Keçi ətinin faydaları

Keçi ətinin faydalarıKeçi təbiətən aktiv və ekoloji rahat adaptasiya olunan, gövşəyən, xırdabuynuzlu heyvan növüdür. Keçilər təxminən 9000 il əvvəl insanlar tərəfindən əhliləşdirilən ilk heyvan növlərindən sayılır. Bu heyvandarlıq sektoru insanlar üçün ərzaq məhsulları (ət, süd) istehsalında böyük potensiala malikdir. Qərb ölkələrində az populyar olsa da, inkişaf etməkdə olan dövlətlərdə (Şimali Afrika, Orta Şərq və Cənubi Asiya ölkələri) insanların qırmızı ətə olan tələbatının ödənilməsində keçi əti əsas mənbələrdən biri hesab olunur.
Qeyd edək ki, Hindistanda keçi əti qoyun ətindən üstün hesab edilir. İtaliya, Amerika və digər inkişaf etmiş ölkələrdə isə keçi ətinə olan tələbat mövsümi xarakter daşıyır. Belə ki, Milad və Pasxa bayramları ərəfəsində bu ət növünə olan tələbat artır. Yeni Zelandiyada isə keçi yetişdirilməsində əsas məqsəd yun (lif) əldə edilməsidir.
Keçi ətinin keyfiyyəti onun cinsindən, cinsiyyətindən, yaşından, həmçinin yetişdirilmə şəraitindən və ətraf mühit amillərindən asılıdır. Ev keçiləri dağ keçilərindən fərqli olaraq, morfoloji və məhsuldarlıq xüsusiyyətinə görə nəzərə çarpan genetik dəyişikliklərə məruz qalması ilə səciyyələnir.
Ümumiyyətlə, dünyada keçi əti yüksək qidalılıq xüsusiyyətinə malik, yağsız qırmızı ət növü kimi tanınır. Tərkibində mioqlobin zülalının çox olması səbəbindən qoyun əti ilə müqayisədə bir qədər tünd qırmızı rəngə çalır. Eyni zamanda keçi əti nisbətən qaba əzələ toxumasına, eləcə də özünəməxsus dada və aromata malikdir. Yağsız keçi əti qoyun ətinə nisbətən az şirəli olur. Lakin tərkibində zərərli yağ birləşmələri, o cümlədən xolesterol az olduğundan (30-60 mq/100q) insan sağlamlığı üçün faydalı hesab edilir. Özünəməxsus dad və aromata malik olması keçi ətinin əsas xüsusiyyətidir. Bu xüsusiyyətlər keçinin əzələ-yağ toxumasındakı şaxəli quruluşa malik olan yağ turşuları (xüsusilə 4-etiloktan turşusu) ilə bağlıdır və heyvanın növündən, yaşından, köklüyündən, cinsindən, yemlənməsindən və digər amillərdən asılı olaraq dəyişir.
Heyvanlarla kəsimdən əvvəl davranılmadan asılı olaraq yaranan stres amillər keçi ətinin keyfiyyət göstəricisinə və yumşaqlığına təsir edir. Qeyd edək ki, keçi ətinin pH göstəricisi 5.8-6.2 arasında dəyişir. Bu göstəricinin turş intervalda tərəddüd etməsi keçilərin stresə meyilli heyvan növü olmasının nəticəsi kimi qiymətləndirilir. Keçilərin kəsim öncəsi stresə həssaslığı onların həyəcanlı təbiəti ilə bağlıdır. Ona görə də heyvanların daşınması dövründə bu amillər xüsusi olaraq nəzərə alınmalıdır. Kəsimdən sonrakı dövrdə əzələlərdəki qlikolitik metabolitlərin, o cümlədən süd turşusunun konsentrasiyası qlikogenin miqdarından asılı olaraq dəyişir. Bu prosesin normal gedişatı üçün əzələlərdə qlikogenin 50 µmol/q miqdarda toplanması minimum konsentrasiya hesab olunur.
