Hansı qıdalar 3 yaşına qədər olan uşaqlara zərərdir?
10 ərzağı 3 yaşına qədər olan uşaqlara yedirtmək olmaz.
Anaların uşaqlarına veməyə adət etdiyi bəzi qidalar var ki, onlar uşaq orqanizminə mənfi təsir göstərə bilir. Dietoloqlar uşaqlara verilən qidalara qarşı diqqətli olmağı məsləhət görürlər.
Bütün analar bilir ki, kiçik yaşlı uşaqlara tamamilə çipsilər, qazlı içkilər və qızardılmış kartof vermək olmaz. Ancaq bəzi qidalar toplusu var ki, həmin qidaları 3 yaşınadək uşaqlara vermək olmazmış.
Ət və balıq bulyonu. Bişirilmə zamanı onların tərkibində müxtəlif ekstraktiv maddələr yaranır ki, onlar uşaqların mədə-bağırsaq traktını qıcıqlandırır. On görə də belə kiçik yaşlı uşaqlara tərəvəzli şorbaların bulyonu vermək lazımdır. Əti isə ayrıca vermək olar.
Doktor kolbosası. Onların tərkibində çoxlu yağlar, duz və qida əlavələri vaki, onlar da uşaq orqanizmi için zərərlidir.
Qırmızı və qara kürü. Biz həmişə eşidirik ki, bi delikates qiymətli yağlarla zəngindir, ona görə də bayram süfrələrində uşaqlara mütləq onlardan buterbrod düzəldirik. Xoşbəxtlikdən uşaqların əksəriyyəti bu məhsulu sevmirlər və bunu çox düzgün edirlər. Çünki kürü üşaqların həzm sisteminə tamamilə uyğun deyil.
Dəniz məhsulları. Ola bilsin ki, uşaqlar bişmiş xərçəng və kalmardan imtina etməsinlər.
Bu məhsullar çətin həzm olunduğundan uşaqlara yedirtmək olmaz.
Tərəvəz turşuları. Uşaqları turşuya qoyulmuş tərəvəzlər özünə cəlb edir. Diotoloqlar birmənalı şəkildə belə məhsulların uşaqlara verməyin qəti əleyhinədirlər. Münki duz qalıqları uşaqların böyrəklərində ciddi problem yaradır.
Göbələk. Məktəb yaşına qədər uşaqlara göbələk yeməkləri yedirtməyin. Bu məhsul çətin həzm olunur, ona görə də uşaqlarda həzm pozğunluğu yarada bilər.
Qaymaqlı şirniyyatlar. Onların tərkibində artıq şəkər və yağ, ətirləndiricilər, emulqatorlar, stabilizatorlar var. Ancaq onların tərkibində kəsmik olduqca azdır.
Dondurmalar. Tərkibini nəzərə alsaq bu məhsulları da uşaqlar vermək olmaz. Emulqatorlar, stabilizatorlar, dad əlavələri, bitki yağları – uşaqlar üçün təhlükəli sayılır.
Şirin bulkalar. Həmçinin şirin peçenyelər, vaflilər, tortlar. Şirniyyat uşaqların mədəsində ağırlıq yaradır. Əgər şatışdan alırsınızsa onda bu məhsullar təkcə kalori mənbəyi yox, həm də çoxlu qida əlavələri mənbəyi də hesab oluna bilər.
Şokolad. 3 yaşına qədər uşaqlarda kakao tez-tez allergiya verdiyindən bu qida da onlara məsləhət görülmür. Şokolad və konfetlərə əlavə süni komponentlər vurulması allergiya risqini artırır.
3 yaşınadək uşaqların mədə-bağırsaq traktı bütün süfrəyə düzülmüş məhsulları həzm etməyə qadir deyil. əgər uşaqlarınızın mədə-bağırsaq problemlərindən və allergiyadan qorumaq istəyirsinizsə dietoloqların məsləhətlərini dinləyin.
f Paylaş








Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida
Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?
"Mərhəmətdən danışmağa ixtiyarımız yoxdur
Qrip zamanı isti vanna qəbul etmək təhlükəlidir
İspanaqdakı qum və palçığı yox edən təəccüblü üsul: 1 qaşıq bəs edir
Bayramda bunları yeməyin
Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır
"Mobil telefonlarda olan bakteriyalar unitazdan 18 dəfə çoxdur"
"Dünyanın ən gözəl şəhəri Bakı" - Xəyyam Nisanov
Meyxanaçı Samirə: "Həyat yoldaşım məndən 22 yaş böyük idi
Elektron siqaret məni xərçəng xəstəsi etdi' - Pekkan
Tacir Şahmalıoğlu ilə Vüqar Əbdülov arasında qalmaqal
Virus daha geniş miqyasda yayılacaq - XƏBƏRDARLIQ
Üçüncü dəfə ata olan aktyor qızını göstərdi - FOTOLAR
"Bəzi qızlar oxumaq yox, ərə getmək istəyirlər" - İlhamə