Keyfiyyətli yuxu üçün yatmazdan əvvəl bunları edin

Keyfiyyətli yuxu üçün yatmazdan əvvəl bunları edinİnsanların çoxu yuxuya getmək üçün yatmazdan əvvəl ilıq duş qəbul etmək, ağır qidalar qəbul etməmək, ekranlardan uzaq durmaq kimi məsləhətlərlə tanışdır. Bununla belə, bu sahədə mütəxəssis deyir ki, keyfiyyətli yuxu üçün axşam rejimində daha bir neçə dəyişiklik tələb oluna bilər.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, doktor Ankit Parek heç bir tibbi müdaxiləyə ehtiyac olmadan yaxşı bir gecə yuxusu almaq üçün ən vacib olan amilləri sıralayıb.
O bildirib ki, şokoladlı və ədviyyatlı qidalar yeməyin, kardio ilə məşğul olmayın:
"Axşam saat 20.00-dan sonra yeməyin piylənmə riskinin artması ilə əlaqəli olduğunu bilirsiniz. Gecə gec saatlarda yedikləriniz yuxunuza da təsir edə bilər. Xüsusilə, yatmazdan bir neçə saat əvvəl ədviyyatlı və ya yağlı yeməklər yemək mədə yanmasına və həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər. Mədədəki narahatlıqlar sizi oyandıra və yuxu keyfiyyətinizi poza bilər".
Onun sözlərinə görə, bundan əlavə, qəhvə istehlakını yalnız səhər saatları ilə məhdudlaşdırmaq lazımdır:
"Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, kofeinin stimullaşdırıcı təsiri istehlakdan sonra təxminən altı saat davam edir. Bu o deməkdir ki, siz yatmağa hazırlaşarkən kofein istirahət etməyi çətinləşdirir".
Kondisionerinizi yandırın, otağınızı təmizləyin və dərindən nəfəs alın!
"Bir neçə sadə addımla yataq otağınızı mümkün qədər yuxu üçün ən yaxşı məkana çevirə bilərsiniz. Birincisi, kondisioneriniz varsa, onu ideal dərəcəyə, yəni 18-22°C temperatura qoyun. Yataq otağınızın rahat və nizamlı olması da vacibdir", - deyə həkim qeyd edib.
O xatırladıb ki, nəfəs məşqləri də yuxudan əvvəl zehni sakitləşdirməyə kömək edir:
"Yatmağa getməmişdən iki saat əvvəl istirahət etməyə başlayın. Bədəninizə istirahət vaxtının gəldiyini söyləmək üçün hər gün eyni vaxtda yatmaq lazımdır. Araşdırmalar müntəzəm yuxu rejimi olan insanların ümumiyyətlə daha sağlam olduğunu göstərir".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 824   Tarix: 09 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Şəhər sakinlərinin qəfil ürək tutmasının səbəbləri

Yel Universitetinin (ABŞ) mütəxəssisləri şəhər sakinləri arasında qəfil ürək tutmalarının əsas səbəbini müəyyən etdiklərini bildiriblər. . -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, məlum olub ki, onlar qəfil infarktları

.

Qəhvəsiz günə başlamayanlara ciddi xəbərdarlıq

Həddindən artıq qəhvə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin və qan damarlarında lövhələrin əmələ gəlməsi riskini artırır. xəbər verir ki, bunu Rosbiotex Universitetinin subtropik və qida ləzzətləri texnologiyası sahəsind

.

Hamiləlikdə ürək döyüntüsü niyə artır?

Hamiləlik zamanı ürək döyüntüsü (nəbz) artır, çünki bədənin həm ananın, həm də böyüyən körpənin ehtiyaclarını ödəmək üçün daha çox qan pompalaması lazımdır. Normal olaraq, hamilə qadınlarda ürək döyüntüsü dəqiqədə 10-20 vurğ

.

Bu məcun piyləri əridir

Qəhvə qarışığını acqarına istehlak etdikdə bədəndəki yağları parçalayır. Arıqlamaq bir çox insanın həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırır. Sağlam bir həyat sürmək, enerji səviyyəsini artırmaq və bir çox xroniki xəstəliklərin riskin

.

"Qadın Sağlamlıq İndeksi" açıqlandı: Ölkəmizin yeri…

Hologic "Qadın Sağlamlığı İndeksi"ni dərc edib. -a istinadən xəbər verir ki, reytinqdə ilk 3 yeri Tayvan, Küveyt və Avstriya tutub. 141 ölkənin əks olunduğu reytinqdə Azərbaycan 56 indekslə 54-cü yerdədir. Rusiy

.

Ürəyin əsas düşməni: Trans yağların ZƏRƏRLƏRİ NƏDİR?

"Trans yağların ürəyə zərəri var, çünki onlar yaxşı xolesterinin (HDL) miqdarını azaldır, pis xolesterinin (LDL) miqdarını isə artırır. Xolesterin miqdarı artdıqda ürək damarlarında aterosklerotik proseslər başlayı

.

Enerji içkiləri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ: Qəfil ölümə səbəb ola bilər

Enerji içkiləri içmək hətta tamamilə sağlam insanlarda da qəfil infarkta səbəb ola bilər. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu, tədqiqatçıların gəldiyi nəticədir. Bu cür içkilərin populyarlığına baxmayaraq, onları

.

Qırmızı ət yeyənlərin 70 yaşına çatma ehtimalı azdır - ARAŞDIRMA

Qırmızı ətin zərərləri ilə bağlı aparılan araşdırmanın nəticələri məlum olub. -a istinadən xəbər verir ki, nəticələr martın 24-də "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub. Qırmızı ət B vitaminləri, protein və dəmi

.

Xolesterini ən çox yüksəldən qəhvə növü açıqlanıb

Endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zuxra Pavlova xolesterinin səviyyəsini ən güclü şəkildə artıran qəhvə növünü adlandırıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, o, bu barədə öz Telegram kanalında danışıb. Pavlova bildirib ki

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az qis geyimləri 2025 yaz geyimleri 2025 toy makiyaji sekilleri almaniya haqqinda melumat süni qidalar vətənə aid atalar sözü xina sozleri zencefil haxista məsəllər aslan hesaplama