Cavan keçi (çəpiş və ya oğlaq) ətinin tərkibində nəmlik 64-70 %, proteinlər 23-29 %, yağlar 3,5-6,5 % və karbohidratlar 0-1,5 % təşkil edir. Keçi əti zülalının bioloji dəyəri ərzaq məhsullarının 100 ballıq zülal şkalasında 60,4 təşkil edir. Keçi əti asan həzm olunmaqla (mənimsənilməsi 97 % təşkil edir) yanaşı, insan orqanizmində metabolizm proseslərinə tənzimləyici təsir göstərir. Tərkibində asan həzm olunan sadə zülalların, eləcə də əvəzolunmaz aminturşularının çox olması keçi ətinin diyetikliyini təmin edir. Bu ət növü az kalorili olduğundan (ətin yağlılığından asılı olaraq 100-216 kkal/100qr) pəhriz saxlayan insanlar üçün yağsız çeşidi ideal ət növü hesab olunur. Bundan başqa, keçi əti dəmirin zəngin mənbəyidir. Onun tərkibində asan mənimsənilən hem dəmirinin miqdarı qeyri-hem dəmirinə nisbətən 5-10 % çoxdur. Keçi ətində dəmirin miqdarı mal və toyuq əti ilə müqayisədə üstünlük təşkil edir. Digər makro- və mikroelementlərlə (Ca, Mg, P, Zn, F, J, Se, Cu, Co, Cr, Mo və s.) zəngin olan bu ət növündə kaliumun miqdarı çox (385 mg/100qr), natriumun miqdarı isə azdır (82 mq/100qr). Keçi ətinin tərkibi E, H, PP və B qrup vitaminlərlə də olduqca zəngindir.
Keçi ətini diyetik qida növü kimi səciyyələndirən əsas xüsusiyyət onun tərkibindəki yağ birləşmələrinin az olması ilə bağlıdır. Bu, ətin qidalılıq xüsusiyyətinə də təsir edir. Belə ki, yağların doyma dərəcəsi (doymuş, monodoymamış və polidoymamış ali yağ turşuları arasındakı nisbət) əzələ yağlarının konsistensiyasına, ətin biokimyəvi tərkibinə və qoxu xüsusiyyətinə, həmçinin məhsulun rəf ömrünə təsir edir. Yağ turşuları spektri ali doymuş (C16:0, C18:0) və insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli olan ali doymamış yağ turşuları (C18:2, C20:4 və b.) ehtiva edir. Polidoymamış ali yağ turşuları arasında n-3 turşuları (Omeqa-3) üstünlük təşkil edir ki, bu da keçi ətinin tərkibindəki yağların qiymətli olmasına dəlalət edir.
Beləliklə, sanitar-gigiyenik tələblər çərçivəsində tədarük edilən keçi əti bir sıra xüsusiyyətlərinə görə insan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır:
tərkibində sadə zülallar çox, zərərli yağlar az olduğundan, həmçinin asan həzm edildiyindən diyetik qida novü sayılır;
əvəzolunmaz aminturşuları və polidoymamış yağ turşuları ilə zəngin olduğundan metabolizm proseslərinə stimullaşdırıcı təsir göstərir;
tərkibində natriumun miqdarı az və kalium çox olduğundan qan təzyiqinə tənzimləyici təsirə malikdir;
lipid birləşmələrindən zərərli xolesterolun miqdarı az olduğundan aterosklerozun qarşısını alır;
tərkibində asan mənimsənilən dəmir çox olduğundan anemiyalarda faydalıdır;
hipoallergik qida növü kimi bütün həssas insan qrupları tərəfindən istehlak edilə bilər.
Məqalə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Elmi-tədqiqat və risklərin qiymətləndirilməsi departamentinin Heyvan sağlamlığı şöbəsinin mütəxəssisləri Qiyasəddin Cəlladov, Kəmalə Əliyeva tərəfindən hazırlanmışdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1562   Tarix: 09 fevral 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sağlamlıq üçün ən faydalı 5 ŞORBA

İlk yeməklər (şorbalar) orqanizm üçün çox faydalıdır: onlar həm toxluq hissi yaradır, həm də tərkibindəki ət, sümük və tərəvəzlər sayəsində bir çox vitamin və qida maddələri ehtiva edir. Şorbalar bədəni qidalandırır, eyn

.

