Hamilə qadınlar bu qidalardan uzaq durmalıdır

Hamilə qadınlar bu qidalardan uzaq durmalıdırHamiləlik dövrü qadınlar üçün həyatlarının ən həssas və vacib mərhələlərindən biridir. Bu dövrdə bədənin və inkişaf edən körpənin ehtiyacları çox fərqlidir və hər hansı bir qidanın, dərman və ya əlavə məhsulun qəbul edilməsində diqqətli olmaq vacibdir.
Milli.Az xəbər verir ki, bəzi qidalar hamiləlik zamanı qadınların sağlamlığına və körpənin inkişafına mənfi təsir göstərə bilər. Bu yazıda hamilə qadınların diqqətli olmalı olduğu bəzi qidalara nəzər salacağıq.
Zəncəfil hamiləlik dövründə erkən doğuş riskini artırma potensialına sahibdir. Xüsusilə yüksək dozada istehlak edildikdə zəncəfilin uterus tonusunu artıraraq doğuşu stimullaşdırması mümkündür. Buna görə də, hamilə qadınlar zəncəfili yalnız həkim məsləhəti ilə istifadə etməlidirlər. Mədə narahatlığı və ürəkbulanma kimi şikayətləri olanlar zəncəfili ehtiyatla istifadə etməlidir.
Çiy və ya az pişmiş ət, balıq və yumurta, listeriya, toksoplazma və salmonella kimi infeksiyalara səbəb ola bilər. Bu infeksiyalar hamiləlik zamanı ciddi nəticələrə səbəb ola bilər və körpənin sağlamlığını risk altına ata bilər. Bu səbəbdən hamilə qadınlar bu cür qidalardan qaçmalıdırlar.
Pasterizə edilməmiş süd və süd məhsulları listeriya infeksiyası kimi təhlükələrə səbəb ola bilər. Bu infeksiya hamiləlik dövründə ciddi fəsadlar yarada bilər. Hamilə qadınlar yalnız pasterizə olunmuş süd və süd məhsullarını istifadə etməlidirlər.
Hamiləlik zamanı yüksək miqdarda kofein istehlakı dölün inkişafına mənfi təsir göstərə bilər və həmçinin düşüklərə səbəb ola bilər. Kofein həmçinin yuxusuzluğa və həzm problemlərinə yol açaraq hamilə qadının ümumi vəziyyətini pisləşdirə bilər. Enerji içkiləri də yüksək kofein və şəkər tərkibləri ilə hamiləlikdə təhlükə yarada bilər.
Yüksək miqdarda duzlu qidalar və fast food qan təzyiqini artıraraq hamilə qadında hipertoniya (yüksək qan təzyiqi) yaratmaq riski daşıyır. Bu, həm ana, həm də körpə üçün təhlükəli ola bilər. Hamiləlik zamanı duz istehlakını məhdudlaşdırmaq vacibdir.
Xam balıq və mətbəx balığı yüksək miqdarda civə və digər toksinlər ehtiva edə bilər. Hamiləlik dövründə bu cür balıqlardan uzaq durulması tövsiyə olunur. Civə körpənin sinir sisteminin inkişafını pozaraq ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.
Alkol hamiləlik zamanı körpənin inkişafına ciddi təsir göstərə bilər. Hamiləlik dövründə alkol istifadəsi fiziki və zehni geriliklərə doğuşdan sonra problemlərə və müxtəlif inkişaf pozuntularına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən hamilə qadınların alkol istifadəsindən tamamilə çəkinməsi tövsiyə olunur.
Yüksək şəkərli qidalar və içkilər hamiləlik dövründə şəkərli diabet riskini artırar və körpənin çəkisinin normadan çox olmasına səbəb ola bilər. Bu da doğuş zamanı problemlərə yol aça bilər. Şəkərli qidaların və içkilərin istehlakını məhdudlaşdırmaq vacibdir.
Hamiləlik dövründə qidalanma çox önəmlidir. Qidaların seçilməsi, həm ananın, həm də körpənin sağlamlığına birbaşa təsir göstərir. Hamilə qadınlar, hər hansı bir qida məhsulunu qəbul etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməli və yalnız təhlükəsiz, sağlam qidalar istehlak etməlidirlər. Sağlam qidalanma və düzgün həyat tərzi, həm ananın, həm də körpənin sağlamlığını təmin etmək üçün vacibdir.
Asya
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 707   Tarix: 11 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yoluxma halları artdı - ÜST-dən təcili xəbərdarlıq

