Kamamber və bri pendirləri

Kamamber və bri pendirləriKamamber və bri Normandiyalıların və Fransızların inək südündən hazrıladıqları pendirdir. Kamamber ən qədim fransız pendirlərindəndir. Bri pendiri də məşhur kamamber pendirinin bənzəridir. Bu pendirlərin nə zamandan və kimlər tərəfindən hazırlanması barədə heç yerdə məlumatlara rast gəlinməmişdir. Yanlız onların orta əsrlərdə ən məşhur pendir olmaları barədə məlumatlar var. Bu pendirlər barədə ilk dəfə 744-cü ildə yazılmış məlumatlar var. Belə ki, 744-cü ildə Fransa kralı bu pendiri yeyərkən "Bu mənin ömrümdə yediyim ən dadlı yeməkdir." söyləmişdir. 1815-ci ildə isə bri pendiri Fransada pendirlərin kralı adına layiq görmüşdür. 100 qram kamamaber və bri pendirinin qida dəyəri:
- Zülallar - 21 qr
- Yağlar - 23 qr
- Su - 55 qr
- Kalori - 291 kKal.
Kamamber pendirinin bir standart dairəvi ölçüdə olan qəlibdə, iki litr inək südü ilə hazılanır. Süd dairəvi formada pendir qəlibinə tökülür və üzərinə duz əlavə edilib kənarlarından orta hissəyə doğru qarışdırılır. Sonra qəlibin üstü yumşaq məxmərəbənzər qatla örtülür. Süd kiflədikcə pendirə dönməyə başlayır. Əsil kamamber pendiri uzun müddət saxlanılmır. Onu tam bərkiməmiş tədarük edirlər. Onun göbələk qoxusuna bənzər zərif qoxusu olur. O çox yumşaq olur və sərt şərabla içilir. Bri yumşaq pendirlərdəndir və onu yanlız inək südü ilə hazırlayırlar. O 30-60 sm diametrdə,
3-5sm qalınlığında olan və üst-üstə yığılmış ləçəklərdən ibarət bir formada olur. Ən yaxşı bri pendirinin üstü ağ qalın qatla örtülmüş olur. Bri pendiri bir ay müddətinə əmələ gəlir. Onu bir aydan əvvəl kəsmək məsləhət deyil. Bu pendirin xarici qatı ağ, daxili qatı isə sarı və ya qırmızı rəngdə olur. Bri pendiri öz xüsusi qəlibində duzlandığı üçün dairəvi formada olur və kənardan 20-30 diametr ölçüdə olan torta bənzəyir. Təzə bri pendiri yumşaq və zərif olur. Bu pendir nə qədər çox saxlanılarsa, bir o qədər bərk olur. Onun hazırlanması əl işi hesab olunur. Bu pendiri sənaye müəssisələrində hazırlamaq mümkün olmur. Bri pendirinin 46%- mayedən, 30% yağdan və 21% zülallardan ibarət olur.
Keyfiyyətli pendir orqanizm üçün çox faydalıdır. Onun tərkibində 8 növ əvəzolunmaz amin turşuları, çoxlu midqarda vitaminlər var. Tərkibində olanlar pendirin karies əleyhinə təsir etdiyini sübut edir. Tərkibində olan kiflər isə onun daha da dadlanmasına səbəb olur.
Pendirin əmələ gəlməsində maya və kif göbələklərinin rolu çox böyükdür. Bu kiflər isə orqanizm üçün faydalı olan kiflərdəndir.
Türk alimləri insan dərisində də xüsusi kiflərin olması barədə araşdırmalar aparmışlar. Alimlər bu kiflərin günəş vannası qəbul edərkən insan dərisini gün yanıqlarından qoruduğunu sübut etmişlər. Araşdırmalar orqanizm üçün lazım olan kiflərin melanin ifrazını artırmasına səbəb olduğunu söyləyirlər.
Kamamber və bri pendirinin zərərli xüsusiyyətləri
Piylənmə, yüksək təzyiq və qanda xolesterinin miqdarının çox olduğu dövrlərdə kamamber və bri pendiri yemək tövsiyə edilmir.
Penisillinə allergiyası olanlara və göbələk xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə bu pendirləri yemək məsləhət görülmür. Az yaşlı uşaqlara və hamilə qadınlara listerioz səbəbindən bu pendiri yemək tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1402   Tarix: 28 yanvar 2021
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Depressiyadan əziyyət çəkənlər bu meyvədən yesin - Mövsümüdür

