Gözlərimizin sağlamlığı üçün lazım olan QİDALAR

Gözlərimizin sağlamlığı üçün lazım olan QİDALAR""A" və "B" vitaminləri göz sağlamlığı üçün çox vacibdir və əsasən yağda tez həll olunur. Bunlar daha çox doymamış yağlardan ibarət olan qidaların tərkibində olur. Bir sözlə, göz üçün faydalı olan qidaları gündəlik menyumuzdan əskik etməməliyik".
Milli.Az bildirir ki, bu fikirləri Bizim.Media-ya açıqlamasında qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Məhsəti Hüseynova deyib
Ekspert qeyd edib ki, göz üçün faydalı olan qidalar sırasında göyərtilər ilk sırada dayanır:
"Xüsusilə də ispanaq, keşniş, şüyüd və yeni çıxmış turpun arxasındakı yaşıl hissə göz üçün faydalı elementlərlə zəngindir. Hətta yerkökü, kələm, kahı və kərəvizin tərkibində də rast gəlmək olur. Adları çəkilən göyərtiləri həm suda yuduqdan sonra çiy şəkildə, həm yumurta ilə bişirərək yemək olar. İkinci faydalı qida təmiz buğda unundan hazırlanmış çörəkdir və bundan daim istifadə etmək lazımdır".
Müsahibimiz, sink elementinin də gözün müalicəsində əvəzsiz rola malik olduğunu diqqətə çatdırıb:
"Bu da noxudun, balqabaq tumunun və mərciməyin tərkibində mövcuddur. Hətta kənd şəraitində yetişdirilən toyuq, hind toyuğu və qaz ətində də bu elementlər çoxluq təşkil edir".
Onun sözlərinə görə, Qızıl balığın ətində də "A" vitaminləri çoxluq təşkil edir:
"Bundan da ən azı həftədə 1 dəfə yemək lazımdır. Balığın əsasən yağlı hissəsi və dərisi bu vitaminlə daha zəngindir". 
Ekspert qoyun və keçi südünün də tərkibində göz üçün faydalı elementlərin olduğunu qeyd edib:
"Hər ikisi də yağlı olduğuna görə, həm gözün, həm də bütövlükdə orqanizmin sağlam qalmasında böyük rol oynayırlar. Həmin süddən hazırlanan pendir, xama və qaymaq kimi məhsullardan da istifadə etmək lazımdır".     
O, yumurtanın da göz üçün çox faydalı olduğunu diqqətə çatdırıb:
"Bu məhsuldan davamlı istehlak etdikdə, gözün ağı daha da artır. Eyni zamanda, yaşla əlaqədar olaraq yaranan sarı rəng çalarlarının artmasının qarşısını alır". 
M.Hüseynova, sitrus meyvələrinin "C" vitamini ilə zəngin olduğunu vurğulayıb:
"Əsasən də limon və naringi kimi meyvələr gözün müalicəsində böyük əhəmiyyətə malikdirlər. Hətta çərəzlərin tərkibində göz üçün faydalı elementlər çoxdur. Xüsusilə də qoz və badamın günün I yarısında qəbul olunması tövsiyə olunur". 
Müsahibimiz düşünür ki, göz sağlamlığının qorunması üçün qidalanma ilə yanaşı, yuxu rejiminə ciddi əməl olunmalıdır:
"Gecənin yarısına qədər oyaq qaldıqda, gözlər hədindən artıq yüklənir. Buna görə də gecə saat 11-dən sonra və 7-8 saat ərzində yatmaq göz və insan sağlamlığı üçün ən mühüm məqamlardan biridir. Həmçinin, telefon və komputerlə çox məşğul olan şəxslər hər 20-25 dəqiqədən bir, ən azı 20 saniyəlik fasilə verməlidirlər. 
Heç olmasa, uzaq bir nöqtəyə baxaraq, ona qədər saymaq, sonra yaxınlıqdakı başqa bir nöqtəyə baxmaq və yenidən ona qədər saymaq lazımdır. Bu hərəkət gün ərzində 4-5 dəfə təkrarlanmalıdır". 
Onun sözlərinə görə, günəş eynəyindən bütün fəsillərdə istifadə olunmalıdır:
"Bu da həm günəşdən qoruyur, həm də külək nəticəsində yaranan yad cisimlərin, eləcə də çirklərin və mikrobların gözə sıçramasının qarşısını alır. 30 və ya 35 yaşdan sonra göz müayinəsindən keçmək lazımdır ki, hər hansı bir səbəbdən yaranacaq probemləri vaxtında aşkar etmək və aradan qaldırmaq mümkün olsun". 
Ekspert, zərərli vərdişlərdən olan siqaretin də həm gözə, həm də orqanizmə ciddi zərər vurduğunu da diqqətə çatdırıb:
"Siqaret gözdə əsasən katarakta adlanan xəstəliyi sürətləndirir və və göz büllurunun qurumasına səbəb olur. Bu da öz növbəsində, göz damarlarının sərtləşməsi, tıxanması, görmə qabiliyyətinin zəifləməsi, hətta tamamilə itirilməsi ilə nəticələnir".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1631   Tarix: 14 noyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda 60 günlük körpə qidadan öldü - İlk 6 ay qətiyyən başqa yemək olmaz - SƏBƏB

Abşeron rayonunda 2 aylıq körpə bədbəxt hadisə nəticəsində ölüb. 23 oktyabr 2025-ci il təvəllüdlü Rəvanə Muxtarova yaşadığı Xırdalan şəhərindəki evdə boğazında qida qalması nəticəsində boğularaq vəfat edib. xəbər verir ki

.

Qrip zamanı isti vanna qəbul etmək təhlükəlidir

Mütəxəssislər qrip və yüksək hərarətlə müşayiət olunan virus infeksiyaları zamanı isti vanna qəbul etməyin riskli olduğunu bildirirlər. Həkimlərin sözlərinə görə, isti su bədən temperaturunu daha da yüksəldə, ürək-damar sistemin

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Bayramda bunları yeməyin

Bayram günlərində süfrələrin bol və çeşidli olması çox vaxt həddindən artıq qidalanmaya səbəb olur. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, normadan artıq yemək mədə-bağırsaq sistemində ağırlaşma, köp, həzm pozğunluğu və ümum

.

"Mobil telefonlarda olan bakteriyalar unitazdan 18 dəfə çoxdur"

Mütəxəssislərin apardığı araşdırma mobil telefonların sanitar baxımdan ciddi təhlükə mənbəyi olduğunu ortaya qoyub. xəbər verir ki, nəticələrə görə, gündəlik istifadə etdiyimiz mobil telefonların üzərindəki bakteriya say

.

Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri

Yuxu keyfiyyəti həyat keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Gecə saatlarında qəbul edilən bəzi qidalar mədə yanması, reflüks, gecə oyanmaları və səhər yorğunluğuna səbəb ola bilər. Doktor Portakalın araşdırmasına əsasən, yatmazda

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır

Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini yüksəltdiyini göstərib. xəbər verir ki, 12 il müddətində 328 mindən çox insanın sağlamlı

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

turlar.az

qaşların formalari toy gecesi sade makiyaj sekilleri uşaq yeməkləri vətənə aid atalar sözü psixologiya qadin donlari kosmetika novruz bayramı haxışta terezi azerbaycanli is adami amerikada gullelendi haxışda damla