Həkimlərin "qara siyahı"sına düşən qidalar: xərçəngə səbəb olurlar

Həkimlərin Qidalanma rejiminizi planlaşdırarkən əsas məsələni xatırlamaq vacibdir - insan özünü yeməklə "zəhərləməməlidir".
Milli.Az medicina.az-a istinadla xəbər verir ki, bunu Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiklərindən biri bildirib.
"Qidalanma və onun təsiri, o cümlədən gələcək nəsillərə təsiri müzakirə edilir. Bu gün xüsusilə böyük şəhərlərin sakinləri üçün qidalanmada tarazlığı saxlamaq çətin ola bilər, lakin bunun üçün səy göstərmək vacibdir", - deyə akademik bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu və ya digər pəhrizə riayət etməyi planlaşdırarkən diqqətli düşünmək lazımdır:
"Bir sıra qidaları istisna etmək mədə-bağırsaq sisteminin xroniki xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər. Digər tərəfdən, qidalanma prinsipləri olduqca sadədir: sağlam olmayan qidaları - qızardılmış, çox yağlı, yarımfabrikatları məhdudlaşdırmaq lazımdır. Pəhrizdə üstünlük təşkil edən doymuş yağ və trans yağlı məhsullar bağırsaqlara, ürəyə, qan damarlarına, mədə-bağırsaq sisteminə zərərli təsir göstərir. Bunlar, həmçinin görünüşə pis təsir edir, vaxtından əvvəl qocalmağa səbəb olur".
Mütəxəssis bütün həkimlərin "qara siyahı"sında olan qidalardan uzaq durmağı məsləhət görüb. O, həmçinin bu siyahıda bağırsaq disfunksiyasına, qanda şəkərin artmasına və sairə səbəb olan bir neçə içkinin də olduğunu vurğulayıb:
"Pəhrizdən qazlı (xüsusilə şirin) içkiləri çıxarmaq, spirtdən imtina etmək, qəhvəni isə ehtiyyatla içmək lazımdır".
Tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq-hepatoloq Sergey Vyalov isə hesab edir ki, tərkibi tam başa düşülməyən istənilən yarımfabrikatdan istifadə təhlükəlidir:
"Belə yeməklərə uzun müddət saxlanmasına kömək edən maddələr əlavə edilir. Araşdırmalar göstərir ki, süfrəyə qoyulan yarımfabrikat qidalar (hətta gündə bir porsiyadan danışsaq belə) bağırsaqlarda iltihablanma riskini iki dəfədən çox artırır. Bu, poliplərin meydana gəlməsi üçün şərait yaradır. Bu isə prekanseroz vəziyyətdir".
Həkimlər onu da xatırladıblar ki, şəkərli, duzlu qidaların və hisə verilmiş məhsulların həddindən artıq istehlakı xərçəngə tutulma riski ilə əlaqələndirilir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 871   Tarix: 18 iyul 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Alimlər xərçəngin ən ölümcül növlərindən birinə səbəb olan vərdişi açıqlayıb

Mayamidən olan alimlərin apardığı yeni araşdırma müntəzəm spirtli içki qəbulunun mədəaltı vəzi xərçənginin yaranma riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, Britaniyanın "Daily Mail" nəşrində dərc olunan məlumat

.

"Təzyiqiniz qalxıbsa, oturun, oturmusunuzsa, uzanın"

"Təzyiqin yüksəlməsi halında ilk növbədə, onu artıran amillər aradan qaldırılmalıdır. Xəstəyə maksimum rahatlıq və dinclik təmin etmək lazımdır. Bunun üçün təzə havanın təmin edilməsi çox önəmlidir, çünki çox vaxt pi

.

"Bu yaşda siqaret çəkənlər sonradan qızların yanında pərt olurlar"

Siqaretə erkən yaşda başlamaq 30 yaşdan sonra impotensiya riskini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı psixiatr-narkoloq Ruslan İsaev məlumat verib. Onun sözlərinə görə siqaret və digər tütün məhsulları qan damarların

.

Səhər idmanı niyə çətin gəlir? - Mütəxəssislər səbəbləri açıqladı

Elmi araşdırmalara görə, səhər idmanı arıqlama prosesini sürətləndirə bilər. Lakin eyni zamanda bir çox tədqiqat göstərir ki, insanların əksəriyyəti günün orta və axşam saatlarında özünü daha güclü, enerjili və dözümlü his

.

Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz

Parmezan dünyanın ən məşhur pendirlərindən biridir, lakin bütün istehlakçılar bunun vegetarianlar və veganlar üçün uyğun olmadığını bilmirdi. Onun istehsalı buzov mədəsindən alınan fermentlə bağlıdır.  xəbər verir ki, mövzun

.

100 baldan 99-nu qazandı: Ən sağlam çay məlum oldu

Dünyada sağlam həyat tərzi sürətlə yayılır və bir çoxları hansı çayın daha faydalı olduğu ilə maraqlanır. İngiltərədə qidalanma elmi sahəsində aparılan son araşdırma isə çay dünyasında böyük diqqət çəkib. Sınaqdan keçirilə

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

.

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riski o qədər azalırmış

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riskini azaldır. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri 217 cütlük üzərində müşahidə apararaq bu qənaətə gəliblər. Tədqiqat "Biopsychosocial Science and Medicine"

.

Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa

Ev şəraitində ət və digər məhsulları konservləşdirmək botulizm təhlükəsini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt Nadejda Çernışova danışıb. "Botulizm bakteriyasını məhv etmək üçün 120C temperatur lazımdı

turlar.az

qadın geyimi gelinlikler toy makiyaji sekilleri sızanaqlara qarşı maska peraski cudu elm haqqinda atalar sözləri ana ve usaq kosmetika xocali ariqla dolca qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə balıq