ABŞ-dəki Cincinnati universiteti tərəfindən çiyələk və qaragilə ilə bağlı araşdırma aparılıb. -a istinadən bildirir ki, hər iki giləmeyvənin demensiyadan (unutqanlığın ön planda olduğu bir çox xəstəliyə verilən ümumi bi

.

Bu insanlara tatu olmaz – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Tatu bəzi insanlar üçün qəti şəkildə zərərlidir. . Milli. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə dermatoloq-kosmetoloq Svetlana Jaboeva müsahibəsi zamanı deyib. Həkimin sözlərinə görə, tarixdə dəri xərçəngi, melanoma, skuamö

.

Duzu azaldın və nəticəni görün

Dadlı yeməklər bişirmək üçün mətbəxin ən vacib tərkib hissəsi duzdur. Yeməkləri uzun müddət saxlamaq üçün də istifadə oluna bilər və bu baxımdan mətbəxlər üçün əvəzolunmazdır. -a istinadən xəbər verir ki, Harvard Universitetini

.

Qan şəkərini aşağı salan və xolesterolu "parçalayan" meyvə

Həkimlər meyvələri pəhrizinizə mümkün qədər tez-tez daxil etməyi məsləhət görürlər. Bu da orqanizmi xolesteroldan təmizləməyə, qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa və hətta daha sürətli arıqlamağa kömək edir.   -a istinadən xəbə

.

Ürək üçün qüvvətləndirici çaylar hansılardır?

Ürəyə içkilər faydalıdırmı, təsir edirmi? Bəli, qida kimi bəzi içkilər də vacibdir. -a istinadən xəbər verir ki, məşhur həkim Yelena Malışeva ürək üçün 3 faydalı içkini açıqlayıb. "Mənim sevimli smuzim: qaragilə, ispanaq

.

Çayın xərçəngə səbəb olduğu sübut olundu

Çin alimləri çayla xərçəng xəstəliyi arasında əlaqəni sübut edən çoxillik araşdırmalarına yekun vurublar. " "a istinadən  xəbər verir ki, nəticələr qara çayın siqaret qədər ağciyər xərçənginə səbəb olduğunu sübu

.

Xərçəng və şəkərdən qoruyacaq UNİKAL PƏHRİZ

Arıqlamaq üçün müxtəlif pəhrizlər var, lakin onların əksəriyyəti müvəqqətidir və sağlamlığınıza zərər verə bilər. Bununla belə, Harvard alimləri qidalanmaya unikal yanaşma təqdim ediblər ki, bu da təkcə arıqlamağa kömək etmir

.

Çiyələyin dibinə YOD TÖKÜN – Bol məhsul üçün qeyri-adi yol

Yod bitkilər üçün əla dərmanı növüdür. Ondan düzgün istifadə etsəniz, bir çox bitkilərin məhsuldarlığı arta bilər. Bunlardan birincisi çiyələkdir. .   -a istinadən xəbər verir ki, yod çiyələk kollarının vəziyyətinə müsbə

.

Ürəyi gücləndirmək üçün - Təsirli RESEPT

Ürəyi gücləndirmək üçün uzun illərdir bu sadə və təsirli reseptdən istifadə olunur. sağlamolun.az-a istinadən həmin resepti təqdim edir:. Damarları gücləndirir, yaddaşı bərpa edir, immuniteti yüksəldir - Möhtəşəm RESEPT 

turlar.az

sonxeber.az qaşların formalari kosmetika mehsullari qadin dunyasi xatire islamin sekilleri qrip zökəm tərəvəz yeməkləri həsrət şəkilləri kosmetika hamilelik vətənə aid qogal həmidə bürclər