Günəşdən faydalanmağın unikal üsulları

Günəşdən faydalanmağın unikal üsullarıİsti yay günlərində həm dərini günəş şüalarının zərərli təsirindən qorumaq, həm də günəşdən faydalanmaq vacibdir.
Milli.Az teleqraf.com-a istinadla xəbər verir ki, türkiyəli dietoloq Sibel Mumcunun fikrincə, qidalanmaya diqqət yetirməklə hər ikisini başa gətirmək mümkündür.
Dietoloqlar düzgün qidalanmaqla dərini qorumağın müxtəlif yollarını sadalayıb.
Günəş şüalarının orqanizm üçün vacib olduğunu bildirən dietoloq dərini günəş şüalarının zərərli təsirlərindən qorumağın önəmli olduğunu vurğulayıb.
"Günəş sümüklərimiz üçün çox vacib olan D vitaminini aktivləşdirir. Ona görə də, günəşdən düzgün faydalanmaq, qısa müddətə düzgün günəş şüası qəbul etmək kifayətdir. Günəş şüalarının şaquli olaraq düşdüyü saatlarda qorunmadan 10-15 dəqiqə günəşlə təmasda olmaq D vitamininin yığılması üçün kifayətdir.
Günəş işığının beyindən serotonin hormonunun ifrazını da artırdığı düşünülür. Bu hormon əhval-ruhiyyəni gücləndirməyə, narahatlığı yaxşılaşdırmağa və depressiyanın qarşısını almağa kömək edən təsirlərə malikdir.
Omega-3, E və C vitaminləri dərini günəşin zərərindən qoruyan güclü antioksidantlardır və yaşlanmaya qarşı ən təsirli vitaminlərdir.
Bitki yağlarının əksəriyyəti, qoz, fındıq, toxum, ət, balıq, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, ispanaq, qulançar, alma, yumurta və taxıllar vitamin E-nin mənbələridir. Çiyələk, kivi, portağal və digər sitrus meyvələri, sarı, yaşıl və qırmızı bibər, tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, brokoli, pomidor, noxud və cəfəri C vitamini ilə zəgindir.
Brokoli kimi tərəvəzlər, reyhan, rozmarin, adaçayı və cəfəri kimi təzə otlar sərbəst radikallarla mübarizə aparan və dərini qoruyan antioksidanlarla zəngindir. Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər də antioksidant mənbəyidir. Omega-3 isə dərini parlaq və gərgin edir, günəşin zərərli təsirlərindən qoruyur. Bu yağ turşuları hüceyrə membranını gücləndirir.
Yerkökü, ərik, pomidor, bibər, qovun, ispanaq, cəfəri, üzüm yarpaqları və şüyüd kimi tərəvəz və meyvələrdə beta-karotin var. Karotenoidlər bir çox meyvə və tərəvəzdə olan sarı, qırmızı və narıncı rənglərin mənbəyidir. Beta-karotenlər də A vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin sərbəst radikalların əmələ gəlməsinin qarşısını alan və qocalmanı gecikdirən antioksidantdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 799   Tarix: 27 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Orqanizm üçün ən faydal 7 balıq növü

Balıq insanın sağlam qidalanmasının vacib hissəsidir. Mütəxəssislər həftədə 2-3 dəfə balıq yeməyi tövsiyə edirlər və bu, təsadüfi deyil. Balıq zülal və faydalı yağların əla mənbəyidir və bu səbəbdən balanslı rasionun mühü

.

Ən təhlükəli qulaqcıq növü açıqlandı

Birbaşa qulaq kanalına yerləşdirilən kanaldaxili qulaqcıqlar, qulaq pərdəsinə daha yaxın olur. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu da həkimlərin fikrincə, eşitmə orqanlarına zərər vermə riskini artırır. "Qulaqcı

.

Bu qida bağırsaq xərçəngi yaradır - Uzaq durun

Gənclər arasında kolon xərçəngi hallarında ciddi artım olsa da, mütəxəssislər işlənmiş ət istehlakının əsas risk faktoru olduğunu vurğulayırlar. xəbər verir ki, sağlamlıq mütəxəssisləri emal edilmiş ətin kolon xərçəngin

.

Yatanda belə edirsinizsə, utanmayın - Faydalıdır

Oyuncaqlarla yatmaq psixoloji cəhətdən faydalıdır. -ın məlumatına görə mütəxəssislər bildiriblər ki, oyuncaqlara sarılaraq yatmaq yalnız uşaqlar üçün deyil, böyüklər üçün də çoxsaylı faydalar verir. Pennsylvaniya Universitetini

.

Uşaqları öpərkən diqqətli olun! - XƏBƏRDARLIQ

Uşaqları öpərkən diqqətli olmaq lazımdır. Xəzər TV-yə istinadən bildirir ki, həkim-infeksionist Mərdan Əliyev bildirir ki, immun sistemi güclü olan böyüklərdəki hər hansı gizli infeksiya, immun sistemi zəif olan uşaqlar

.

Azyaşlılar arasında təhlükə: "Ölümlə nəticələnən xəstəlikdir"

Son günlər azyaşlılar arasında kəskin respirator virus infeksiyalarının və rotavirusun yayılması müşahidə olunur. Xəstəliyin əsas əlamətləri arasında hərarətin 39 dərəcəyə qədər yüksəlməsi, burun axması, boğaz ağrısı, öskürək

.

Yeni cinsi xəstəlik peyda olub: Yeyir bitirir

Qadınların intim bölgəsində "ət yeyən" bakteriyaya rast gəlinib. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, İngiltərədə yayımlanan tibbi hesabat nadir, lakin ölümcül olan "ət yeyən bakteriya" infeksiyasını

.

Hər gün qaşıq- qaşıq yeyirik - Mədəmizi "deşirmiş"

Ən sevilən ləzzətlərdən biri olan mürəbbənin əslində mədəyə və qaraciyərə böyük zərərləri olduğu məlum olub. xəbər verir ki, şəkər və əlavələrlə zəngin olan bu şirin ləzzət hər gün, xüsusilə səhərlər qaşıq-qaşıq yeyildikdə

.

Qaraciyərin düşməni hesab edilir - Hər kəsin evində var

Qaraciyər orqanizmin ən vacib orqanlarından biridir. O, bədəndə toksinlərin zərərsizləşdirilməsi, qida maddələrinin parçalanması və həyati əhəmiyyətli zülalların sintezində əsas rol oynayır. Sağlamlığı qorumaq üçün isə düzgü

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay kolleksiyasi qadın geyimi adlarin menasi arıqlama vasitələri dosabin xeyri gənc ana ev dizaynlari qonaq otagi gunay novruz bayramina aid hakisdalar novruz hakistalari ikizler dovsan