Kolbasa və sosiskanı gün ərzində nə qədər yemək olar?

Kolbasa və sosiskanı gün ərzində nə qədər yemək olar?Həkimlər kolbasa və sosiskanın çox istifadəsinin ciddi sağlamlıq riskləri yaratdığını vurğulayırlar.
Milli.Az xəbər verir ki, bu məhsulların içərisində olan yüksək miqdarda duz, doyma yağları və kimyəvi qatqılar sağlamlığa mənfi təsir göstərir.
Xüsusilə aşağıdakı risklərə diqqət yetirirlər:
Xərçəng riski: Kolbasa və sosiskanın tərkibində olan nitrit və nitrat kimi konservantlar, bişirildikdə və ya yüksək istilikdə emal olunduqda kanserogen nitrozaminlərə çevrilə bilər. Dünya Səhiyyə Təşkilatı (DST) bu kimi emal olunmuş ətlərdən həddindən artıq istifadənin xüsusilə bağırsaq və mədə xərçəngi riskini artırdığını bildirib.
Ürək-damar xəstəlikləri: Bu məhsullarda yüksək miqdarda olan doymuş yağlar və xolesterol arteriyaların tıxanmasına və ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasına səbəb ola bilər. Tez-tez kolbasa və sosiska istehlak edənlərdə ürək xəstəlikləri və yüksək təzyiq riski artır.
Diabet riski: Emal olunmuş ətlər qan şəkəri səviyyəsinin dalğalanmasına səbəb ola bilər. Araşdırmalar göstərir ki, emal olunmuş qidaların mütəmadi istifadəsi II tip diabet riskini artırır.
Piylənmə və maddələr mübadiləsi problemləri: Kolbasa və sosiskada çox miqdarda kalorilər və yağlar var. Tez-tez bu cür qidalar istehlak etmək çəki artımına, piylənməyə və maddələr mübadiləsi problemlərinə gətirib çıxara bilər.
Duzun mənfi təsirləri: Bu məhsulların yüksək duz tərkibi böyrək sağlamlığına zərər verə bilər, suyun bədəndə saxlanmasına səbəb ola bilər və qan təzyiqini artırır.
Həkimlər tövsiyə edir ki, kolbasa və sosiskadan az miqdarda istifadə olunsun və mümkün olduqda, təzə, az emal olunmuş qidalara üstünlük verilsin. Sağlam qidalanmaq və təbii məhsullara yönəlmək uzunmüddətli sağlamlıq üçün çox vacibdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 866   Tarix: 14 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Uşaqlar niyə şəkərə tutulur?

Həkimlər izah edir: "Çəkisi artıq olan hər uşaqda diabet olacaq demək yanlışdır". Son vaxtlar statistik göstəricilərinin dünyada ciddi narahatlıq doğurduğu xəstəliklərdən biri də şəkərli diabetdir. Ümumdünya Səhiyy

.

Mədəyə ziyandır, amma arıqladır - Acılı yeyək ya yox?

Dünyanın bir çox mətbəxində olduğu kimi, bizim də mətbəximizdə acılı yeməklər bəyənilir. Bəs acılı yeməklər sağlamlığımıza necə təsir edir? . xəbər verir ki, "British Journal of Nutrition" jurnalında bibərlə bağl

.

"Dəhşətli bir pandemiyanın olması proqnozlaşdırılır" - XƏBƏRDARLIQ

"Virusun kimlərsə tərəfindən məqsədyönlü şəkildə yayılıb bəşəriyyətə ötürülməsi ciddi bir ittihamdır və buna ciddi əsaslar olmalıdır. Mən hesab edirəm ki, məsələni bu şəkildə qoymaq düzgün deyil". xəbər verir ki

.

Tünd şokoladın faydası

Tünd şokoladın tərkibində olan flavonoidlərin ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırdığı və insult riskini azaltdığı sübut edilib. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə məlumat Birmingem Universitetinin alimlər

.

Kişilərdə artıq çəki ciddi təhlükə yaradır

Kişilərdə artıq çəki sağlamlıq üçün ciddi təhlükələr yarada bilər. xəbər verir ki, son tədqiqatlar göstərir ki, artıq çəki bir çox ciddi xəstəliklərin riskini artırır, xüsusən də ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet v

.

Qarın ağrısı ilə xəstəxanaya gedən qadının mədəsindən görün nə çıxdı - FOTO

44 yaşlı qadının qarnında həkimlərin unutduğu cərrahi qayçı tapılıb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, 44 yaşlı Kamla Bai adlı qadın 20 fevral 2022-ci ildə əməliyyat olunub. Lakin əməliyyatdan sonra 44 yaşlı qadı

.

Qırmızı mərciməyin 5 faydası

Qırmızı mərcimək yüksək qida dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə diqqət çəkən paxlalı bitkidir. Zülal , lif və müxtəlif vitamin və minerallarla zəngin olduğu üçün enerji verir və həzm sistemini dəstəkləyir. Ürək sağlamlığına

.

Bu şəxslərə südlü qəhvə içmək olmaz

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, hər kəs südlü qəhvə içə bilməz. kimlərin bu içkini dayandırmalı olduğu barədə məlumat verir:. Südlü qəhvəni kimlər içməməlidir?. Laktoza qarşı dözümsüzlük varsa, südlü qəhvə içmək qəti qadağandır

.

Hər gün limon yesək, nə olar?

Limon soyuq aylarda yada düşən meyvədir. Əgər gündə limon yesək, orqanizmimizdə nə baş verər?. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Yevgeni Belousov limonda olan yüksək miqdarda C vitamininin təsirindən danışıb. "Amm

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi sac duzumleri aksessuarlar fotoqaleriya cadudan qorunma müxtəlif biz və kişilər salam laylalar seksler öpüşme qiz evi