İnsanları kədərləndirən qidalar

İnsanları kədərləndirən qidalarBəzi qidalar insanın idrak funksiyasına mənfi təsir göstərir. Mütəxəssislər 20-30 yaş arası 95 sağlam gəncin iştirakı ilə eksperiment aparıblar.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, iştirakçılardan 48-i qadın, 47-si kişi olub. Onlar təmizlənmiş karbohidratlardan hazırlanmış məhsullarla qidalanıblar. Alimlər eksperimentin nəticələrinə əsasən belə bir pəhrizin hər iki cinsin idrak funksiyasına mənfi təsir etdiyini müəyyən ediblər.
Nevroloq Vyaçeslav Pavlov qeyd edib ki, bütün karbohidratlar bərabər yaradılmayıb. Sağlam karbohidratlar beyin üçün vacib yanacaq mənbəyidir - onlar ümumi idrak funksiyasını dəstəkləyən qlükozaya parçalanır. Beləliklə, bütün karbohidratlar işlənməmiş və qidada təbii olaraq meydana gələn lifləri ehtiva edir. Bununla belə, təmizlənmiş karbohidratlar "boş" kalori hesab olunur. Çünki emal prosesi onların demək olar ki, bütün liflərini, vitaminlərini və minerallarını çıxarır. Bu cür məhsulların istehlakı həqiqətən beyin funksiyasının zəifləməsi ilə əlaqəli ola bilər.
Təmizlənmiş karbohidratlara əsasən makaron, xəmir, pizza, şirin desertlər və ağ çörək tərkibindəkilərdir.
Üstəlik, zərif karbohidratlar da psixi sağlamlığa təsir edir və depressiyaya səbəb ola bilər. Bu, 70 000-dən çox postmenopozal qadının məlumatlarını tədqiq edən alimlər qrupunun hesabatından sonra gəlir. Onlar aşkar ediblər ki, ağ çörək, ağ düyü və qazlı içkilər kimi zərif qidalar bədəndə qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salan hormonal reaksiyaya səbəb olur.
Alimlərin fikrincə, bu reaksiya əhval dəyişikliyinə, yorğunluğa və depressiyanın digər əlamətlərinə də səbəb ola və ya pisləşə bilər. Həkimlər xəbərdarlıq edir ki, zərif karbohidratlarla zəngin bir pəhriz narahatlıq və depressiv davranışın inkişafına kömək edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 906   Tarix: 20 sentyabr 2023
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Saçınız tez yağlanırsa, belə edin - 20 qəpiklik çarə

Bəzi istifadəçilər saç baxımında ev üsulları axtararkən şampunun içinə aspirin əzib qarışdıraraq saçlarını yumağa başlayıblar. xəbər verir ki, əsas məqsəd ölü dəri hüceyrələrini təmizləmək, baş dərisini sakitləşdirmək v

.

İki vitaminin istifadəsində diqqət - Ekspertlər xəbərdarlıq edir

Vitamin və qida əlavələri bazarı sürətlə böyüsə də, mütəxəssislər bəzi sintetik vitaminlərin sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, xüsusilə A və E vitaminlərini

.

Az yatanların beyni zəifləyir

Günlük həyatın yorucu ritmi, texnologiyanın həddindən artıq istifadəsi və davamlı stress yuxu nizamını pozaraq zehni sağlamlığa təsir edir. xəbər verir ki, bunu türkiyəli mütəxəssis Dr Elif Arslan söyləyib. O bildirib ki

.

Yuxuda nar görmək görün nələrə işarə edirmiş?! İNANILMAZ!

Yuxuda nar görmək qadın üçün ziyarət və mücevherata, kişi üçün də övlada, dövlət məmurları üçün terfie, zabitlər üçün əmrlərinin keçməsinə, kəndli üçün oktyabr bərəkətinə, tacir üçün çox quru, xalq üçün yaxşı bir idarəy

.

Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş

Son illərdə xəstəliklərin artması ilə sağlam qidalanmaya maraq da yüksəlib. Ağ çörək yerini kəpəkli, çovdarlı çörəklərə versə də, "ən faydalı çörək hansıdır?" sualı tez-tez soruşulur. Mütəxəssislər ən sağlam çörə

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

Azərbaycanlıların ən sevimli içkisi qaynar qəbul ediləndə xərçəng yaradırmış

Dünyada ən çox içilən içkilərdən biri olan çay səhv formada qəbul edildikdə bağırsaq və qaraciyər sağlamlığına ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, Harvard təhsilli qastroenteroloq Dr Saurabh Sethi milyonlarla insanı

.

Bu makaron resepti ilə 100 yaşına qədər yaşayırlar

Dünyanın ən uzunömürlü cəmiyyətlərindən ilhamlanaraq hazırlanan xüsusi makaron resepti sosial mediada böyük marağa səbəb olub. Adətən yüksək karbohidrat tərkibli olduğu üçün mütəxəssislər tərəfindən çox tövsiyə olunmaya

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

turlar.az

qaşların formalari reseptler geyim dəbləri ana ve usaq balıq və dəniz məhsulları xina haqqinda melumat şirniyyat ve tortlar kosmetika porno terezi aydin sani pomidor ariqlamaq