Kompotun faydaları

Kompotun faydalarıKompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan spirtsiz içkidir. Kampotun hazırlanmasında təzə və ya dondurulmuş meyvələrdən və şəkər tozundan istifadə edilir. Kompot yay aylarının ən çox sevilən sərinləşdirici içkilərdən hesab edilir.
Kampotu ilk dəfə Fransızlar hazırlayıb. Onu ilk dəfə XVIII əsrtdə Fransada hazırlayıblar. Həmin zaman ilk dəfə meyvə püresi hazırlanmış və sonra onun üzərinə su əlavə edilərək dadlı meyvə içkisi əldə edilmişdir. Kompotun dadı və ətri onun hazırlanmasında istifadə edilən meyvənin növündən asılı olaraq fərqli olur. 500 qram mevədən kompot hazırlamaq üçün 3-4 litr su və 200-300 qram şəkər tozu lazım olur. Kompotu konservləşdirərək qışa saxlamaq mümkündür.
Kompot aşağıdakı qaydada hazırlanır.
Kompot saxlamaq üçün istifadə ediləcək bankalar yuyulub sterlizasiya edilir. Sağlam meyvələr yuyulur və qurulanır. Kompotun hazırlanması zamanı iri meyvələrdən istifadə ediləcəksə o zaman meyvələr doğranır. Kompotu giləmeyvələrdən hazırladıqda buna ehtiyac olmur. Doğranmış meyvələr və ya giləmeyvələr bankalara tökülür və üzərinə şəkər əlavə edilir. Kənarda su qaynadılır və bankalar qaynar su ilə doldurulur, qapağı örtülür. Bankalar suda 10 dəqiqə qaynadılır. Kampotun hazırlanmasında istifadə edilən banka və onun qapağı qaynar buxarda və ya mikrodalğalı sobada sterlizasiya olunmalıdır. Kompotu 1 il müddətinə saxlamaq mümkündür.
Kompotun faydalı xüsusiyyətləri
Hazırlandığı meyvələrin tərkibindən asılı olaraq kompotun tərkibində müxtəlif bioloji aktiv maddələr, orqanik turşular, vitaminlər və minerallar olur. Onun tərkibindəki faydalı maddələrin korlanmaması üçün kompotu qaynadarkən bankanın qapağını örtmək lazımdır.
Kompot kalorili içkilərdən hesab edilir. Mütəxəssislər şəkərli diabet xəstələrinə kompotun şəkərdən yox, fruktozadan hazırlanmasını məsləhət görürlər. Soyuqlama, anemiya, zəiflik, qaraciyər, mədə və böyrək xəstəlikləri zamanı kompot içməkdə fayda var. Onu körpə uşaqlara da vermək olur. Yeni doğulmuş uşaqlarda bağırsaq sancılar olduğu zamanlarda mədə mikroflorasının yaxşılaşdırılması məqsədilə ona az miqdarda kişmiş kompotu vermək olur. Bu zaman kişmiş qaynamış su ilə yuyulur və üzərinə qaynar su əlavə edilib 30 dəqiqə qaynadılır. Bu zaman 5-10 ədəd kişmişin üzərinə 200 ml qaynar su tökmək lazımdır. Qaynadıqdan sonra kişmiş kompotu kənarda yarım saat saxlanılır. Kompot yüksək tempraturu aşağı salır. İtburnu kompotunun tərkibi vitamin, mineral və turşularla zəngindir. Soyuq havalarda bir çox xəstəliklərrdən qorunmaq üçün ən yaxşı profilaktik müalicə itburnu kompotudur.
Kompotun zərərli xüsusiyyətləri
Böyrək çatışmazlığından əziyyət çəkənlərə və hamilələrə çoxlu miqdarda kompot içmək məsləhət görülmür. Bu orqanizmdə artıq mayenin yığılmasına və böyrəklərin yükünün artmasına səbəb olur.
Mədə turşuluğu çox olanlara turş meyvələrdən və giləmeyvələrdən hazırlanmış kompot içmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 678   Tarix: 22 may 2021
f Paylaş


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Darı yarmasının faydaları

Darı dənli bitkilərdəndir. Əvəllər onu "qızıl dən" adlandırıblar. Darının sarı, ağ, boz və qırmızı rəngələri olur. Ondan şərq ölkələrində də, slavyan ölkələrində də istifadə olunur. O şərqi slavyan ölkələrinin mill

Qazlı su haqqında

Qazlı su təbii qaynaqlardan çıxan və ya karbon-2 oksidlə qazlandırılan sudur. Bu suyu saxlama müddətindən asılı olaraq qazlandırırlar. Tərkibinin karbonlaşdırıldığına görə bu su mikroblardan təımizlənir, sonra xüsusi texnologiyala

Kərəvizin faydaları

Kərəviz çətirkimilər fəsiləsinə aid olub, çoxillik bitki sayılır. Kərəvizin elmə 20-yə yaxın növü məlumdur. Kərəviz Antraktidadan başqa Yer kürəsinin hər bir bölgəsində yetişir. Onun kökü soyuğa davamlıdır və toxumları 3*C-d

Kahının faydaları

Kahı birillik göyərti olub yaz aylarında yetişir və yayın sonun kimi toxumlaya bilir. Kahıdan bütün il boyu mətbəxlərdə istifadə edildiyinə görə soyuq hava tempraturunda kahını istixanalarda da yetişdirirlər. Kahının təzə

Əncirin faydaları

Əncirin çox faydalı meyvə olduğu hamıya məlumdur. Faydalanmaq üçün əncirin qurusundan da geniş istifadə edilir. Əncir qurusu müxtəlif növ əncir meyvəsini qurudaraq əldə edilir. Əncir ən qədim meyvələrdən hesab edilir. Onu

Cəfərinin faydaları

Cəfəri ikiillik, faydalı göyərtilərdən olub çətirkimilər fəsiləsinə aiddir. Cəfərinin yarpaqları bir-birinə birləşmiş iki və ya üç ləçəkdən ibarət olub yaşıl rəngə malikdir. Cəfəri Aralıq dənizi ölkələrində yabanı halda yetişə

Mixək haqqında bilmədikləriniz

Mixək eyniadlı ağacın qönçələrinin qurudulmuşundan əldə edilən ədviyyatdır. Mixək ağacı 10-15 metr hündürlüyünə qədər qalxa bilir. Ədviyyat kimi istifadə elədiyimiz mixək həmişəyaşıl ağacın fantastik qoxuya sahib olan qönçələrini

Böyrütkənin faydaları

Böyrütkən çoxillik böyrütkən kolunun meyvəsidir. O qızılgülkimilər fəsiləsinə aiddir və yabanı halda yetişir. Böyrütkənə əsasən yol kənarlarında, meşəlik ərazilərdə, çaylara yaxın sahələrdə rast gəlinir. Böyrütkən təbiəti

Xurmanın faydaları

Xurma palmakililər fəsiləsinə daxil olan xurma ağacının meyvəsidir. Xurma ağacının meyvəsi dadlı və yeməlidir. O ən çox sevilən quru meyvələrdəndir. Sənayedə xurma palmasının meyvələrindən çox istifadə edilir. Xurma meyvəs


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq qadin dunyasi gözəllik məhsulları ayaqqabı və çanta banan pirojnasi əli əmirli seks poza şəkilləri kosmetika spermanin tez gelmesi vətən həsrətinə aid bayatılar