Koronavirusdan qorunmaq üçün diabet xəstələrinin qidalanma qaydaları

Koronavirusdan qorunmaq üçün diabet xəstələrinin qidalanma qaydalarıCOVID-19 xəstəliyini, adətən, yaşlı insanlar, həmçinin somatik xəstəlikləri olan şəxslər daha ağır keçirirlər. Şəkərli diabet xəstələri də koronavirusa yoluxa biləcək yüksək risk qrupuna daxildir, ancaq virusun təsiretmə mexanizmi insandan insana dəyişə bilər. Koronavirus yoluxmasının qarşısını almaq üçün belə xəstələrin, ilk növbədə, tövsiyə olunan qabaqlayıcı, gündəlik profilaktik tədbirlərə riayət etməsi vacibdir. İmmun sistemini gücləndirməklə, həmçinin pəhriz qaydalarına əməl etməklə də, xəstəliyin mənfi təsirini minimuma çatdırmaq mümkündür.
Xatırladaq ki, şəkərli diabet xəstəliyi orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulması ilə özünü göstərən xəstəlikdir. Diabetli insanın immun sistemi olduqca zəif olur. İmmun sistemini gücləndirməyin əsas yolları düzgün qidalanmaq, müntəzəm idmanla məşğul olmaq, yetərincə dincəlmək və normal yuxu rejimidir. Pəhriz bu xəstələrin müalicəsində vacib rol oynayır və şəkərin səviyyəsini normada saxlamağa kömək olur. Şəkərli diabet xəstəliyi olan insan qidalanmada bir sıra qaydalara riayət etməlidir.
Milli.Az Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinə istinadən şəkərli diabetdən əziyyət çəkən insanların qidalanma zamanı əməl etməli olduqları qaydaları təqdim edir. Həmin qaydalar aşağıdakılardır:
Şəkər və şəkərli qidalardan uzaq durmaq məsləhətdir.
Meyvə sularının əvəzinə təbii meyvələrə üstünlük vermək məqsədəuyğundur.
Buğda unundan deyil, çovdar unundan və ya tam taxıldan hazırlanmış çörək istehlak edilə bilər.
Düyü və düyüdən hazırlanmış yeməklərdən çəkinmək tövsiyə olunur.
Konservləşdirilmiş meyvə və turşuların tərkibində artıq miqdarda natrium olur ki, bu da böyrəkləri həddindən artıq yükləyir. Konservlər qida rasionundan tam çıxarılmalıdır.
Çox yağlı və qızardılmış ət əvəzinə buxarda və ya sobada bişmiş ət məhsullarına üstünlük vermək lazımdır. Toyuq, xoruz, ördək, hinduşka və s. kimi quş ətlərini dərisi ilə yemək olmaz.
Bir neçə dəfə emal prosesindən keçmiş qidadan uzaq durmaq məsləhətdir.
İmmun sistemini gücləndirmək üçün diabet xəstələrinə tövsiyə olunur:
Vitamin C ilə zəngin qidalar - sitrus meyvələri, yaşıl və qırmızı bibər, qara qarağat, kivi, çiyələk, brokkoli, cəfəri, ananas, Brüssel kələmi, gül kələm, manqo, noxud, pomidor;
Vitamin E ilə zəngin qidalar - tam taxıllı məhsullar və yağ tərkibinə görə icazə verildiyi miqdarda qoz, fındıq;
Omega 3 yağ turşuları ilə zəngin qidalar - kətan və digər toxum yağlar, tuna, qızılbalıq, skumbriya kimi yağlı balıq növləri;
Sinklə zəngin qidalar - hinduşka əti, paxlalılar, gərzəkli meyvələr, tam taxıllılar;
Gərzəkli meyvələr - təbii yağa sahib olmaq xüsusiyyətindən əlavə, balanslı şəkildə istehlakı qandakı şəkər miqdarını tənzimləyir.
Qırmızı meyvələr - xüsusilə II tip diabet xəstələri üçün insulin sintezinə kömək edir və I tip diabet xəstələri üçün qan şəkərini balanslaşdırmaqda çox vacibdir.
Selen - tam taxıllı bitkilər, günəbaxan tumunda rast gəlinir.
Süd və süd məhsulları - xüsusilə II tip diabet xəstələri üçün olduqca faydalıdır. Mədə-bağırsaq sistemini də aktivləşdirir.
Çay - tərkibində yüksək miqdarda antioksidant olduğu üçün qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir.
Flavonoidlər - qara və yaşıl çayda, sitrus meyvələrində çox miqdarda rast gəlinir.
Göbələk - orqanizmdəki infeksiyalara qarşı mübarizə üçün sitokin istehsalını artırır.
Bol miqdarda su içmək - mədə-bağırsaq sistemi üçün, eyni zamanda, virus mənşəli qriplərə qarşı olduqca vacibdir.
Toyuq şorbası - sağlam protein tərkibinə görə çox əlverişlidir.
Soğan, sarımsaq, sarıkök, zəncəfil kimi məhsullar qan şəkərini tənzimləməyə, xolesterolu balanslaşdırmağa kömək edir.
Qəlyanaltı vərdişi - diabet xəstələri ümumiyyətlə ac qalmamalı, hətta mümkün olduqca qəlyanaltı vərdişləri də qazanmalıdırlar.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1215   Tarix: 20 aprel 2020
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Depressiya riskini azaltmağın ən asan yolu açıqlandı

