Həkim-funksionalist: Epilepsiya tutmaları onu yaradan ocağın lokalizasiyasından asılıdır

Həkim-funksionalist: Epilepsiya tutmaları onu yaradan ocağın lokalizasiyasından asılıdırEpilepsiya müasir dövrdə geniş yayılmış xəstəliklərdən biridir. Xəstəlik qıcolma tutmaları ilə müşayiət olunur. Epileptik tutmalar qıcolma ocağının fəallaşması və beynin qıcolmaya hazırlıq həddinin aşağı qıcıq qapısına yaxınlaşması nəticəsində baş verir. Epileptik tutmalardan əvvəl aura əmələ gəlir. Auralar müxtəlif olur və epilepsiya ocağının lokalizasiyasından asılıdır.
Milli.Az bildirir ki, bunu AZƏRTAC-a açıqlamasında həkim-funksionalist Gülər Miriyeva deyib.
O bildirib: "Epilepsiya xəstələrində miqren, depressiya kimi hallar, daha ağır vəziyyətlərdə epileptik psixozlar, affektiv pozuntular, qorxu, aqressiya, ekstatik əhval-ruhiyyə müşahidə oluna bilər. Epileptik tutmalar zamanı ilk yardım həkim müdaxiləsinə qədərki dövr çox əhəmiyyətlidir. İlk növbədə, xəstənin rahat nəfəs alması üçün şərait yaradılmalıdır. Xəstə təhlükəsiz vəziyyətdə olmalıdır və tutma bitənədək gözləmək lazımdır. Kiçik tutmalar zamanı huşitirmə halları olur və bir müddət davam edir. Tutmalar keçəndən sonra xəstə zəiflik və halsızlıq hiss edə bilər".
Həkim xəstəliyin müayinəsi ilə bağlı deyib ki, epilepsiya diaqnozunun qoyulması və epilepsiya sindromunun müəyyən edilməsi üçün elektroensefaloqrofiya müayinəsi aparılması tövsiyə olunur. Aparılan müayinə epileptik ocağın varlığı, lokalizasiyası və ocağın aktivlik dərəcəsi haqqında məlumat verir. Epilepsiya xəstələri normal həyat sürə bilərlər. Onlar ətrafdakılar üçün təhlükəli deyillər. Bu xəstələr mümkün qədər stresdən uzaq olmalı və onların yuxu rejimi tənzimlənməlidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1811   Tarix: 29 mart 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

100 baldan 99-nu qazandı: Ən sağlam çay məlum oldu

Dünyada sağlam həyat tərzi sürətlə yayılır və bir çoxları hansı çayın daha faydalı olduğu ilə maraqlanır. İngiltərədə qidalanma elmi sahəsində aparılan son araşdırma isə çay dünyasında böyük diqqət çəkib. Sınaqdan keçirilə

.

Kişilər niyə üşüyür, qadınlar yox?

Qadınların kişilərə nisbətən niyə daim isti hiss etmə səbəbləri araşdırılıb. xəbər verir ki, avstraliyalı cərrah Zak Terner "Nature Climate Change" jurnalında dərc olunmuş araşdırmaya istinad edib. Məlumat New Yor

.

Bu yeməkləri folqaya bükmək olmaz - Tərkibinə alminium qarışır

"Folqada kələm və kartof bişirmək məsləhət görülmür, çünki bu zaman yemək içəridə buxarlanır və çiy qalır". xəbər verir ki, rusiyalı qida mütəxəssisi Dmitri Bıstrovun sözlərinə görə bəzi qidalar folqa ilə reaksiyay

.

Bu ədviyyatı pəhrizinizə əlavə edin – Şəkəri azaldır və ürəyi qoruyur

Mütəxəssislər qeyd edir ki, darçın həm dadına, həm də sağlamlığa olan faydalarına görə ən dəyərli ədviyyatlardan biridir. xəbər verir ki, onun tərkibindəki təbii maddələr qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir, xolesterin

.

"Payızda xəstələnməmək istəyirsinizsə naharda kələm turşusu yeyin"

Payızın sonuna yaxın orqanizm hava və işıq dəyişikliklərinə uyğunlaşmağa çalışır və bu dövrdə çoxları özünü yorğun hiss edir. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq və qidalanma mütəxəssisi Darya Xaykina deyib. "Sağlamlığı

.

İstirahət günlərində nəyə görə xəstələnirik?

İşləyən insanların əksəriyyəti azı bir dəfə istirahət gününün ilk saatlarında və ya bütün günü boyunca baş ağrısı, halsızlıq və güclü yorğunluq kimi hisslərlə qarşılaşıb. xəbər verir ki, alimlər bu halın səbəbini araşdırara

.

Alimlər ağciyər xərçənginin inkişaf səbəbini tapdı

Ağciyər xərçəngi iltihab nəticəsində inkişaf edə bilər. xəbər verir ki, Texas Universitetinin tədqiqatçıları bu qənətə gəliblər. Belə ki, ağciyər toxumalarında baş verən iltihab görünən şiş yaranmadan əvvəl xərçəngin inkişafın

.

Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa

Ev şəraitində ət və digər məhsulları konservləşdirmək botulizm təhlükəsini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt Nadejda Çernışova danışıb. "Botulizm bakteriyasını məhv etmək üçün 120C temperatur lazımdı

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

turlar.az

geyim seçimi yaz geyimleri 2025 yemek reseptleri elm haqqında atalar sözleri parfümeriya hakışta sözləri dirnaq ucun maska kosmetika sirniyatlar burclər qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə yemekler hakışta