Kələm turşusunun faydası və ziyanı

Kələm turşusunun faydası və ziyanıKələm turşusu, kələmın müxtəlif ədviyyatlar və duzla fermentasiya edilməsi ilə hazırlanan ənənəvi bir məhsuldur. Tərkibindəki probiyotiklər, vitaminlər və minerallar sayəsində sağlamlığa bir çox fayda təmin edir. Lakin, həddindən artıq istifadəsi bəzi insanlar üçün müəyyən problemlərə yol aça bilər. Kələm turşusunun faydaları və zərərləri barədə daha ətraflı məlumat verək:
Faydaları:
1. **Probiotiklərlə zəngin**: Kələm turşusu, təbii probiotiklər olan laktobasillər ilə zəngindir. Bu bakteriyalar, bağırsaq florasını yaxşılaşdırmağa kömək edir və həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir.
2. **Bağırsaq sağlamlığı**: Probiotiklər sayəsində kələm turşusu, bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir, həzm prosesini asanlaşdırır və bağırsaq problemlərinin (məsələn, qəbizlik) qarşısını alır.
3. **Yüksək vitamin C mənbəyi**: Kələm turşusu, C vitamini ilə zəngindir, bu da immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir və bədənin xəstəliklərə qarşı mübarizə qabiliyyətini artırır.
4. **Antioksidan xüsusiyyətlər**: Kələm turşusundakı antioksidanlar, sərbəst radikallarla mübarizə apararaq, hüceyrə zədələnməsini azaldır və xərçəng kimi xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
5. **Əzələ və sümüklərin güclənməsi**: Kələm turşusu, K vitamini və digər minerallar (kalsium və maqnezium) baxımından zəngindir, bu da əzələ və sümüklərin sağlamlığını dəstəkləyir.
6. **Yüksək lif tərkibi**: Kələm turşusu, yüksək lif məzmunu ilə bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir və xolesterol səviyyəsini azaldır.
Zərərləri:
1. **Yüksək natrium səviyyəsi**: Kələm turşusunun tərkibində yüksək miqdarda duz ola bilər. Bu, hipertansiyonu olan insanlar üçün zərərli ola bilər, çünki çox duz qəbul etmək qan təzyiqini artıra bilər.
2. **Qaz və şişkinlik**: Fermentasiya prosesi zamanı meydana gələn qazlar bəzi insanlarda şişkinlik və qaz probleminə yol aça bilər.
3. **Allergiya riski**: Bəzi insanlar kələmə və onun turşusuna qarşı allergik reaksiya göstərə bilərlər. Bu, nadir olsa da, şişkinlik, döküntü və ya digər reaksiyalara səbəb ola bilər.
4. **Mədə problemləri**: Kələm turşusunun turşuluğu bəzən mədəbağırsaq problemlərinə (məsələn, qastrit və ya mədə turşuluğu) səbəb ola bilər.
5. **Xəstəliklərdən müalicə məqsədilə istifadəsi məhduddur**: Kələm turşusu, sadəcə sağlam bir pəhriz elementi olaraq istifadə edilməli, ciddi sağlamlıq problemlərinin müalicəsi üçün tək başına bir həll vasitəsi olaraq qəbul edilməməlidir.(saglamolun.az)
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1018   Tarix: 06 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

10 il daha uzun yaşamağın ən asan yolu

Gənclikdə qidalanma rasionunun dəyişdirilməsi ömrü 10 ildən çox uzada bilər. Araşdırmalar göstərib ki, yaşlı insanlarda da rasionun dəyişdirilməsi effekt verir, lakin təsiri bir qədər zəif olur, amma yenə də hiss ediləcə

.

Ürək və immunitet üçün möcüzəvi tərəvəz: Çuğundur yeməyin 7 səbəbi

Payız-qış sezonunun ən çox sevilən tərəvəzlərindən biri olan çuğundur həm ləzzəti, həm də sağlamlıq üçün faydaları ilə fərqlənir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu kök tərəvəzin orqanizmi möhkəmləndirməkdə və müxtəlif xəstəlikləri

.

Xroniki ağrının "səsi" necə kəsilir? Alimlər bədəndə ağrını söndürən təbii mexanizm tapdılar

Yel Universitetinin alimləri insan bədənində ağrı siqnallarını nəzarətdə saxlayan və onların xroniki hal almasının qarşısını alan önəmli bir bioloji mexanizm aşkarlayıblar. xəbər verir ki, bu elmi kəşf nüfuzlu Nature Communication

.

20 yaşdan sonra bunu mütləq edin - Xərçəngin 6 ilkin əlaməti

Ölkəmizdə hər 8 qadından biri həyatının müəyyən mərhələsində döş xərçəngi ilə üzləşir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, erkən diaqnoz xəstəliyin tam müalicəsinə imkan yaradır. Bunun üçün qadınların 20 yaşından etibarən ayd

.

Hamiləlikdə bu dərmanı qəti istifadə etməyin! - Ciddi xəbərdarlıq

Türk Uşaq Xəstəlikləri mütəxəssisi Dos. Prof. Dr. Umut Altunç və tələbələrinin apardığı araşdırma hamilə qadınların tez-tez istifadə etdiyi parasetamol dərmanının autizm riskini artırdığını ortaya çıxarıb. Altunçun araşdırmas

.

Balıqla bu tərəvəzi bir yerdə yeməyin

Balıq sağlam qida mənbəyi kimi tanınsa da, onu bəzi tərəvəzlərlə birlikdə yemək orqanizm üçün faydalı olmaya bilər. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Kamuran Diğdem Özkahya xəbərdarlıq edir ki, rukkola (arugula) ilə balığı

.

Bəzi göbələklərdə olan zəhərlər, ilan zəhərindən təhlükəlidir?

Göbələk demək olar ki bütün fəsillərdə ən çox istifadə olunan qidalardan biridir. Lakin göbələk sevildiyi qədər təhlükəli qidadır. Çünki ,göbələk zəhərlənməsinin qurbanı olanlar az deyil. . Həkim Pərvanə Mustafayeva -a deyi

.

"Parasetamol"un ölümcül fəsadları açıqlandı – Həkimlər xəbərdarlıq edir

İngiltərənin Nottingem Universitetində aparılan yeni araşdırma, geniş şəkildə istifadə olunan parasetamolun bəzi yaş qruplarında təhlükəli təsirlərə səbəb ola biləcəyini üzə çıxarıb. xəbər verir ki, reseptsiz satılan və tez-te

.

Elmi araşdırma: Pis yuxu beyni sürətlə qocaldır

Yeni aparılan araşdırmaya görə, yuxu keyfiyyəti aşağı olan insanların beyinləri yaşıdlarına nisbətən daha qocalmış görünür. Gec yatmaq və nizamsız yuxu rejimi, beyin qocalmasını əhəmiyyətli dərəcədə sürətləndirir. İsveçi

turlar.az

reseptler geyim və ayaqqabılar hamiləlik balın faydaları kısa saç hörükləri imam sadiq toy ucun qisa donlar kosmetika kəlamlar qoğalın nağlı video big.az hekaye janri