Meyvə istehlakı yaşlılarda depressiya riskini azaldır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Sinqapur Milli Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Onların fikrincə, gənc və orta yaşlarda bol miqdarda meyvə istehlakı 70 yaşda

.

Zülal pəhrizi bəzi insanlar üçün çox təhlükəlidir - Yeni araşdırma

Zülal pəhrizləri bədəndə xüsusi bir ferment - GDH olmadıqda təhlükəlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Cenevrə Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Həddindən artıq zülal istehlakının ammonium istehsalını əhəmiyyətl

.

Uşaqlarınız dişlərini fırçalayarkən diqqət edin, yoxsa

Hər kəsə məlumdur ki, uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş pastaları uşağın yaşına görə kateqoriyalara bölünür. -a istinadən bildirir ki, körpənin ilk dişləri 4-8 aylarında görünür. Bu zamandan etibarən övladınıza ağız boşluğunu

.

Minbir dərdə dərman olan yemişan sirkəsini belə hazırlayın

İnsan sağlamlığına bir çox faydası olan yemişan meyvəsi xüsusilə həzm problemlərinə faydalıdır. -a istinadən bildirir ki, alma və üzüm sirkələrini əvəz edəcək qədər təsirli olan yenmişan sirkəsini hazırlamaq çox asandır. 

.

İsraildə beyin yeyən amöb panikası: ölən var

İsrailin şimalında bir su parkında üzən iki nəfərdə beyin yeyən amöb aşkar edilib.   -a istinadən xəbər verir ki, 25 yaşlı bir nəfər beyin yeyən amöbdan dünyasını dəyişib. 10 yaşlı uşaq isə analoji şübhə ilə xəstəxanaya yerləşdirilib

.

Bu dərmanlar insanları kor edir

Alimlər aşkar ediblər ki, adi dərmanlar orqanizm üçün ciddi təhlükə yaradır. -a istinadən bildirir ki, aparılan son elmi araşdırmada Harvard Universitetinin alimləri semaqlutid ehtiva edən arıqlamaq üçün istifadə olunan dərmanları

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir. -a istinadən bildirir ki, dondurma hazırlamaq üçü

.

Bu bitkini qoxlayın - Baş ağrısından xilas olun - FOTO

Bəzi qoxuların sağlamlığa möcüzəvi təsir göstərə biləcəyini bilirdinizmi?. -a istinadən təqdim edir:. Min illərdir insanlar qoxuların psixikaya təsirini kəşf edib faydalanırlar. Qədim dövrlərdən bəri müxtəlif bitki və çiçəkləri

.

Üzməyə getməmişdən əvvəl bu qidalardan uzaq durun, yoxsa

Enerji üçün üzgüçülükdən əvvəl yemək yaxşı bir fikirdir, lakin qidanı həzm etmək üçün bədəninizə vaxt vermək vacibdir. Bu səbəbdən mütəxəssislər üzməyə getməmişdən əvvəl hansı qidalardan uzaq durmalı olduğumuzu açıqlayıblar

turlar.az

sonxeber.az yay geyimləri 2024 makiyaj etmek qaydalari həkim məsləhəti sarimsaqla qurdun mualicesi şorbalar bizim məşhurlar aylıq bürclər kosmetika atalar sozleri vətən haqqında bayatılar hesaplama haxışda rus dilin nece orenek