Hər tikəsi ömrü qısaldır - Bəh- bəhlə yeyilir, amma orqanları sıradan çıxarır

Hər tikəsi ömrü qısaldır - Bəh- bəhlə yeyilir, amma orqanları sıradan çıxarırSüfrələrimizdə tez-tez yer alan və bir çox insanın sevimlisi olan bəzi qidalar əslində səssiz şəkildə sağlamlığımıza ciddi zərər vurur. Xüsusilə emal olunmuş və qatqı maddələri ilə dolu məhsullar, hər dişləkdə bədənimizə zərbə endirərək ürək-damar sistemini sıradan çıxarır, xolesterolu, şəkəri və təzyiqi təhlükəli həddə qaldıra bilir.
Michigan Universitetinin alimləri tərəfindən hazırlanan "Sağlam Qidalanma İndeksi" modelinə əsasən, bəzi ultra-emal olunmuş qidalar hər porsiyada sağlam ömürdən dəqiqələr oğurlayır.
Budur ən çox istehlak edilən və ömrünüzdən vaxt "aparacağı" bildirilən 4 təhlükəli qida
Sosisli sendviç - 36 dəqiqə "aparır"
Hot dog və digər emal olunmuş ət məhsulları tərkibindəki yüksək duz, doymuş yağ, qatqılar və konservantlar səbəbilə sağlamlıq üçün təhlükəlidir.
Ürək-damar xəstəliklərinin riskini artırır.
Yüksək duz miqdarı təzyiqi qaldıra bilər.
Nitrit və nitrozamin maddələri xərçəng riski ilə əlaqələndirilir.
Emal olunmuş ət və ya vetçina - 24 dəqiqə "aparır"
Vetçina və oxşar məhsullar sağlam ömrü azaldır. Michigan araşdırmasına görə, bu qidalardan bir porsiya təxminən 24 dəqiqə itkiyə səbəb ola bilər.
Pis xolesterolu (LDL) artırır.
Doymuş yağ və natrium yükü ürək üçün təhlükəlidir.
Uzunmüddətli istehlak bağırsaq xərçəngi riskini artıra bilər.
Şirin və ya aspartamlı içkilər - 12 dəqiqə "aparır"
Qazlı içkilər və süni tatlandırıcılı məhsullar təxminən 12 dəqiqəlik sağlam ömür itkisinə səbəb olur.
Qan şəkərində ani sıçrayışlar yaradır, insulin müqaviməti və tip 2 diabet riskini artırır.
Fruktoz çoxluğu qaraciyər yağlanmasına gətirib çıxarır.
Obezlik, diş çürüməsi və metabolik sindrom kimi problemlərə yol aça bilər.
Çizburger - 9 dəqiqə "aparır"
Fast-food menyularının sevimlisi olan çizburgerlər yüksək kalori, doymuş yağ və trans yağ tərkibi ilə sağlamlıq üçün təhlükə yaradır.
Kilo artımına və piylənməyə səbəb ola bilər.
Xolesterolun yüksəlməsi, damarların tıxanması və diabet riskini artırır.
Tərkibindəki emal olunmuş maddələr bədəndə iltihab yarada bilər.
Michigan Universiteti 5.800-dən çox qidanı həm sağlamlığa, həm də ətraf mühitə təsirinə görə qiymətləndirib. Modellərə əsasən, kiçik dəyişikliklər (məsələn, emal olunmuş ətin 10%-ni meyvə, tərəvəz və qoz-fındıqla əvəz etmək) belə gündəlik sağlam ömrü artırmağa kömək edə bilər.
Alimlər bildirir ki, bu cür modellər dəqiq nəticə vermək üçün deyil, daha şüurlu qidalanma vərdişləri formalaşdırmaq üçündür. Çünki hər qidanın təsiri insandan insana fərqli ola bilər.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 532   Tarix: 30 sentyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

20–30 yaş arası şəxslərdə ürək xəstəliyinin 5 əsas əlaməti

Bir vaxtlar yalnız yaşlılarda rast gəlinən ürək xəstəlikləri, artıq 20-30 yaş arası gənclər üçün də ciddi təhlükəyə çevrilib. Dünya Səhiyyə Təşkilatının (DST) məlumatlarına görə, ürək-damar xəstəlikləri dünyada ölümün əsa

.

Qəbizliyə son qoyur - Gündə 2 stəkan içəndə bağırsaq "mühərrik" kimi işləyir

Qəhvənin zərərli olması ilə bağlı yayılan yanlış fikirlərə baxmayaraq, yeni elmi araşdırmalar bu içkinin sağlamlığa, xüsusən də həzm sisteminə mühüm faydalar verdiyini sübut edir. Mütəxəssis dietoloq Selahəddin Dönməz günd

.

Yaşlanmaqdan qorxmayın - Gec yaşlanmağın sirləri açıqlandı

Yaşlanma insan həyatının qaçılmaz mərhələsi olsa da, onun sürəti əsasən həyat tərzindən asılıdır. -ın məlumatına görə, genetika müəyyən rol oynasa da, gündəlik vərdişlər və seçimlər gəncliyi uzun müddət qorumaqda daha təsirl

.

Telefon Sahiblərinə Təcili Gizli Xəbərdarlıq

Dünya üzrə aparılan araşdırmalar göstərir ki, insanların təxminən 71%-i telefonlarını yanında saxlayaraq yatır. Son 30 gündə "telefon asılılığını necə azaltmaq olar" axtarışlarının 500% artması, bu vərdişin getdikc

.

Boyuzatma əməliyyatına tələbat pik həddə - risk isə çox böyükdür

Daha uzun boya sahib olmaq üçün edilən boy uzatma əməliyyatları son illərdə dünyada getdikcə daha çox populyarlaşır. Ancaq bu prosedur, sadəcə "bir neçə santimetr uzun olmaq" qədər sadə deyil - bədən, bu əməliyyatı

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır – Ekspertdən açıqlama

Emal olunmuş ət məhsulları xüsusilə kolbasa və sosiskalar gündəlik qidalanmada geniş istifadə olunsa da, mütəxəssislər bu məhsulların sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edirlər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliy

.

İçindəkilər ayrılıqda faydalıdırsa, burqer özü niyə zərərlidir?

Burqer gündəlik qidalanmada ən çox rast gəlinən fast food məhsullarından biridir. xəbər verir ki, burqerin tərkibində olanlar, yəni, tərəvəz, pendir və ət ayrılıqda faydalı olsa da, burqerin çox zərərli olduğu deyilir. Bə

.

Səhər ağızdan gələn pis qoxunun səbəbi açıqlandı

Səhər ağızdan gələn pis qoxunun səbəbi açıqlanıb. Böyük Britaniyalı stomatoloq Sofina Ahmed "Metro" nəşrinə verdiyi açıqlamada bildirib ki, səhər ağızdan gələn xoşagəlməz qoxu əsasən gecə ərzində tüpürcəyin az ifra

.

Çoxlu şirniyyat yemək saçları tökürmüş - Araşdırma

Bəzi qidalar saçların tökülməsinə səbəb olur. bildirir ki, bu barədə məlumat Medical Xpress-in xəbərində qeyd olunub. "Nutrition and Health" jurnalında dərc olunan araşdırmada alimlər 17 fərqli tədqiqatın nəticələrin

turlar.az

makiyaj instagram geyim necə seçməli yay kolleksiyasi hamilə geyimləri gənc ana hepatitlər donlar 2025 kosmetika şəkərbura heyati kondom gözəllik sanama