Kahı sərxoşluğun əlamətlərini aradan qaldırır
Kahı, ən qədim tərəvəzlərdən biridir. Hətta kahının təsvirinə Misir ehramlarında da rast gəlinir.
Kahı əsasən Abşeron, Ağdaş, Astara və Lənkəran zonasında yetişir.
Onun tərkibi lif, beta-karotin, orqanik turşular , kalium, fosfor, kalsium, dəmir, sink, maqnium, natrium, C, B1, B2, B5, B6, PP, E, və A vitaminləri ilə zəngindir. Yaz mövsümündə, vitamin çatışmamazlığı dövründə istifadə olunduqda immun sistemini gücləndirir.
Zəngin tərkibli bu bitki sinir sistemini sakitləşdirir, yuxunu normallaşdırır, duzlaşmanın qarşısını alır, mədə-bağırsaq traktının işini yaxşılaşdırır, orqanizmdən xolesterini xaric edir.
Kahıdan həmçinin, anemiyasının müalicəsi, eləcə də qan dövranının yaxşılaşdırılması, maddələr mübadiləsinin normallaşdırılması zamanı da istifadə edirlər.
Kahının tərkibindəki maddələr ürəyi qoruyur, təzyiqi salır, menstural tsikli tənzimləyir,menstural ağrıları yüngülləşdirir, həzmi asanlaşdırır, qəbizliyə yaxşı təsir göstərir, arıqlamağa kömək edir. Sidikqovucudur, zərərli maddələri orqanizmdən xaric edir, ana südünü artırır, diabetli xəstələr üçün faydalıdır, dəriyə yaxşı təsir edir.
Su ilə qatışdırılmış kahı şirəsi xroniki qastrit, mədə və 12-barmaq bağırsağın yarası kimi xəstəliklərin müalicəsində yaxşı təsir göstərir.
Kahı şirəsi saçların möhkəmləndirilməsi üçün də faydalıdır.
Baş ağrılarını sakitləşdirmək üçün gicgahlara kahı şirəsi və gülab yağından hazırlanmış məlhəm çəkilir.
Kahı şirəsinindən həmçinin göz ağrıları və iltihabları zamanı istifadə edilir. Bişmiş kahıdan hazırlanmış kompres göz iltihabının müalicəsi üçün yaxşı təsir göstərir.
Kahı qanı artırır, keyfiyyətsiz su və çirkli havanın mənfi təsirini aradan qaldırır, isti havada sususzluğu yatırır, qızdırmanı endirir, sərxoşluğun əlamətlərini aradan qaldırır.
Kahının toxumlarından burunaxma, soyuqdəymə, sətəlcəmin müalicəsi üçün istifadə edilir.
Çində belə hesab edilir ki, kahı yetişdirmək insanlara uğur gətirir.
f PaylaşTurlar.az