İdmansız və pəhrizsiz arıqlamaq – Nələri yeməliyik?

İdmansız və pəhrizsiz arıqlamaq – Nələri yeməliyik?Aylarla davam edən, üzücü dietaları unudun, ac qalmayın, idmanı da etməsəniz olar. Yetər ki, bu 5 qida qrupunu gündəlik yeyəsiz. Başqa heç nə. Sizə lazım olan bunlar və sudur. Məhz bu qrupa daxil olan qidalar, tərəvəzlər arıqlamağa kömək edir. Onları çiy, eləcə də müxtəlif cür bişirərək, qarışdıra bilərsiz.
Milli.Az medicina.az-a istinadən  sizi əziyyət çəkmədən arıqladacaq qidalarınn qrupunu təqdim edir:
1.Tərəvəz və paxlalılar
Paxla dedikdə noxuddan tutmuş mərciyə kimi aiddir. Onlarda sabit nişasta var, bu da uzun müddət adamı tox saxlayır.
Tərəvəzlərdə isə yağ, piy yoxdur, əvəzinə lif, su çoxdur. O da, sizi arıqladacaq. Sarı, yaşıl, qırmızı tərəvəzlərdan salat edin, bura lobya və ya mərci qatın.
Paxlalıları bişirməzdən əvvəl islağa qoyun, bu köp yaranmasının qarşısını alacaq.
Tərəvəzləri yağsız, qrildə bişirin.
Salatlara mayonez yox, sirkə, limon suyu və ya zeytun yağı qatın.
Ədviyyatı, sarımsağı, istiotu bol edə bilərsiz, piyləri əridər.
2.Taxıllar
Bərk buğdadan makaron növləri seçin. Onlar bağırsaqların mikrobiotunu yaxşılaşdırır. Səhərlər yulaf yarması sıyığı, üzərində çərəz və ya giləmeyvə ilə yeyin. Eləcə də qara düyü, bulğur, kuskus yeyə bilərsiz.
Tez hazırlanan və hazır paket sıyıqlardan, fitnes qidalarından uzaq durun. Onlarda şəkər var. Çörək yemək istəyirsizsə kəpəkli qara undan özünüz çörək bişirin və ya suxarı yeyin.
3.Zülallı qidalar
Kİm nə deyir desin, ət, quş əti, yumurta, balıq, dəniz məhsulları, qoz və müxtəlif tumlar, toxumlar nə qədər kalorili  olsa da, tutumlu olsa da kökəltmir. Toyuğu dərisiz yeyin.
İşdə ovcunuzda qoz, badam olsun. Qozu doğrayıb alma lə yeyə bilərsiz. Zülal həm də bədən quruluşunu yaxşılaşdırır, dərini hamarlayır.
4.Süd məhsulları
Söhbət heç də bütün günü süd içməkdən getmir.  Kefir, ayran, duzsuz pendir, kəsmik, süd zərdabı - bunlar amin turşular, kalsiumlə zəngindir. Evdə yoqurt hazırlayın. Qəhvəni südə qatıb içə bilərsiz, o da kaloriləri yandırır. Bu məhsullar bağırsaq mikroflorasını tənzimləyir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1754   Tarix: 10 noyabr 2019
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Yaşlı insanlar niyə tez-tez azır? - Alimlər dəqiq səbəbini tapdı

Alimlər yaş artdıqca beyində "daxili kompasın" niyə itdiyini açıqlayıblar. xəbər verir ki, Stanford Tibb Mərkəzinin tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, şəbəkə neyronları ("lattice neurons") yaşlandıqc

.

Bu qan qrupundan olanlar qripə daha çox yoluxurlar

Küləkli və soyuq havalarla birlikdə qrip hallarının sayı yenidən artıb. Boğazı yandıran quru öskürək, halsızlıq və yüksək hərarət milyonlarla insanı təsir altına alır. Lakin yeni araşdırmalar göstərir ki, qripə tutulma risk

.

Hamiləlikdə bu dərmanı qəti istifadə etməyin! - Ciddi xəbərdarlıq

Türk Uşaq Xəstəlikləri mütəxəssisi Dos. Prof. Dr. Umut Altunç və tələbələrinin apardığı araşdırma hamilə qadınların tez-tez istifadə etdiyi parasetamol dərmanının autizm riskini artırdığını ortaya çıxarıb. Altunçun araşdırmas

.

Ağartı məhsulu yeyə bilməyənlər oxusun

Laktoza qarşı dözümsüzlük bir çox insanın qarşılaşdığı, lakin hələ də az tanınan həzm problemidir. Bu pozğunluq laktoza adlanan süd şəkərini həzm edə bilməməsinə aiddir. xəbər verir ki, bir çoxları süd tərkibli qidalar yedikd

.

Səhər yeməyində bəh-bəhlə yeyirlər, fayda yox, zərər verirmiş

Səhər süfrələrinin rəngli bəzəyi, salatların sevimli tərkib hissəsi olan pomidor, illərdir "sağlam" qida kimi tanınır. Xüsusilə çiy halda yeyilən pomidorun immun sistemini gücləndirdiyi, dərini gözəlləşdirdiyi v

.

Püstə və kaju deyil: Ən sağlam çərəz açıqlandı

Quru meyvələr uzun müddət yüksək yağ və kalori tərkibi səbəbilə "pəhrizə mane olan" qida kimi qəbul edilsə də, son araşdırmalar bu fikri tamamilə təkzib edir. Xüsusilə qoz, badam və Braziliya qozu yalnız kilo artırmır

.

Yaşlanmaqdan qorxanların NƏZƏRİNƏ

Yaşlanma həyatın təbii bir mərhələsidir, lakin onun sürəti və necə hiss olunması insanın həyat tərzindən çox asılıdır. xəbər verir ki, bu prosesdə genetika müəyyən rol oynasa da, gündəlik vərdişlər və seçimlər uzun müddə

.

Balıqla bu tərəvəzi bir yerdə yeməyin

Balıq sağlam qida mənbəyi kimi tanınsa da, onu bəzi tərəvəzlərlə birlikdə yemək orqanizm üçün faydalı olmaya bilər. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Kamuran Diğdem Özkahya xəbərdarlıq edir ki, rukkola (arugula) ilə balığı

turlar.az

kosmetika mehsullari yaz geyimleri 2025 toy makiyaji sekilleri korpenin cekisi otaq dizaynları buga burcu kişi dünyası kosmetika hakiwda naz mila xanım az cantalar big.az