Ezofaqospazm

EzofaqospazmQida borusunun spastik diskneziyası
Ezofaqospazm qida borusunun peristaltikasınınpozulması və qida borusunun spastik yığılması səbəbindən əmələ gələn xəstəlikdir.Ezofaqospazmdisfaqiyanın əmələ gəlməsinin əsas səbəbi hesab edilir.Xəstəliyə qida borusu xəstəlikləriiçərisində tez-tez rast gəlmək olur.
Xəstəlik birincili və ikincili olur.Birinciliezofaqospazm aşağıdakı zamanlarda baş verir:
- psixoemosional stresslər zamanı
- uzunmüddətli həyəcanlanmalar zamanı
- gərginlik anlarında
İkincili ezofaqospazm isə müxtəlif xəstəliklərdənəmələ gəlir:
- qida borusunun reflektor sıxılmaları zamanı
- qida borusu divarının reflektor qıcıqlanmalarızamanı(mədə yaraları,ezofaqit,mədə və qida borusunun xərçəng xəstəliyində).Qeydeləmək lazımdır ki,qida borusunda spazmlar tam sağlam adamlarda da baş verə bilir.
Ezofaqospazm ən çox qida qəbulu zamanı meydana gəlir.İriçörək tikəsi,ət,çox qaynar,çox şirin,quru qidaları ağızda tələsik çeynəyibudduqda sağlam adamlarda ezofaqospazm əmələ gələ bilir.Amma bu təsadüfihallarda baş verir.Belə ki,yuxarıda adları sadalanan qidalar qida borusunadaxil olduqda qida borusunun əzələlərarası sinirlərində qıcıqlanma əmələ gəlirvə ezofaqospazm baş verir.
Xəstəliyin 3 dərəcəsi ayırd edilir:
1 Yüngül forma
2 Orta ağır forma
3 Ağır forma
Xəstəliyin əsas əlaməti qidanı udan zamanı qidaborusunda əmələ gələn spazmın olmasıdır.Bu zaman xəstədə boğulma, çeçəmə başverir və xəstə qida borusundakı qidanı çıxarmağa çalışır.Qida ağızda tüpürcəkqarışıq çıxdıqdan sonra xəstə rahatlaşır.Hadisə qısa müddət ərzində başverir.Bu hadisə adətən qida qəbulu zamanı həyəcanlıqda və ya əsəb-sinir gərginliyibaş verdikdə əmələ gəlir.Normal halda sağlam adamlarda həyəcanlanma zamanı ayda1-3 dəfə ezofaqospazm meydana çıxa bilər.Amma əlamətin tez-tez və bilinməyən səbəbdənbaş verməsi müəyyən xəstəliklərin olması şübhəsini yaradır.
Xəstəliyə diaqnozun qoyulması çətinlik törətmir.
Əgər qida borusunda spazmın əmələ gəlməsinə digərxəstəliklər səbəb olursa
müalicə zamanı spazolitiklərdən istifadə etməkləyanaşı digər xəstəlikləri də müalicə etmək lazımdır.Xəstəyə sakitləşdiricilərləyanaşı,az-az tez-tez yemək və sərt qidalardan istifadə etməmək tövsiyə olunur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 942   Tarix: 28 may 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

turlar.az

qadin sayti toy makiyajlari hamilelikde qidalanma dəri və saç sulu yeməklər i̇mtahana hazırlıq mayasiz pizza xemiri kosmetika opusme intim munasibetler oxatan anabaci sağlamlıq