldan amillər isti, oksigen və işıqdır. Meyvə və tərəvəzlərin içərisi işıq və oksigendən qorunur. Kəsildikdə isə o əvvəlki təravətini itirir. Tərəvəz və meyvəni nə qədər nazik doğrasaniz o qədər vitaminini itirəcək. Onları böyük və qalın formada doğramaq lazımdır. Daha sonra sərin və qaranlıq yerdə saxlayaraq istifadə edə bilərsiniz.
8. Yuyulmuş və təmizlənmiş meyvə və tərəvəzlərin suyunu atmaq lazımdır!
Bu suyu saxlamaq olmaz. Suyu sıxılan meyvə və tərəvəz işıq və oksigenlə təmas etdiyindən içərisindəki vitaminlər yox olur. Belə olan halda meyvə və tərəvəzi bütöv halda doğramadan yesəniz daha yaxşı olar.
9. Paxlalı tərəvəzləri süd məhsulları ilə istehlak etmək olmaz!
Mərci, noxud, lobya kimi tərəvəzləri süd məhsulları ilə yedikdə dəmir azalır. Çünki paxlalı tərəvəzlərdə böyük miqdarda dəmir olur. Belə qidalar daha çox bibər və limonla yeyildikdə bədəndə dəmiri artırır.
10. Tərəvəzləri uzun müddət plastik torbada saxlamaq olmaz!
Tərəvəzlərin də hava almağa ehtiyacı var. Buna görə də, onları saxladığınız plastik torbalarda müəyyən dəliklər açaraq hava ilə təmasını təmin etmək lazımdır. Daha yaşı olardı ki, tərəvəzləri setka torbalarda saxlayasınız. Bu  onların yaxşı hava qəbul etməsini təmin edəcək. Tərəvəzlərin hamısını bir torbada saxlamaq olmaz. Bu zaman daha tez xarab ola bilərlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1192   Tarix: 21 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Süni intellekt sayəsində hamilə qaldı

18 ildir uşaq sahibi ola bilməyən cütlük süni intellekt sayəsində valideyn olmağa hazırlaşır. xəbər verir ki, ABŞ-də azospermi diaqnozu qoyulan və 18 il ərzində övlad sahibi ola bilməyən cütlük, süni intellektin dəstəklədiy

.

Yay aylarında xəstəliklərin əsas səbəbləri nədir?

Yay mövsümündə havaların isinməsi ilə bir sıra xəstəliklərin yayılmasında artım müşahidə olunur. Bəs xəstəliklərin əsas səbəbləri nədir? . xəbər verir ki, həkimlərin fikrincə, bu dövrdə baş verən xəstəliklərin əsas səbəblər

.

Xərçəngin bu növü Y nəslinin yeni kabusuna çevrilib

Son illərdə daha çox gəncdə rast gəlinən aqressiv xərçəng növü - apendisit xərçəngi - tibb mütəxəssislərini ciddi narahat edir. Bu xəstəliyin dəqiq səbəbi hələ müəyyən edilməyib, lakin yayılma sürəti narahatedici səviyyəy

.

Stress "evimizi yıxır"

Dərimiz gündəlik həyatımızın qaçılmaz hissəsi sayılan stressin ən ağır yükünü daşıyır. Buna görə də bir çox dəri xəstəlikləri yaranır. . xəbər verir ki, dərimiz bədənimizin ən böyük orqanıdır və ətraf mühit faktorlarına qarş

.

Soyuq duşun əsas FAYDALARI

Soyuq duşun sağlamlığa təsirləri ilə bağlı maraq artmaqdadır. Araşdırmalar göstərir ki, bu vərdiş həm fiziki, həm də zehni sağlamlığa müəyyən faydalar verə bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, soyuq su ilə duş almaq qan dövranın

.

Cavan dəriyə sahib olmağın sirri

Yaşlandıqca dərimiz qalınlığı və elastikliyini itirir, xarici təsirlərdən daha az qorunur. Bariyer funksiyasından məsul olan dərinin xarici təbəqəsi olan epidermis yaş artdıqca xüsusilə incələşir. . Bizim.Media-a istinadə

.

Yeni virusun əlamətləri nələrdir?

Son günlər uşaqlar arasında parvovirus infeksiyasının yayılması müşahidə edilir. xəbər verir ki, valideynlərin verdiyi məlumata görə, bu virus əsasən qızdırma və dəridə qızartılarla özünü göstərir. Pediatr Bahar Cəbrayılov

.

Nəm salfetlər təhlükəlidirmi?

Hazırda məişətdə, işdə hər yerdə ən geniş şəkildə istifadə etdiyimiz təmizləyici vasitə nəm salfetlərdir. Gözəl qoxuya sahib olan bu salfetləri alır, ondan müxtəlif məqsədlər üçün istifadə edilir. . Həkim Pərvanə Mustafayev

.

Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin necə qərar verdiyini kəşf ediblər

UF Health-in yeni araşdırması bəzi qoxuların niyə iyrənc olduğunu və beynin onlara necə emosional reaksiya verdiyini izah edir. Mikrodalğada sobada bişirilən balıq təkcə mətbəxdə qalıcı bir qoxu deyil, həm də xoşagəlməz xatirələ

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az kosmetoloq gelinlikler qadin dunyasi usaq saclarinin yigilmasi qonaq otagi dizayni 2025 tərbiyə qüsl almaq qaydası hakiwda öpüşme burclerin uygunlugu vətən həsrəti qiz adlari