Dünyada piylənmədən əziyyət çəkənlərin sayı açıqlandı

Planetdə bir milyarddan çox insan piylənmədən əziyyət çəkir. Unikal-a istinadən xəbər verir ki, ÜST-nin hesablamalarına görə, hər il 3 milyondan çox insan artıq çəki ilə bağlı problemlərdən ölür. Bu rəqəmlər artmaqda dava

.

Həkim həqiqətləri açdı: "Pul qazanmaq üçün uşağınıza bu analizləri verdirirlər"

"Lazımsız analizlər bizə heç bir məlumat vermir, amma əsasən rayon yerlərində bunu çox görürük. Birinci növbədə qan analizi ilə qurd xəstəliklərinə diaqnoz qoymağa çalışmaq düzgün deyil". xəbər verir ki, bu sözlər

.

Psixoloji TEST: Sizi daha çox ehtiras, ya ağıl idarə edir? - Bir şəkil seçib öyrənin - FOTO

Sizi daha çox nəyin idarə etdiyini heç düşünmüsünüzmü - ehtiras və ya ağıl? Şəxsiyyət testimizlə psixikanızın dərinliklərinə qərq olun!.  psixologiya və özünü tanıma sahəsində şəxsiyyət testləri xüsusi yer tapıb. Onlar bizi

.

Alimlər insan qanını ağcaqanadlar üçün ölümcül edir

Alimlər aşkar ediblər ki, nitisinon adlı dərman insan qanını ağcaqanadlar üçün zəhərli hala gətirir. Bu kəşf malyariya ilə mübarizədə yeni perspektivlər açır. e- -a istinadən xəbər verir ki, adətən nadir irsi xəstəlikləri

.

Bu üsulla iflic xəstələrinin hərəkəti bərpa olundu

Yaponiyanın Keio Universitetinin alimləri onurğa beyninin zədələnməsi nəticəsində iflic olan xəstələrin hərəkətliliyini yaxşılaşdırıblar. Yeni müalicə üsulu zədələnmiş toxumaların bərpasına kömək edən xüsusi iPS hüceyrələrini

.

Bu formada yatanlar erkən ölə bilər - Araşdırma

Vanderbilt Universitetinin apardığı araşdırma yuxu rejiminin vaxtından əvvəl ölüm riski ilə əlaqəsini ortaya qoyub. e- -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatda 40-79 yaş aralığında olan 47.00 insanın yuxu vərdişləri beş i

.

Yazın ilk günlərində immuniteti gücləndirmənin SADƏ YOLU

Təbii ki, uzun qış aylarından sonra immunitetimiz xeyli zəifləyir. İmmunitetimizi gücləndirmək üçün tək vitamin qəbul etməklə onu artırmaq olmaz. Bəs, nə etməli?. Almaniya Xərçəng Araşdırma Mərkəzinin tədqiqatçıları tərəfində

.

Bədən quruluşunuzu zədələyən İÇKİ

Bədən quruluşunu zədələyən içki növü açıqlanıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, narkoloq Ruslan İsaev bildirib ki, pivə, nisbətən aşağı kalorili olmasına baxmayaraq, bədən üçün təhlükəlidir, çünki heç kim bu içkinin 100 mililitrind

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az reseptler qadın geyimi geyim seçimi geyim kombinləri hamiləliyə hazırlıq 2025 ayaqqabı modelləri intim seks porno tərəzi bahar sekis arxadan olmaq