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) Avropada qızılcaya yoluxma hallarının sürətlə artdığını bildirib. 2024-cü ildə yoluxma halları iki dəfə artaraq 127 min 350-yə çatıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, ÜST-ün Avrop

.

Soğan yemək üçün 8 SƏBƏB

Soğanın insan orqanizminə faydaları elm tərəfindən təsdiqlənib. Bu tərəvəz antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir, xərçəngdən qoruyur, immunitet sistemini gücləndirir və ümumi rifahı yaxşılaşdırır.  "Çoxwellhealth.com"

.

Qəhvə və yaşıl çaydan daha yaxşı beyini gücləndirən İÇKİ

İntellektual fəaliyyətlə məşğul olan insanlar beyin və sinir sisteminin fəaliyyətini daim stimullaşdırmalıdırlar. Adətən enerji çatışmazlığı, diqqət və güc itkisini qəhvə və yaşıl çay ilə kompensasiya edirlər, çünki bu içkilərd

.

Narahat olanda sakitləşmək üçün bu qidaları YEYİN

Bitməz son tarixlər və informasiya yüklənməsi dövründə narahatlıq həyatın tez-tez müşayiəti halına çevrilib.  narahatlığa qarşı olan qidaları təqdim edir:. Xroniki gərginlik yalnız məhsuldarlığı azaldır deyil, həm də fizik

.

Quş qripi bu qidada sağ qalırmış - FOTO

HPA1 H5N1 quş qripi virusu çiy süddən pendir hazırlanması prosesini "sağ" keçirə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "bioRxiv" platformasında dərc olunub. Alimlər izah ediblər ki

.

Arıqlamağın ən sağlam yolu

Pukyonq Milli Universitetinin alimləri su aerobikasının artıq çəkiyə və bel ölçüsünə qarşı mübarizədə effektiv və sağlam bir üsul olduğunu aşkar ediblər. xəbər verir ki, bu təlim xüsusilə 45 yaş və daha yuxarı olan insanla

.

Asqıranda bədəni "tok" keçirirdi - Xəstəliyi BİLİNDİ

ABŞ-da asqıranda bədənində elektrik yaranmasından şikayətlənən çoxuşaqlı Stiv Lutzenhayzerin ağır xəstəliyə tutulduğu aşkarlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, xərçəng diaqnozu qoyulan məktəb müəlliminin hekayəsini "Today"

.

Əti soyuducuda nə qədər saxlamaq olar?

Ət kimi bir məhsul hər kəsin rasionunda yoxdur, lakin bir çox insanın rasionunda var. Əlbəttə, soyuducu onu saxlamaq üçün ən yaxşı yerdir. Ancaq soyuducuda mal əti qoymusunuzsa, onu unutmamağa çalışın. Çünki tez xarab ol

.

İmsakda çay içmək olmazmış

Düzgün maye istehlakı Ramazan ayında ən çox diqqətdən kənarda qalan, lakin ən vacib məsələlərdən biridir. Oruc tutanların ən böyük problemi də susuzluqdur. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər susuzluğu

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az donlar 2025 kosmetoloq həkim məsləhəti ailə məktəbi kakos yagi psixoloji məsləhətlər cəlil məmmədquluzadə ginekoloq faydalı məsləhətlər qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə naz mila usaq seirleri