İstifadə etdiyimiz su sağlamlığımıza necə təsir edir?
Su - istənilən yeməyin ayrılmaz hissəsidir. Onu reseptlərdə yazmasalar da onsuz keçinmək mümkün deyil.
Yadda saxlayın ki, krandan qazana su tökdüyünüz vaxt siz öz yeməyinizin keyfiyyətini korlamış olursunuz. Ən əsası isə - ailənizin sağlamlığına zərər vurursunuz. Məsələ burasındadır ki, hazırda krandan "çiy su" adı ilə istifadə etdiyimiz suda çoxlu sayda kənar birləşmələr var. Suya vurulmuş xlor suya xüsusi dad və qoxu verir, kranın paslı hissələri, qum və torpaq suyu tutqunlaşdırır, suyun üzərindki nazik səth isə onun tərkibində neft məhsulları oldmasından xəbər verir.
Fenol, toluol, pestisidlər və nitrat kimi orqanik birləşmələr "xoşbəxtlikdən" gözlə görülmür, ancaq, onlar kran suyu ilə bişirilmiş xörəyə tam (dad) qatır.
Tərəvəzləri kran suyu ilə yumaq olar. Ancaq yemək bişirmək üçün təmizlənmiş sudan istifadə etməlisiniz.
Aşpazın məsləhəti
Susuz hansı yeməyi bişirə biləcəyimizi təsəvvürümüzə belə gətirə bilmərik. Əgər salat hazırlayırıqsa mütləq onları yumalıyıq. Sıyıq və ya makaron məmulatlarını da su ilə bişiririk. Şorbaları susuz təsəvvür etmək əlbətdə ki, çətındır. Bir çoxları etiaz edəcək ki, biz şorbaları bulyonla bişiririk. Axı bütün baza bulyonlarını məhz suda bişirlər!
Buna görə də hansı suyu seçmək məsələsi çox vacibdir. Əlbətdə ki, şüşələrdə qablaşdırılmış, distillə olunmuş sulardan istifadə edilməlidir. Düzdür bu bir az baha ola bilər. Onda sizə artizan mənbələrindən onlan su uyğun olacaq. Həmin sular hal-hazırda hər yerdə pərakəndə şəkildə satılır. Ona görə də indiki vaxtda təmiz su əldə etmək bir o qədər də çətin olmayaq.
xidmetler