İtirilən yaddaşı qaytara bilən QİDALAR

İtirilən yaddaşı qaytara bilən QİDALARBu yaxınlarda Avstraliyanın Kvinslend Universitetinin nevroloqları beyinə yaddaşı bərpa etməyə və insultdan sonra özünü bərpa etməyə kömək edən mineral kəşf ediblər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar hansı qidalarda bu mikroelement olduğunu müəyyən ediblər.
Bu mineral dəniz məhsulları, tam taxıl çörəkləri, Braziliya qoz-fındıqları və ətlərdə tapıla bilən seleniumdur. Avstraliyalı tədqiqatçılar seleniumun beyin yaşlanmasına necə təsir etdiyini öyrənmək üçün köhnə gəmiricilər üzərində təcrübə aparıblar. Onlar siçanlara bu mineralla qidalar verməyə başlayıblar. Nəticədə yaşlarının irəliləməsinə baxmayaraq, yeni neyronların istehsalını artırdıqlarını və onların idrak qabiliyyətlərinin zamanla yaxşılaşdığını görüblər.
Tədqiqatçılar həmçinin insult keçirmiş gəmiricilərdə seleniumun yaddaşa, konsentrasiyaya və qəbulediciliyə necə təsir etdiyi ilə də maraqlanıblar. Nəticələr göstərib ki, selen insultdan sonra gəmiricilərdə idrak qabiliyyətlərini bərpa etməyə kömək edib.
"Gənc gəmiricilər yaddaş və həssaslıq testlərinin öhdəsindən asanlıqla gələ bilirlər, lakin insultdan sonra bunu edə bilmirlər. Amma biz onlara selenium əlavələri verməyə başlayanda onların koqnitiv qabiliyyətləri bərpa olunmağa başlayıb", - araşdırmanın müəllifi Tara Uolker izah edib.
Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, onların kəşfi yaşlı insanlarda beyin funksiyasını yaxşılaşdırmaq üçün yeni metodların işlənib hazırlanmasına kömək edə bilər. Bununla belə, onlar xəbərdarlıq edirlər ki, selenium əlavələri çox zərurət olmadıqca qəbul edilməməlidir və mineralın həddindən artıq miqdarı orqanizmə zərər verə bilər.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 2193   Tarix: 21 aprel 2023
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

turlar.az

sac duzumleri toy makiyajlari adlarin menasi döşləri necə böyütmək olar dəridə ləklər etiraflar sepkilere qarsi maska kosmetika bürcler vusale elizade kurtlar vadisi novruz bayrami novruz bayramina aid hakista