Göbələklərin faydası

Göbələklərin faydasıQida dəyərinə görə göbələklər ətdən, meyvə və tərəvəzlərdən geri qalmırlar.
Göbələklər zülal və karbohitratlarla, aminturşularla, B, C, E, PP, D, fosfor, kalium, sink, dəmir, kalsium, yod, fosfor, fol turşusu ilə zəngindir.
Lakin göbələkdə yağlar az olduğu üçün onlar azkalorili qida sayılır və arıqlamaq məqsədilə pəhriz saxlayanlar göbələkdən istifadə edə bilərlər.
Göbələyin tərkibində olan lesitin orqanizmdə xolesterinin yığılmasına mane olur. Bu səbəbdən göbələklər ürək-damar xəstəlikləri və müxtəlif maddələr mübadiləsi pozğunluqları zamanı çox xeyirlidir.
Ateroskleroz, piylənmə, diabet, hipertoniya və s. xəstəliklərinin profilaktikası üçün göbələklərdən istifadə edilməsi yaxşı effekt verir.
Sink və B qrupu vitaminlərlə zəngin olduğu üçün göbələklər fiziki və əgli yorğunluq, stress, gərginlik zamanı insan orqanizminə çox yaxşı kömək edir.
Bundan əlavə göbələklər xüsusi maddələr - antioksidantlarla olduqca zəngindir. Bu maddələr onkoloji xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlara kömək edir.
ABŞ-nın Milli xərçəng mərkəzinin alimləri sübüt ediblər ki, göbələklərdə xərçəng əleyhinə olan xüsusi maddələr var. Misal üçün, alimlərin fikrinə görə, şampinyonlardan istifadə olunması qadınları süd vəzisi xərçəngindən qoruyur.
Göbələklərin rasiona daxil olması immunitetin yaxşılaşmasına, orqanizmin möhkəmləndirilməsinə kömək edir.
Bütün bu faydalı xüsusiyyətlərlə bərabər, göbələklər kifayət qədər çətin həzm olunur və bu səbəbdən 3 yaşına çatmamış uşaqlara göbələkdən hazırlanmış yeməkləri vermək olmaz.
Təzə göbələkləri alandan sonra dərhal bişirmək lazımdır. Əks-halda onlar öz müsbət xüsusiyyətlərini tez bir zamanda itirirlər.
Məhz ekoloji cəhətdən təmiz torpaqda yetişən göbələklər istifadə oluna bilər.
Göbələklə dolma
- 6-8 bolqar bibəri,
- 500 qr şampinyon,
- 2 dənə soğan,
- 2 dənə pomidor,
- 1 dənə kök,
- 100 qr düyü,
- 300 qr ət bulyonu,
- 50 qr ketçup,
- 50 qr zeytun yağı,
- 1 dəstə cəfəri, 1 dəstə şüyüd,
- duz, istiot
Tavada xırda doğranmış gobələklə soğan zeytun yağında qızardılır. Sonra ona qabığı soyulmuş və xırda doğranmış pomidor, sürtgəcdən keçirilmiş kök və xırda doğranmış göyərtilər əlavə olunur və vam odda bişirilir. Axırda ona 3 stol qaşığı ketçup, yarıbişmiş düyü və zövqə görə duz və istiot əvalə olunur və yaxşı qarışdırılır. Bir neçə dəqiqə qaynadıqdan sonra bu içlik kənara qoyulur və soyudulur.
Bibər yuyulur və təmizlənir. Bibərə içlik doldurulur, divarları qalın olan qazana yığılır və üzərinə çıxana qədər bulyonla qarışdırılmış 2 stol qaşığı ketçup əlavə olunur. Yemək vam odda 30 dəqiqə ərzində bişirilir.
Nuş olsun!
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 879   Tarix: 16 dekabr 2022
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Keçəlliyin çarəsi kal pomidor imiş

Keçəllik bir çox səbəbə görə baş verə bilən problemlərdəndir. Əsasən kişilərdə yaransa da, bəzi hallarda qadınlarda da müşahidə olunan keçəlliklə mübarizənin bir çox üsulu var. Mütəxəssislər bildirirlər ki, keçəllik və sa

.

Qızılgül çayı arıqladır: gündə neçə stəkan içmək lazımdır?

Bəzi bitki çayları pəhrizdən daha təsirli nəticə verir.  xəbər verir ki, arıqlamağa ən çox kömək edən çaylar arasında qızılgül çayı da yer alır. Bu çay gündə 2 stəkan içildikdə həzmi anında aktivləşdirir. Həm də toxluq hiss

.

Qızılgül çayı arıqladır: gündə neçə stəkan içmək lazımdır?

Bəzi bitki çayları pəhrizdən daha təsirli nəticə verir.   -a istinadən xəbər verir ki, arıqlamağa ən çox kömək edən çaylar arasında qızılgül çayı da yer alır. Bu çay gündə 2 stəkan içildikdə həzmi anında aktivləşdirir. Hə

.

"Hisə verilmiş kolbasanın müntəzəm istehlakı xərçəngə tutulma riskini artırır"

Şəkərin orqanizm üçün əsl "zəhər" olduğu barədə artıq hamı məlumatlıdır. Ancaq bəzi qidalar sağlamlığımıza şəkərdən daha çox zərər vura bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə " "ya müsahibəsind

.

İdman zamanı hansı travmalar yarana bilər? - HƏKİM AÇIQLADI

"İdmanla məşğul olarkən ən çox rast gəlinən travmalar müxtəlif amillərdən asılı olaraq fərqlənir, lakin bəzi travmalara daha çox rast gəlinir". .   -a istinadən xəbər verir ki, bu fikirləri Səhiyyə Nazirliyi Elmi-Tədqiqa

.

Koronavirusun yeni simptomu aşkar edildi

İspaniyada COVID-19 ilə xəstəxanaya yerləşdirilən 66 xəstənin dörddə birində ağız və ya dilində dəyişikliklər olduğu müəyyən edilib.   -a istinadən bildirir ki, COVİD-ə yoluxmuş şəxsin dilin səthində şişlik, yanma hissi v

.

ABŞ və Avropada niyə qarabaşaq yarması yemirlər? – SƏBƏB

Postsovet ölkələrinin bir çox sakinləri qarabaşaq sıyığının Qərbdə heç də populyar olmadığını biləndə təəccüblənirlər. -a istinadən bildirir ki, Amerika və Qərbi Avropa ölkələrinin sakinlərinin böyük əksəriyyəti qarabaşa

.

Endokrinoloq əhvalı yüksəldən qidaları sıraladı: "Bir boşqab xoşbəxtlik

Bizim əhvalımız əsasən hormonal səviyyələrdən asılıdır. Bəzi qidalarda sinir sisteminin normal fəaliyyəti üçün lazım olan maddələr var. Endokrinoloq Dilyara Lebedeva əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran əsas qida mənbələrindən danışıb

.

Hansı meyvələri çox yemək olmaz? – SİYAHI

Şirin meyvələr həddindən artıq istehlak edildikdə sağlamlığa ciddi zərər verə bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova " "ya müsahibəsində deyib. Həkim təhlükəli meyvələr sırasın

turlar.az

sonxeber.az geyim necə seçməli makiyaj etmek qaydalari geyim seçimi cins 2024 qadindunyasi salat reseptləri ziyafət geyimləri 2024 kosmetika buga burcu gülməli hakıştalar xərçəng bürcü qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə kurtlar vadisi