Hamilə qadınlar bu qidalardan uzaq durmalıdır

Hamilə qadınlar bu qidalardan uzaq durmalıdırHamiləlik dövrü qadınlar üçün həyatlarının ən həssas və vacib mərhələlərindən biridir. Bu dövrdə bədənin və inkişaf edən körpənin ehtiyacları çox fərqlidir və hər hansı bir qidanın, dərman və ya əlavə məhsulun qəbul edilməsində diqqətli olmaq vacibdir.
Milli.Az xəbər verir ki, bəzi qidalar hamiləlik zamanı qadınların sağlamlığına və körpənin inkişafına mənfi təsir göstərə bilər. Bu yazıda hamilə qadınların diqqətli olmalı olduğu bəzi qidalara nəzər salacağıq.
Zəncəfil hamiləlik dövründə erkən doğuş riskini artırma potensialına sahibdir. Xüsusilə yüksək dozada istehlak edildikdə zəncəfilin uterus tonusunu artıraraq doğuşu stimullaşdırması mümkündür. Buna görə də, hamilə qadınlar zəncəfili yalnız həkim məsləhəti ilə istifadə etməlidirlər. Mədə narahatlığı və ürəkbulanma kimi şikayətləri olanlar zəncəfili ehtiyatla istifadə etməlidir.
Çiy və ya az pişmiş ət, balıq və yumurta, listeriya, toksoplazma və salmonella kimi infeksiyalara səbəb ola bilər. Bu infeksiyalar hamiləlik zamanı ciddi nəticələrə səbəb ola bilər və körpənin sağlamlığını risk altına ata bilər. Bu səbəbdən hamilə qadınlar bu cür qidalardan qaçmalıdırlar.
Pasterizə edilməmiş süd və süd məhsulları listeriya infeksiyası kimi təhlükələrə səbəb ola bilər. Bu infeksiya hamiləlik dövründə ciddi fəsadlar yarada bilər. Hamilə qadınlar yalnız pasterizə olunmuş süd və süd məhsullarını istifadə etməlidirlər.
Hamiləlik zamanı yüksək miqdarda kofein istehlakı dölün inkişafına mənfi təsir göstərə bilər və həmçinin düşüklərə səbəb ola bilər. Kofein həmçinin yuxusuzluğa və həzm problemlərinə yol açaraq hamilə qadının ümumi vəziyyətini pisləşdirə bilər. Enerji içkiləri də yüksək kofein və şəkər tərkibləri ilə hamiləlikdə təhlükə yarada bilər.
Yüksək miqdarda duzlu qidalar və fast food qan təzyiqini artıraraq hamilə qadında hipertoniya (yüksək qan təzyiqi) yaratmaq riski daşıyır. Bu, həm ana, həm də körpə üçün təhlükəli ola bilər. Hamiləlik zamanı duz istehlakını məhdudlaşdırmaq vacibdir.
Xam balıq və mətbəx balığı yüksək miqdarda civə və digər toksinlər ehtiva edə bilər. Hamiləlik dövründə bu cür balıqlardan uzaq durulması tövsiyə olunur. Civə körpənin sinir sisteminin inkişafını pozaraq ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.
Alkol hamiləlik zamanı körpənin inkişafına ciddi təsir göstərə bilər. Hamiləlik dövründə alkol istifadəsi fiziki və zehni geriliklərə doğuşdan sonra problemlərə və müxtəlif inkişaf pozuntularına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən hamilə qadınların alkol istifadəsindən tamamilə çəkinməsi tövsiyə olunur.
Yüksək şəkərli qidalar və içkilər hamiləlik dövründə şəkərli diabet riskini artırar və körpənin çəkisinin normadan çox olmasına səbəb ola bilər. Bu da doğuş zamanı problemlərə yol aça bilər. Şəkərli qidaların və içkilərin istehlakını məhdudlaşdırmaq vacibdir.
Hamiləlik dövründə qidalanma çox önəmlidir. Qidaların seçilməsi, həm ananın, həm də körpənin sağlamlığına birbaşa təsir göstərir. Hamilə qadınlar, hər hansı bir qida məhsulunu qəbul etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməli və yalnız təhlükəsiz, sağlam qidalar istehlak etməlidirlər. Sağlam qidalanma və düzgün həyat tərzi, həm ananın, həm də körpənin sağlamlığını təmin etmək üçün vacibdir.
Asya
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 993   Tarix: 11 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Hamilə qadınlar dişlərini müalicə etdirə bilər?

Hamiləlik zamanı kalsium çatışmazlığı səbəbindən qadınlarda diş problemləri, xüsusilə karies daha tez yaranır. xəbər verir ki, bu, həm kalsiumun qida ilə kifayət qədər qəbul edilməməsi, həm də ağız suyunun tərkibinin dəyişməs

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Həmin şiferlər sağlamlığa ziyan imiş, qadağan olunacaq - Azərbaycanda geniş yayılıb

Xəbər verdiyimiz kimi, Azərbaycanda asbestin istifadəsinin qadağan edilməsi nəzərdə tutulur. "Mülki dövriyyədə olmasına yol verilməyən (mülki dövriyyədən çıxarılmış) əşyaların siyahısı haqqında" qanuna dəyişikli

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Dəri niyə qaşınır? – 15 ən yayılmış səbəb

ərinin qaşınması bir çox xəstəlik və orqanizmdə baş verən pozulmaların ilk əlaməti ola bilər. Bəzi hallarda bu simptom ciddi xəstəliklərin başlanğıcı kimi ortaya çıxır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, səbəbsiz və uzunmüddətl

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

turlar.az

kosmetik vasiteler kosmetoloq aksessuarlar moda lüğəti qadın psixologiyası bal maskasi uz ucun bayatilar vetene aid kosmetika salam big.az qardasa aid haxistalar azerb clpaq qadinlari burclər