Hamımızın çox sevdiyi bu yemək xərçəng yaradır?
Kartofu artıq belə qızardın
Çoxumuzun sevə-sevə yediyi kartof qızartması ən ölümcül xəstəlik olan xərçəngin yaranmasına səbəb ola bilər.Qadınsaytı.az-ın İstiPress-ə istinadla verdiyi məlumata görə, Böyük Britaniyanın qida standartları agentliyinin mütəxəssisləri belə deyirlər. Onlar kartof və çörəyi qəhvəyi rəng alıb, quruyana kimi deyil qızılı rəngə çatana kimi qızartmağı məsləhət görürlər. Bu zaman xərçəngə səbəb olan akrilamid adlı kimyəvi maddənin istifadəsindən qaçmaq mümkün olur.
Akrilamid nişasta tərkibli məhsulların tosterdə, tava və qril aparatlarında uzun müddət və çox yüksək temperaturda qızardılması nəticəsində meydana çıxır. Maddənin səviyyəsi temperatur 120-dərəcədən çox olduqca daha da yüksəlir.
Heyvanlar üzərində aparılan təcrübə göstərib ki, akrilamid DNT-ni korlayır, şişlərin meydana çıxması üçün münbit şərait yaradır. Lakin hələlik insanlarda da maddənin eyni təsirə malik olub-olmadığı dəqiq bəlli deyil.
Buna baxmayaraq agentlik əməkdaşları müasir insanın qida rasionunda bu kimyəvi maddənin qəbulunun həddən artıq yüksək olduğunu deyir və sağlam qidalanmaya üstünlük verilməsini məsləhət görürlər.
Qeyd edək ki, akrilamid siqaret tüstüsündə də var.
f PaylaşTurlar.az