Həddindən artıq duz yeməyin fəsadları - Xərçəngə səbəb olur

Həddindən artıq duz yeməyin fəsadları - Xərçəngə səbəb olurDuz istifadəsinin uzun tarixə malik olmasına baxmayaraq, bu gün onun xeyirdən çox zərəri var. İnsanlar gündə orta hesabla təxminən 8,4 qram duz istehlak edirlər ki, bu da tövsiyə olunan bir çay qaşığı (6 qram) miqdarından çoxdur. Həddindən artıq duz istehlakı ciddi problemlərə səbəb ola bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, həddindən artıq duz qəbulu yüksək qan təzyiqinə gətirib çıxarır, hər üç yetkindən birinə təsir edir və infarkt və ya insult riskini artırır. Ancaq bu, duzla əlaqəli yeganə təhlükə deyil. Son araşdırmalar göstərib ki, artıq duz bağırsaq funksiyasını da poza bilər.
Mütəxəssislərin fikrincə, həddindən artıq duz qəbulu bağırsaqdakı faydalı bakteriyaların tarazlığını pozur. 12 nəfərin iştirak etdiyi araşdırmada iştirakçılar gündə 6 qram duz olan bir kapsul götürüblər ki, bu da onların ümumi gündəlik qəbulunu təxminən 14 qrama çatdırıb. Təcrübədən əvvəl və sonra nəcis nümunələrinin təhlili laktobasil kimi faydalı bakteriyaların əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını göstərib. Bu, bağırsaqların iltihabı azaltmağa və qan damarlarını rahatlamağa kömək edən qısa zəncirli yağ turşuları istehsal etmək qabiliyyətinin azalması ilə nəticələnir, bununla da yüksək qan təzyiqinin qarşısını alır.
Bundan əlavə, heyvanlar üzərində aparılan tədqiqatlar göstərib ki, yüksək duzlu pəhriz beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir, yaddaş və öyrənmə qabiliyyətini zəiflədir. Bu, bağırsaqda Bacteroides və Proteobacteria kimi faydalı mikrobların sayının azalması ilə əlaqədar ola bilər.
Yüksək duz qəbulu ilə mədə xərçəngi riski arasında da əlaqə var. Mədə xərçəngi hallarının təxminən 40% -i Helicobacter pylori bakteriyası ilə yoluxma ilə əlaqələndirilir. Həddindən artıq duz mədənin selikli qişasına zərər verə bilər, bu da onu bu infeksiyaya daha həssas edir.
Yadda saxlamaq lazımdır ki, orqanizmin gündə cəmi dörddə bir çay qaşığı (1,25 q) duza ehtiyacı var və insanların çoxu yeməklərinə duz əlavə etməsələr belə, bu miqdarı müntəzəm qidalanma yolu ilə əldə edirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 889   Tarix: 15 sentyabr 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

İki vitaminin istifadəsində diqqət - Ekspertlər xəbərdarlıq edir

Vitamin və qida əlavələri bazarı sürətlə böyüsə də, mütəxəssislər bəzi sintetik vitaminlərin sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, xüsusilə A və E vitaminlərini

.

Qışda mütləq kərə yağı yeyin - Səbəb

Payız aylarında yaranan vitamin çatışmazlığının qarşısını almaq üçün bəzi qidaların gündəlik rasionda yer alması vacibdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Dmitri Kulikov deyib. Onun sözlərinə görə kərə yağı A, E, D v

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

Saçınız tez yağlanırsa, belə edin - 20 qəpiklik çarə

Bəzi istifadəçilər saç baxımında ev üsulları axtararkən şampunun içinə aspirin əzib qarışdıraraq saçlarını yumağa başlayıblar. xəbər verir ki, əsas məqsəd ölü dəri hüceyrələrini təmizləmək, baş dərisini sakitləşdirmək v

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Beyin damarlarının fəaliyyətinə faydalıdır

Niderlandın Maastrixt Universitetinin alimləri mütəmadi olaraq qızardılmış, duzsuz yerfındığını yeməyin beyin fəaliyyətini dəstəkləməyə və yaddaşın yaşla əlaqəli zəifləməsini yavaşlatmağa kömək edə biləcəyini müəyyən ediblər

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

Gələn ildən bu əməliyyatlar və dərmanlar pulsuz olacaq - RƏSMİ

Növbəti ildən Xidmətlər Zərfinə ürək-damar, neyrocərrahiyyə, ümumi cərrahiyyə, uroloji, oftalmoloji, travmatoloji və laborator xidmətlərlə bağlı yeni tibbi xidmətlərin əlavə edilməsi, mövcud xidmətlərin çeşidinin artırılmas

turlar.az

gelinlikler geymler 2025 yay kolleksiyasi toxunma geyimlər qonaq otagi dizayni tanınmış qadınlar dəriyə qulluq kosmetika zəhmət dolça olumu maraqlı oxu az