Həkimlərin "qara siyahı"sına düşən qidalar: xərçəngə səbəb olurlar

Həkimlərin Qidalanma rejiminizi planlaşdırarkən əsas məsələni xatırlamaq vacibdir - insan özünü yeməklə "zəhərləməməlidir".
Milli.Az medicina.az-a istinadla xəbər verir ki, bunu Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiklərindən biri bildirib.
"Qidalanma və onun təsiri, o cümlədən gələcək nəsillərə təsiri müzakirə edilir. Bu gün xüsusilə böyük şəhərlərin sakinləri üçün qidalanmada tarazlığı saxlamaq çətin ola bilər, lakin bunun üçün səy göstərmək vacibdir", - deyə akademik bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu və ya digər pəhrizə riayət etməyi planlaşdırarkən diqqətli düşünmək lazımdır:
"Bir sıra qidaları istisna etmək mədə-bağırsaq sisteminin xroniki xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər. Digər tərəfdən, qidalanma prinsipləri olduqca sadədir: sağlam olmayan qidaları - qızardılmış, çox yağlı, yarımfabrikatları məhdudlaşdırmaq lazımdır. Pəhrizdə üstünlük təşkil edən doymuş yağ və trans yağlı məhsullar bağırsaqlara, ürəyə, qan damarlarına, mədə-bağırsaq sisteminə zərərli təsir göstərir. Bunlar, həmçinin görünüşə pis təsir edir, vaxtından əvvəl qocalmağa səbəb olur".
Mütəxəssis bütün həkimlərin "qara siyahı"sında olan qidalardan uzaq durmağı məsləhət görüb. O, həmçinin bu siyahıda bağırsaq disfunksiyasına, qanda şəkərin artmasına və sairə səbəb olan bir neçə içkinin də olduğunu vurğulayıb:
"Pəhrizdən qazlı (xüsusilə şirin) içkiləri çıxarmaq, spirtdən imtina etmək, qəhvəni isə ehtiyyatla içmək lazımdır".
Tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq-hepatoloq Sergey Vyalov isə hesab edir ki, tərkibi tam başa düşülməyən istənilən yarımfabrikatdan istifadə təhlükəlidir:
"Belə yeməklərə uzun müddət saxlanmasına kömək edən maddələr əlavə edilir. Araşdırmalar göstərir ki, süfrəyə qoyulan yarımfabrikat qidalar (hətta gündə bir porsiyadan danışsaq belə) bağırsaqlarda iltihablanma riskini iki dəfədən çox artırır. Bu, poliplərin meydana gəlməsi üçün şərait yaradır. Bu isə prekanseroz vəziyyətdir".
Həkimlər onu da xatırladıblar ki, şəkərli, duzlu qidaların və hisə verilmiş məhsulların həddindən artıq istehlakı xərçəngə tutulma riski ilə əlaqələndirilir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 861   Tarix: 18 iyul 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

Böyrəkləri gücləndirən təbii qida – Hər gün 1 ovuc yeyin

Böyrək sağlamlığını qorumaq həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qidalar böyrəkləri gücləndirir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Antioksidant zənginliyi

.

Həkim kompüter qarşısında yemək yeməyin zərərlərindən danışdı

Kompüter qarşısında yemək sadəcə pis vərdiş deyil, həm də sağlamlıq üçün təhlükəlidir. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Jordi Serra Pueyo söyləyib. Onun sözlərinə görə bu davranış funksional dispepsiya adlı mədə-bağırsa

.

Hər gün soğan yeyin - Xəstəliklərə qarşı qoruyucu güc

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, gündəlik qidalanmada tez-tez istifadə olunan soğan təkcə yeməklərə dad qatmır, həm də ürək və damar sağlamlığını qorumaqda mühüm rol oynayır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, soğanı

.

Qarnın tez-tez quruldaması xəstəlik əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Əgər qarın qurultusu ilə yanaşı şişkinlik, ağrı, ürəkbulanma, qusma, ishal, qəbizlik, nəcisdə qan və ya rəng dəyişikliyi müşahidə olunarsa, bu, mədə-bağırsaq xəstəliklərinin əlaməti ola bilər". -ın məlumatına gör

.

Uzun ömür eksperti sağlamlıq sirrini açıqladı – Hər gün 3-4 fincan içir

Uzun ömür və sağlam həyat mövzusunda tanınan Prof. Dr. Tim Spector şəxsi sağlamlıq sirrini açıqlayaraq gündəlik vərdişlərini paylaşıb. xəbər verir ki, Spector bildirir ki, hər gün 3-4 fincan qəhvə içir və bunun sağlamlığın

.

Hər gün səhər yeməyində banan yesək, belə olacaq

Günü bananla başlamaq sadə və adi seçim kimi görünə bilər. Amma bu meyvənin müntəzəm olaraq səhərlər yeyilməsi orqanizmə düşündüyümüzdən daha dərindən təsir göstərir. Diyetoloqlar qeyd edirlər ki, banan sürətli karbohidra

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari geyim necə seçməli geyim dəbləri zeytunun hazirlanmasi xercengden qoruyan qidalar kakos yaginin saca faydalari qaraqoyunlu dərəsi kosmetika şirin qoğal baldiza aid haxisda novruz bayramina aid hakisdalar dolça zencefil