İsti yay günlərində necə qidalanmalı?

İsti yay günlərində necə qidalanmalı?Hava temperaturunun artması insanların qidalanma barəsində olan düşüncələrini dəyişir. Bəs isti havalarıda necə qidalanmaq lazımdır ki, qışdan çıxan orqanizm özünü rahat və gümrah hiss eləsin.
İsti və nəm hava orqanizmdə baş verən maddələr mübadiləsinə də öz təsirini göstərir. Bu zaman orqanizm bu havaya uyğunlaşmağa çalışır və orqanların funksiyalarında müxtəlif dəyişikliklər meydana gəlir. İsti havalarda yüksək arterial təzyiqdən, ürək çatışmazlığından, koronar damar xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərin işi bir az da çətinləşir. Həddindən çox isti hava tərləməni artıraraq orqanizmdən su və mineral itkisinə səbəb olur. Bu zaman isə ürəkbulanma, baş hərlənmə, halsızlıq, huşun itməsi kimi problemlər meydana çıxır. İsti havalarda ən çox azyaşlı uşaqlarda bir sıra narahatçılıqlar meydana gəlir. Ən çox da uşaqlarda baş verən ishal valideyinlərin narahat olduğu problemlərdən biri olur. İsti havalarda qidalanma pozğunluqları yuxarıda adları çəkilən xəstəliklər riskinin artmasına səbəb olur. Ən çox isə yay aylarında meydana çıxan qida zəhərlənmələri insanların bu fəsildə necə qiddalanmaları barədə olan düşüncələrini artırır.
Yay aylarında sağlam qidalanma üçün məsləhətlər
1. Bütün fəsillərdə olduğu kimi gündə ən azı 3 dəfə qidalanmaq lazımdır.
2. Günə pozitiv bir səhər yeməyi ilə başlamaq lazımdır. Soyuq havalarda səhər yeməyi zamanı qəbul etdiyimiz şirniyyatları və un məmulatlarını yay aylarında az yağlı pendir və ağartı məhsulları ilə əvəz etmək lazımdır. Səhər yeməyi zamanı xiyar, pomidor, bibər kimi mövsümi tərəvəzlərdən qəbul etmək daha faydalıdır.
3. Günorta yeməyi zamanı yağda qızardılmış qidalara deyil, közdə bişmiş qidalara üstünlük vermək lazımdır.
4. İsti havalar səbəbindən meydana çıxan halsızlığı aradan qaldırmaq üçün tərkibi minerallarla zəngin qidalara üstünlük verilməlidir.
5. Qanda şəkərin miqdarını qaldıran qidalardan uzaqlaşmalı, şirniyyatlara və kakolu qidalardan uzaq durulmalıdır.
6. Kakaou və ləpəli dondurmaları südlü və qaymaqlı dondurmalarla əvəz etmək lazımdır.
7. Bol miqdarda su içməli. Su həyat əhəmiyyətli qidadır. Yay aylarında isə bu qidaya olan təlabat daha da çox olur. İsti havalarda az miqdarda su içmək orqanizmdə bir çox patoloji dəyişikliklərin meydana çıxmasına səbəb olur. Bu səbəbdən də yay aylarında gün ərzində ən azı 12-14 stəkan su qəbul edilməlidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1049   Tarix: 02 avqust 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

.

Beyni gücləndirən təbii qida - Açıqlama

Yaşıl çay beynin "təbii dopinqidir". xəbər verir ki, bu sözləri dietoloq Nataliya Çayevskaya söyləyib. O bildirib ki, gündə 2-3 fincan təzə dəmlənmiş yaşıl çay beynin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Mütəxəssi

.

Həkim kompüter qarşısında yemək yeməyin zərərlərindən danışdı

Kompüter qarşısında yemək sadəcə pis vərdiş deyil, həm də sağlamlıq üçün təhlükəlidir. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Jordi Serra Pueyo söyləyib. Onun sözlərinə görə bu davranış funksional dispepsiya adlı mədə-bağırsa

.

Bir hərəkətlə qarşı tərəfi inandırmağın asan yolu - Açıqlama

Həmişə deyilir ki, jestlər danışıqdan daha təsirlidir. İnsan kiçik bir hərəkətlə qarşısındakının emosiyalarını dəyişə bilər. xəbər verir ki, bu barədə Bbədən dili üzrə ekspert Adrianne Carter söyləyib. O, insanlara qarşısındak

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Hər kəsin istifadə etdiyi bu şampunlar riskli ola bilər

Son dövrlərdə saç boyası tərkibli şampunlara maraq artıb. Bir çox insan saçlarını həm tez, həm də rahat şəkildə rəngləmək üçün bu məhsullara üstünlük verir. xəbər verir ki, xarici mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu ti

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

turlar.az

adlarin menasi toy makiyajlari qis geyimləri 2025 körpə yeməyi hamiləlik təqvimi münasibətlər otaq dizaynlari kosmetika novruza aid hakisdalar qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə haxista xanım az novruz hakistasi