Göbələklərin faydası

Göbələklərin faydasıQida dəyərinə görə göbələklər ətdən, meyvə və tərəvəzlərdən geri qalmırlar.
Göbələklər zülal və karbohitratlarla, aminturşularla, B, C, E, PP, D, fosfor, kalium, sink, dəmir, kalsium, yod, fosfor, fol turşusu ilə zəngindir.
Lakin göbələkdə yağlar az olduğu üçün onlar azkalorili qida sayılır və arıqlamaq məqsədilə pəhriz saxlayanlar göbələkdən istifadə edə bilərlər.
Göbələyin tərkibində olan lesitin orqanizmdə xolesterinin yığılmasına mane olur. Bu səbəbdən göbələklər ürək-damar xəstəlikləri və müxtəlif maddələr mübadiləsi pozğunluqları zamanı çox xeyirlidir.
Ateroskleroz, piylənmə, diabet, hipertoniya və s. xəstəliklərinin profilaktikası üçün göbələklərdən istifadə edilməsi yaxşı effekt verir.
Sink və B qrupu vitaminlərlə zəngin olduğu üçün göbələklər fiziki və əgli yorğunluq, stress, gərginlik zamanı insan orqanizminə çox yaxşı kömək edir.
Bundan əlavə göbələklər xüsusi maddələr - antioksidantlarla olduqca zəngindir. Bu maddələr onkoloji xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlara kömək edir.
ABŞ-nın Milli xərçəng mərkəzinin alimləri sübüt ediblər ki, göbələklərdə xərçəng əleyhinə olan xüsusi maddələr var. Misal üçün, alimlərin fikrinə görə, şampinyonlardan istifadə olunması qadınları süd vəzisi xərçəngindən qoruyur.
Göbələklərin rasiona daxil olması immunitetin yaxşılaşmasına, orqanizmin möhkəmləndirilməsinə kömək edir.
Bütün bu faydalı xüsusiyyətlərlə bərabər, göbələklər kifayət qədər çətin həzm olunur və bu səbəbdən 3 yaşına çatmamış uşaqlara göbələkdən hazırlanmış yeməkləri vermək olmaz.
Təzə göbələkləri alandan sonra dərhal bişirmək lazımdır. Əks-halda onlar öz müsbət xüsusiyyətlərini tez bir zamanda itirirlər.
Məhz ekoloji cəhətdən təmiz torpaqda yetişən göbələklər istifadə oluna bilər.
Göbələklə dolma
- 6-8 bolqar bibəri,
- 500 qr şampinyon,
- 2 dənə soğan,
- 2 dənə pomidor,
- 1 dənə kök,
- 100 qr düyü,
- 300 qr ət bulyonu,
- 50 qr ketçup,
- 50 qr zeytun yağı,
- 1 dəstə cəfəri, 1 dəstə şüyüd,
- duz, istiot
Tavada xırda doğranmış gobələklə soğan zeytun yağında qızardılır. Sonra ona qabığı soyulmuş və xırda doğranmış pomidor, sürtgəcdən keçirilmiş kök və xırda doğranmış göyərtilər əlavə olunur və vam odda bişirilir. Axırda ona 3 stol qaşığı ketçup, yarıbişmiş düyü və zövqə görə duz və istiot əvalə olunur və yaxşı qarışdırılır. Bir neçə dəqiqə qaynadıqdan sonra bu içlik kənara qoyulur və soyudulur.
Bibər yuyulur və təmizlənir. Bibərə içlik doldurulur, divarları qalın olan qazana yığılır və üzərinə çıxana qədər bulyonla qarışdırılmış 2 stol qaşığı ketçup əlavə olunur. Yemək vam odda 30 dəqiqə ərzində bişirilir.
Nuş olsun!
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 856   Tarix: 16 dekabr 2022
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən bildirir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir. Onu

.

Demensiyalı insanlar üçün təhlükəli olan dərmanlar açıqlanıb

Antipsikotiklərin (antipsikotiklər və ya əsas trankvilizatorlar) qəbulu demensiyalı insanlarda insult, qan laxtalanması, infarkt, sınıqlar, pnevmoniya və kəskin böyrək zədələnməsi riskini artırır.   -a istinadən xəbər veri

.

Burun axıntısı və öskürəyi bir gündə yox edir

Son günlər yayılan qrip virusu öskürək, burun axıntısı kimi xoşagəlməz hallarla müşahidə edilir. axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, şiddətli və davamlı burun axıntısı insanın gündəlik işlərini yerinə yetirməsinə mane olur

.

Baş nazir qəzəbləndi: Belə uşaqlar "supermarket məhsulu"dur

İtaliyanın baş naziri Corciya Meloni deyib ki, surroqat analıq uşaqlara "supermarket məhsulları" kimi yanaşıldığı "qeyri-insani təcrübə"dir. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Reuters" məluma

.

Bu balıq növü xərçəngə səbəb olur

Mütəxəssislər xərçəngə səbəb olan ən təhlükəli balıq növünü açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, həftədə ən azı iki dəfə pəhrizinizə balıq daxil etmək lazımdır. . Balıq sağlamlığı qorumaq üçü

.

Sarımsaq qoxusundan necə qurtulmaq olar?

Sarımsaq mətbəximizin əsas məhsuludur. Demək olar ki, hər gün qabığını soyub doğrayıb bişiririk. .   -a istinadən bildirir ki, əllərdən sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ən çox tövsiyə edilən məhsullardan biri də paslanmaya

.

Çay içərkən bu səhvə yol verməyin

Azərbaycanda ən çox istehlak edilən mayelər arasında yer alan çay tək başına istifadə edildikdə zərərli içki sayılmır. Lakin çay içərkən edilən bir səhv mədə və böyrəklərinizə ciddi zərər verə bilər. . -a istinadən xəbə

.

Qastrit bu səbəbdən baş verir

Qastrit fəstfud və quru qidaya olan sevgidən yaranmır. Mədə qişasında iltihablı dəyişikliklərin səbəbləri bakteriya, alkoqoldan sui-istifadə və müəyyən xəstəliklər ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə qastroenterolo

.

Sabunla yuyunmanın təhlükəsini AÇIQLANDI

Sabunla yuyulma pis vərdişlərdən biri hesab olunur. Çünki qələvi mühit dəriyə mənfi təsir göstərir. . -a istinadən bildirir ki, bunu dermatoloq Tatyana Egorova bildirib. . Onun sözlərinə görə, sabunun tərkibində antiseptiklər

turlar.az

sonxeber.az kosmetik vasiteler qadın geyimi yay geyimləri 2024 kivi murebbesi qulliverin səyahəti yasil pomidor tutmasi soda maskasi kosmetika hüzeyir hacibəyov novruz bayramina aid hakisdalar vətən haqqında bayatı nağıllar mekteb