Kolbasa və sosiskanı gün ərzində nə qədər yemək olar?

Kolbasa və sosiskanı gün ərzində nə qədər yemək olar?Həkimlər kolbasa və sosiskanın çox istifadəsinin ciddi sağlamlıq riskləri yaratdığını vurğulayırlar.
Milli.Az xəbər verir ki, bu məhsulların içərisində olan yüksək miqdarda duz, doyma yağları və kimyəvi qatqılar sağlamlığa mənfi təsir göstərir.
Xüsusilə aşağıdakı risklərə diqqət yetirirlər:
Xərçəng riski: Kolbasa və sosiskanın tərkibində olan nitrit və nitrat kimi konservantlar, bişirildikdə və ya yüksək istilikdə emal olunduqda kanserogen nitrozaminlərə çevrilə bilər. Dünya Səhiyyə Təşkilatı (DST) bu kimi emal olunmuş ətlərdən həddindən artıq istifadənin xüsusilə bağırsaq və mədə xərçəngi riskini artırdığını bildirib.
Ürək-damar xəstəlikləri: Bu məhsullarda yüksək miqdarda olan doymuş yağlar və xolesterol arteriyaların tıxanmasına və ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasına səbəb ola bilər. Tez-tez kolbasa və sosiska istehlak edənlərdə ürək xəstəlikləri və yüksək təzyiq riski artır.
Diabet riski: Emal olunmuş ətlər qan şəkəri səviyyəsinin dalğalanmasına səbəb ola bilər. Araşdırmalar göstərir ki, emal olunmuş qidaların mütəmadi istifadəsi II tip diabet riskini artırır.
Piylənmə və maddələr mübadiləsi problemləri: Kolbasa və sosiskada çox miqdarda kalorilər və yağlar var. Tez-tez bu cür qidalar istehlak etmək çəki artımına, piylənməyə və maddələr mübadiləsi problemlərinə gətirib çıxara bilər.
Duzun mənfi təsirləri: Bu məhsulların yüksək duz tərkibi böyrək sağlamlığına zərər verə bilər, suyun bədəndə saxlanmasına səbəb ola bilər və qan təzyiqini artırır.
Həkimlər tövsiyə edir ki, kolbasa və sosiskadan az miqdarda istifadə olunsun və mümkün olduqda, təzə, az emal olunmuş qidalara üstünlük verilsin. Sağlam qidalanmaq və təbii məhsullara yönəlmək uzunmüddətli sağlamlıq üçün çox vacibdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1037   Tarix: 14 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ayaqdakı şişkinliyi yox edən 6 üsul - Həkim açıqladı

Ayaqlarda şişkinlik həm xəstəliklərin simptomu, həm də sağlam insanda fizioloji vəziyyət ola bilər. bildirir ki, həkim-terapevt Nadejda Çernışova -ya verdiyi açıqlamada bildirib ki,  Əgər şişkinlik davamlı və ya tez-tez yaranırsa

.

Çətənə toxumunun sağlamlığa inanılmaz faydaları

Qidalanma mütəxəssisləri çətənə toxumunun insan sağlamlığı üçün çoxsaylı faydalarını açıqlayıblar. Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan çətənə toxumu xüsusilə vegan və vegetarian pəhrizlərində mühüm yer tutur. xəbər verir ki

.

Xoşbəxt ailə həyatı üçün əsas bacarıq hansıdır?

Ailə münasibətlərində tarazlığı qorumaq üçün kompromisə getmək uzun illərdir əsas prinsiplərdən biri sayılır. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, uzunmüddətli və sağlam evlilik üçün bundan daha vacib və təsirli bir bacarı

.

Yumurtaların rəf ömrü açıqlandı - Bu müddətdən artıq saxlamaq olmaz

Dietoloq Vanessa Giglio təzə yumurtaların maksimum saxlanma müddətinin bir ay olduğunu bildirib. xəbər verir ki, dietoloqun sözlərinə görə yumurtalar düzgün saxlanıldıqda soyuducuda 21-30 gün ərzində istifadəyə yararlı qalır

.

Hepatit, piylənmə və alkoqol – Ölümcül pandemiyanın əsas səbəbləri

Tibb mütəxəssislərinin "səssiz, lakin ölümcül pandemiya" adlandırdığı qaraciyər xərçəngi ilə bağlı qlobal həyəcan təbili çalınıb. xəbər verir ki, "The Lancet" jurnalında dərc olunan yeni araşdırmaya görə

.

Boğaz ağrısı ilə xəstəxanaya getdi: Antibiotik müalicəsindən bir gün sonra öldü

İngiltərədə 29 yaşlı Maykl Reynolds boğaz ağrısı ilə xəstəxanaya müraciət etdikdən sonra dünyasını dəyişib. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Linkolnşir əyalətində yaşayan gənc, həkimlər tərəfindən tonzillit diaqnoz

.

Arıqlamaq üçün smuzi istifadə edin – Budur, çox az bilinən, amma təsirli bir inqrediyent

Smuziyə sadəcə bir çay qaşığı çia toxumu əlavə etməklə siz həm enerji artımı, həm də arıqlama dəstəyi əldə edə bilərsiniz. Bu kiçik toxumlar uzunmüddətli toxluq hissi yaradır və qan şəkərinin sabit qalmasına kömək edir. xəbə

.

Yenidoğulmuş körpənin nəbzi və hərarəti – Valideynlər üçün vacib göstəricilər

Yenidoğulmuş körpələrin sağlam inkişafı üçün onların tənəffüs sürəti, nəbz və bədən hərarətinin normal diapazonda olması vacibdir. Pediatrların məlumatına görə, ilk aylarda körpənin tənəffüs tezliyi adətən dəqiqədə 40-6

.

Kartof qızartmalarındaki böyük təhlükə - Yeni araşdırma üzə çıxardı

British Medical Journal-da dərc olunan genişmiqyaslı araşdırma kartof qızartmasının müntəzəm istifadəsinin 2-ci tip diabet riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, həftədə üç dəfə qızardılmı

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az toy makiyaji sekilleri qadin dunyasi kosmetik vasiteler sekis buxaq dunyanin gozellikleri gənc qalmağın sirləri yuxuda qara ilan gormek hakışta hakista xerceng novruz hakistasi