Kontakt və optik linzaların fərqi

Kontakt və optik linzaların fərqiQəlbin aynası olan gözlər görmə qabiliyyətinin əsas təminatçısıdır. Onların sağlamlığı və müdafiəsi hər kəs üçün zəruridir.
Milli.Az bildirir ki, Bakı Baş Səhiyyə İdarəsinin Baş Oftalmoloqu Sevda Bəşirovanın AZƏRTAC-a verdiyi məlumat görə, fərqlilik və gözəllik axtaran bir qrup insan dəyişiklik məqsədilə linzalardan istifadə etdiyi halda digər qrup görmə qabiliyyəti zəif olduğundan onlara ehtiyac duyur: "Müasir oftalmologiyada həm kontakt, həm də optik, yaxud intrakulyar linzalardan istifadə olunur. Gözlərin rəngini dəyişdiyi, parıltı verdiyi, eynəkləri əvəz etdiyi üçün onlara olan tələbat yüksəkdir. Eynək taxmağa kompleksi olanlar üçün də linzalardan istifadə etmək əlverişlidir. Kontakt linzalar buynuz qişanın ön səthinə qoyulur və xəstə onu çıxarıb taxa bilər. Lakin onlardan istifadə zamanı çox diqqətli və ehtiyatlı olmaq lazımdır. Əks halda sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. İntrakulyar linza isə bulanmış bülluru əvəz edir və cərrah tərəfindən yerləşdirilir".
Onun dediyinə görə, estetik məqsədlə istifadə olunanlar kontakt, görmə qabiliyyəti üçün istifadə olunanlar isə optik linzalar adlanır. Onların hər birinin müəyyən yararlılıq müddəti olur: günlük, həftəlik, aylıq, altı aylıq, illik və daha uzunmüddətli. Linzaları həkim təyin etməli və gözün ona hazır olması dəqiqləşdirilməlidr. Həmin vasitədən mütəmadi istifadə buynuz qişasının normal qidalanmasına mane olur. Odur ki, gigiyena qaydalarına əməl etmək vacibdir. Əllər təmiz yuyulmalı, linzaya toxunmamışdan əvvəl dezinfeksiya olunmalı, saxlama qabı və suyu vaxtında dəyişdirilməlidir. Tamamilə eynəkdən imtina edərək yalnız linzadan istifadə etmək qətiyyən doğru deyil. Eynəyin korreksiyası linzadan daha effektivdir. Unutmaq lazım deyil ki, linzalardan yanlış istifadə edilməsi görmə qabiliyyətinin itirilməsinə səbəb ola bilər. Onu da qeyd edək ki, oftalmoloqlar gözlərin sağlamlığına təhlükə yaratmamaq üçün linzadan mümkün qədər istifadə etməməyi məsləhət görürlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1322   Tarix: 28 noyabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qatığı daha faydalı etməyin yolu

Şəfa mənbəyi olan qatığın içinə 1 qaşıq kətan toxumu əlavə etdikdə, verdiyi güclü təsirlərə inanmayacaqsınız. Toxumlar sağlamlığımız üçün vacib vitamin və minerallar təmin edən qidalardır. Omeqa-3 yağ turşuları, lif, zülal

.

Təbii üsulla göz xəstəliklərini necə müalicə etmək olar?

Bütün xəstəliklərin dərmanı təbiətdə gizlidir. Məsələn, aloe bitkisi faydalı xüsusiyyətləri sayəsində bir çox xəstəliklərin, o cümlədən göz zəifliyinin dərmanıdır. axşam.az-a istinadən bildirir ki, hər gün kompüterdən v

.

Cücərmiş kartofu atmayın – Qızıl dəyərində

Adətən payız aylarında kisələrlə alınan kartof müəyyən müddət ərzində istehlak edilmədikdə cücərməyə başlayır. Təəssüf ki, cücərməyə başlayan bu kartoflar zibilliyə atılır. Mİlli.Az " "a istinadən xəbər verir ki

.

Gündə 50 qram halva yeməyin faydaları

Halva gündə 50 qramdan çox olmamaq şərti ilə ürək və bağırsaqlar üçün faydalıdır,. "unikal"a istinadən xəbər verir ki, zülallar, vitaminlər və minerallarla (kalsium, dəmir və maqnezium) zəngin olan halva qığırdaq

.

İnsanlar niyə solaxay doğulur və beyinləri necə fərqlənir?

Sağ əli ilə rahat hərəkət edənlərin üstünlük təşkil etdiyi dünyada əksər şey solaxayları qeyri-dominant əllərindən istifadə edərək uyğunlaşmağa məcbur edir. Dünyada solaxayların payının əhəmiyyətli bir faiz təşkil etməsin

.

Bu 3 məhsul xərçəngdən qoruyur

Terapevt Yelena Malışeva və kardioloq German Qandelman xərçəngin qarşısının alınması üçün faydalı olan 3 məhsulun adını açıqlayıblar. Onlar bu barədə "Birinci Kanal"da yayımlanan "Sağlam yaşa" proqramınd

.

Bağırsaq xərçəngini yaradan faktor aşkarlandı

ABŞ-ın Fred Hatçinson Xərçəng Mərkəzinin alimləri aşkar ediblər ki, ağız boşluğunda yaşayan "Fusobacterium nucleatum" bakteriyası bağırsaqlara keçərək aqressiv şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Araşdırmanı

.

Banan adı ilə aldığımız meyvə "afrika kartofu" imiş - Diqqət

Banan çoxlarının sevdiyi meyvədir. Onu öz cinsindən olan plantainlə tez-tez qarışıq salırlar. -a istinadən banan və plantainin fərqi barədə məlumat verir. Banan daha sarı, ətirli, yumşaq və şirin olur. Forması qövsvaridir

.

İmsakda bunları yemək ziyanlıdır

Ramazan ayında istehlak edilən qidalara diqqət etmək lazımdır. Qida qəbulu gün ərzində baş vermədiyi üçün imsak vaxtı yediyimiz qidaların müəyyən tarazlıqda olması lazımdır. Bəzi qidaların qəbulu toxluq hissinin azalmasın

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik geyim dəbləri sac duzumleri hind filmleri qaynar qazan erzaqlar tort reseptleri kosmetika cinsi əlaqə faydalı bilgilər masturbasiya nedir layla janrlar