Həddindən artıq duz yeməyin fəsadları - Xərçəngə səbəb olur

Həddindən artıq duz yeməyin fəsadları - Xərçəngə səbəb olurDuz istifadəsinin uzun tarixə malik olmasına baxmayaraq, bu gün onun xeyirdən çox zərəri var. İnsanlar gündə orta hesabla təxminən 8,4 qram duz istehlak edirlər ki, bu da tövsiyə olunan bir çay qaşığı (6 qram) miqdarından çoxdur. Həddindən artıq duz istehlakı ciddi problemlərə səbəb ola bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, həddindən artıq duz qəbulu yüksək qan təzyiqinə gətirib çıxarır, hər üç yetkindən birinə təsir edir və infarkt və ya insult riskini artırır. Ancaq bu, duzla əlaqəli yeganə təhlükə deyil. Son araşdırmalar göstərib ki, artıq duz bağırsaq funksiyasını da poza bilər.
Mütəxəssislərin fikrincə, həddindən artıq duz qəbulu bağırsaqdakı faydalı bakteriyaların tarazlığını pozur. 12 nəfərin iştirak etdiyi araşdırmada iştirakçılar gündə 6 qram duz olan bir kapsul götürüblər ki, bu da onların ümumi gündəlik qəbulunu təxminən 14 qrama çatdırıb. Təcrübədən əvvəl və sonra nəcis nümunələrinin təhlili laktobasil kimi faydalı bakteriyaların əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını göstərib. Bu, bağırsaqların iltihabı azaltmağa və qan damarlarını rahatlamağa kömək edən qısa zəncirli yağ turşuları istehsal etmək qabiliyyətinin azalması ilə nəticələnir, bununla da yüksək qan təzyiqinin qarşısını alır.
Bundan əlavə, heyvanlar üzərində aparılan tədqiqatlar göstərib ki, yüksək duzlu pəhriz beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir, yaddaş və öyrənmə qabiliyyətini zəiflədir. Bu, bağırsaqda Bacteroides və Proteobacteria kimi faydalı mikrobların sayının azalması ilə əlaqədar ola bilər.
Yüksək duz qəbulu ilə mədə xərçəngi riski arasında da əlaqə var. Mədə xərçəngi hallarının təxminən 40% -i Helicobacter pylori bakteriyası ilə yoluxma ilə əlaqələndirilir. Həddindən artıq duz mədənin selikli qişasına zərər verə bilər, bu da onu bu infeksiyaya daha həssas edir.
Yadda saxlamaq lazımdır ki, orqanizmin gündə cəmi dörddə bir çay qaşığı (1,25 q) duza ehtiyacı var və insanların çoxu yeməklərinə duz əlavə etməsələr belə, bu miqdarı müntəzəm qidalanma yolu ilə əldə edirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 882   Tarix: 15 sentyabr 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

COVID-19 keçirmiş şəxsləri qorxudacaq xəbər - qanda elə bir maddə tapıldı ki

Alimlər postkovid sindromu olan insanların qanında qeyri-adi mikrotromblar aşkar ediblər. Bu kiçik laxtaların xroniki yorğunluq, diqqət dağınıqlığı ("beyin dumanı") və nəfəs çatışmazlığı kimi şikayətlərin əsas səbəblərində

.

Kivini qabığını soymadan yeyin

Sosial mediada "Dr. GI Joe" kimi tanınan qastroenteroloq Cozef Səlhab dünyanın ən faydalı meyvələrindən biri olan kivinin yanlış istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bi

.

Quş qripi sürətlə yayılır – Rekord səviyyədə yoluxma

Avropada quş qripi sürətlə yayılır.  İrlandiya, İngiltərə və Fransa kimi ölkələr milyonlarla quşu qapalı yerlərdə saxlama qərarı qəbul edib. "Reuters"-a istinadla xəbər verir ki, Avropada ölümcül quş qripi hallarını

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Şizofrenlərin ən çox istifadə etdiyi söz açıqlandı

"Mən" sözündən daha çox istifadə edənlər əsasən şizofrenlərdir. xəbər verir ki, bunu psixiatr Vladimir Skavış açıqlayıb. Onun dediyinə görə şizofreniyası olan insanlar danışanda "mən" sözündən sağlam adamlar

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

"Bu qidaları yeyənlərin dərman atmağa ehtiyacı olmur"

Həkim qaraciyər xəstələri üçün ideal səhər yeməyi və nahar menyusunu açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı dietoloq-hepatoloq Nuriya Dianova qaraciyər xəstəliklərindən əziyyət çəkən şəxslərə düzgün qidalanma ilə bağlı tövsiyələ

.

Şəkər xəstəliyini məğlub etməyin yeni yolu tapıldı

Alimlər iynəyarpaqlarda, bitkilərdə və efir yağlarında olan təbii komponentlər əsasında yeni bir birləşmə hazırlayıblar. -ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, Rusiya Elmlər Akademiyasının Sibir bölməsinin N.N. Vorojtso

turlar.az

adlarin menasi makiyaj etmek qaydalari toy gecesi gözəllik sirləri sevişmə cemli piroq goy qursagi nece yaranir kosmetika qiz burcu balıq ginekoloq kondom hakıştalar