Havadakı işlənmiş qazların təzyiqə necə təsir etdiyi AÇIQLANDI

Havadakı işlənmiş qazların təzyiqə necə təsir etdiyi AÇIQLANDIVaşinqton Universitetinin son araşdırması, nəqliyyatın yaratdığı havanın çirklənməsinə məruz qalma ilə bağlı təəccüblü sağlamlıq risklərini müəyyən edib. Bu risklər xüsusilə sıx yolların gündəlik reallıq olduğu şəhər yerlərində nəzərə çarpır.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, tədqiqat pik saatlarda havanın çirklənməsinin sərnişinlərə birbaşa təsirinə yönəlib. Məlum olub ki, belə şəraitdə təmizlənməmiş havaya məruz qalma təkcə səfər zamanı deyil, həm də növbəti 24 saat ərzində qan təzyiqini xeyli artırır.
Aparıcı ekoloji sağlamlıq eksperti Coel Kaufmanın rəhbərlik etdiyi tədqiqatçılar qrupu təmizlənməmiş yol havasının 22-45 yaş arası sağlam insanlara təsirini sınaqdan keçirib. İştirakçılar iki ssenari üzrə Sietl şəhərinin gur küçələri ilə keçiblər: avtomobildə yüksək keyfiyyətli hava filtrləri olan və olmayan. İştirakçılar hər səfərdə hava növündən xəbərsiz olublar.
Tədqiqatın nəticələri təsirli və eyni zamanda narahat olub. Təmizlənməmiş havaya məruz qalma qan təzyiqinin 4.50 mmHg-dən çox artmasına səbəb olub, hava filtrlərinin istifadəsi ilə müqayisədə. Bu artım sürətlə baş verib və ən azı 24 saat davam edib.
Tədqiqat avtomobil trafikindən gündəlik çirklənmiş havaya məruz qalma ilə əlaqəli potensial sağlamlıq təhdidlərini vurğulayır və yol çirkliliyində olan ultra incə hissəciklərin ürək-damar sisteminə təsiri ilə bağlı suallar doğurur. Tədqiqat zamanı bu kiçik hissəciklərin uğurla süzülməsinə baxmayaraq, onların qan təzyiqinə real təsirləri sonrakı elmi araşdırmalar üçün mövzu olaraq qalır.
Bu araşdırmanın ümumi konsepsiyası, trafikdən qaynaqlanan hava çirkliliyinin yaratdığı aktual sağlamlıq risklərinə diqqət çəkir və daha dərin araşdırmalara və şəhər yerlərində çirklənməni azaltmaq üçün təsirli tədbirlərin görülməsinə ehtiyac olduğunu vurğulayır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1009   Tarix: 03 dekabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidalar üzdə sızanaq yaradır - Açıqlama

Soyuq fəsillər yaxınlaşdıqca üz dərisinə düzgün qulluq daha da vacib olur. xəbər verir ki, dermatoloq Qalina Amosovanın açıqlamasına görə səpkilərin qarşısını almaq üçün ilk növbədə üzü düzgün təmizləmək lazımdır. "Yumşa

.

Həkim kompüter qarşısında yemək yeməyin zərərlərindən danışdı

Kompüter qarşısında yemək sadəcə pis vərdiş deyil, həm də sağlamlıq üçün təhlükəlidir. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Jordi Serra Pueyo söyləyib. Onun sözlərinə görə bu davranış funksional dispepsiya adlı mədə-bağırsa

.

Bu çayı yeməklə bir içmək olmaz - Həkimdən xəbərdarlıq

Matça çayı dəmirin orqanizm tərəfindən mənimsənilməsini azalda bilər. xəbər verir ki, bunu biotexnoloq Mariya Zolotaryova bildirib. Onun dediyinə görə bu bəzi insanlarda qanazlığına yol aça bilər. "Sağlam insanlar üçü

.

Payız yaxınlaşır: Qripdən necə qorunaq?

Payız fəsli ilə birlikdə qrip və digər virus infeksiyalarının yayılma riski artır. Sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün bəzi sadə, lakin vacib qaydalara riayət etmək vacibdir. xəbər verir ki, şəxsi gigiyena qaydaların

.

Böyrəkləri gücləndirən təbii qida – Hər gün 1 ovuc yeyin

Böyrək sağlamlığını qorumaq həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qidalar böyrəkləri gücləndirir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Antioksidant zənginliyi

.

Cəmi 3 ədəd yemək orqanizmi başdan-ayağa gücləndirir

Mütəxəssislərin fikrincə, ən faydalı qoz illərdir bildiyimiz adi qoz deyil, Braziliya qozudur. Selenium, omeqa-3 yağ turşuları, vitamin və minerallarla zəngin olan bu qida immuniteti gücləndirir, dərini cavan saxlayır v

.

Hər gün səhər yeməyində banan yesək, belə olacaq

Günü bananla başlamaq sadə və adi seçim kimi görünə bilər. Amma bu meyvənin müntəzəm olaraq səhərlər yeyilməsi orqanizmə düşündüyümüzdən daha dərindən təsir göstərir. Diyetoloqlar qeyd edirlər ki, banan sürətli karbohidra

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

turlar.az

toy makiyajlari qadın geyimi geyim dəbləri huseyn cavid seirleri zebra keksi dəri və saç sevgi kosmetika qiz evi intim munasibetler nizami gəncəvi bahar ikizler