Kakaonun faydaları

Kakaonun faydalarıKakao tonuslandırıcı və ətirli alkoholsuz içkidir. Kakaonu kakao tozu, süd və ya su ilə hazırlayırlar.
İlk dəfə kakao tozu 3000 min il əvvəl əldə olunub. Onu qədim astek qəbiləsinin adamları əldə edib. O zaman bundan kişilər və şamanlar istifadə ediblər. Onlar kakaonu soyuq suda həll edib üzərinə istiot, vanil və müxtəlif ədviyyatlar əlavə ediblər.
Kakaonun tərkibində müxtəlif mikroelementlər(kalsium, kalium, sink, marqans və s.), vitaminlər(B1, B3, A, E, C) və çoxlu faydalı kimyəvi birləşmələr var. Onun tərkibində olanlar orqanizmdə aşağıdakı təsirlərə səbəb olur:
* maqnium stress, gərginlik və narahatçılıq hissini aradan qaldırır, əzələləri rahatlaşdırır
* dəmir qan dövranını və qanın tərkibini yaxşılaşdırır
* kalsium sümük toxumasının və dişlərin möhkəmlənməsinə səbəb olur
* anandamid endorfinin ifrazının artırır, təbii antidepressantdır, əhval-ruhiyyənin yüksəlməsinə səbəb olur
* feniloetiloamin orqanizmin fiziki yükü qaldırmaq gücünün artmasına səbəb olur, itirilmiş gücü bərpa edir
* bioflavonidlər xərçəng hüceyrələrinə qarşı vuruşur.
Kakao tozu kakao dənələrindən əldə edilir. Kakaodan hazırlanmış içki qəbul eləmək beyinin qidalanmasına, ürək-damar sistemi fəaliyyətinin yüksəlməsinə səbəb olur. Onun tərkibində olan kimyəvi birləşmələr beyinə qanın axmasını sürətləndirir, beyinin qidalanmasına səbəb olur. Kakao yaddaşın yaxşılaşmasına səbəb olur. Saçların möhkəmlənməsi üçün kofe dəmləməsi və kakao qarışımını saçlara sürtüb 20 dəqiqə saxlamaq onların möhkəmlənməsinə və parıldamasına səbəb olur. Bu qarışımı tez-tez saçlara tətbiq eləmək onların rənginin tündləşməsinə səbəb olur. Dietoloqlar arıqlamaq istəyənlərə şəkərsiz kakao içməyi tövsiyə edir. Şəkərsiz və qaymaqlı kakao ən dadlı içkilərdən hesab edilir.
Aktiv həyat yaşamaq üçün 2 yaşından yuxarı olanlara hər səhər yeməyində kakao içmək tövsiyə edilir.
Kakaonun zərərli xüsusiyyətləri
2 yaşına kimi uşaqlara kakao içmək qadağandır. Həddindən çox kakao içmək qəbizliyə səbəb olur. Ürək-damar, əsəb sistemi xəstələrinə kakao içən zaman ehtiyyatlı olmaq tövsiyə edilir. Yatmazdan əvvəl kakao içmək məsləhət görülmür. Bu yuxunun pozulmasına və yuxusuzluğa səbəb ola bilir. Miqren zamanı kakao içmək baş ağrılarının artmasına və qusmaya səbəb ola bilir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1157   Tarix: 14 yanvar 2023
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Həkimlərdən valideynlərə xəbərdarlıq: Körpələri yelləməyin

Mütəxəssislər körpələrin güclü və ya uzun müddət yellənərək yatırılmasının sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada biləcəyi barədə valideynləri xəbərdar edirlər. xəbər verir ki, xüsusilə ilk aylarda körpələrin beyin və boyu

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida

Yeni il süfrəsində bol çeşidli yeməklər mədə-bağırsaq sistemi üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar bayram sevincini sağlamlıq problemləri ilə əvəz edə bilər. xəbər verir ki, EuroOnc

.

Güclü qrip dalğası gəlir - Təyyar Eyvazovdan XƏBƏRDARLIQ

"Havaların kəskin soyuduğu qış ayları epidemioloji cəhətdən əsasən hava-damcı üsulu ilə ötürülən qrip və digər kəskin respirator virus imfeksiyalarının yayılması üçün əlverişli şərait hesab olunur". . xəbər veri

.

Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?

Qış aylarında paltarları radiatorların üstündə qurutmaq sağlamlıq baxımından məsləhət görülmür. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Muhammet Sinan Dağdeviren deyib. O bildirib ki, evdə paltarların evin içində paltar ipind

.

Dərmansız boğaz ağrısının qarşısını almağın 5 yolu

Mütəxəssislər bildirirlər ki, boğaz ağrısı hər zaman dərman istifadəsi tələb etmir. Xüsusilə mövsüm dəyişiklikləri zamanı sadə və təbii üsullarla boğazı qorumaq mümkündür. . həmin yolları sizə təqdim edir:. İlıq duzlu s

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

turlar.az

yaz geyimleri 2025 makiyaj etmek qaydalari gozel gorunmek seks hekayələri 2025 qarabasaq pehrizi uz ucun cavanlasdirici maskalar usaqlarda angina kosmetika turpun nağlı novruza aid hakisda qu quşu pizza kəlamlar