Körpələrə 4 aylıqdan etibarən bu qida verilməlidir - Allergiya riskini azaldır

Körpələrə 4 aylıqdan etibarən bu qida verilməlidir - Allergiya riskini azaldırİngiltərədə aparılan araşdırmaya görə, körpəlik dövründə, yəni 4 aylıqdan etibarən fıstıq məhsullarına məruz qalan uşaqların sonrakı yaşlarda fıstıqlara qarşı allergiyası daha az olur.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu London Kral Kollecinin tədqiqatçıları 12 yaşa qədər 500-dən çox uşağı müşahidə edərkən müəyyən ediblər.
Məlum olub ki, 5 yaşına qədər fıstıq yağı və ya püresi ilə qidalanan uşaqlarda fıstıq allergiyası riski 71% azalır.
Son araşdırmalar fıstıqdan uzaq saxlanılan uşaqların 15,4% -də 12 yaşına qədər allergiya inkişaf etdiyini, fıstıqlara məruz qalanların isə yalnız 4,4% -də allergiya müşahidə olunduğunu göstərib.
Milli Allergiya və Yoluxucu Xəstəliklər İnstitutunun (NIAID) direktoru Cen Marrazzo bunları söyləyib:
"Bugünkü tapıntılardan sonra valideynlər əmin olmalıdırlar ki, müəyyən edilmiş qaydalara uyğun olaraq, körpəlikdən etibarən övladlarına fıstıq məhsulları yedizdirmək fıstıq allergiyasına qarşı davamlı qorunma təmin edə bilər".
London Kral Kollecinin uşaq allergiyası üzrə aparıcı tədqiqatçısı və professoru Gideon Lek "CNN"ə açıqlamasında nəticələrdən təəccüblənmədiyini söyləyib.
"Fıstık allergiyası əksər uşaqlarda çox erkən, 6-12 ay arasında inkişaf edir. Əgər xəstəliyin qarşısını almaq istəyirsinizsə, xəstəlik inkişaf etməmişdən əvvəl bunu etmək lazımdır. Bu bioloji fenomen oral tolerantlıq induksiyası kimi tanınan immunoloji prinsipə əsaslanır. Biz onilliklərdir ki, yumurta, süd və ya fıstıq kimi qidalarla qidalanan körpə siçanların və ya digər eksperimental heyvanların sonradan bu allergiyaları inkişaf etdirə bilməyəcəyini bilirik".
Təlimatlarda deyilir ki, fıstıq yağını çörəyin üzərinə sürtüb uşağa vermək olar. Daha erkən dövrdə isə ana südü, hazır qida və ya püre ilə ilə qarışdırılmalıdır.
Səhiyyə rəsmiləri bütöv və ya doğranmış fıstığın boğulma təhlükəsi yarada biləcəyi barədə xəbərdarlıq edirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 785   Tarix: 01 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən dayanıqlı bakteriya: Nə radiasiya, nə də kosmik vakum ona təsir edir

Dünyada ən çətin şəraitdə sağ qala bilən canlılar mövcuddur. Onlardan biri də "Konan bakteriyası" adlandırılan Deinococcus radioduransdır. xəbər verir ki, Rutgers Universitetinin təkamül bioloqu Skott Trevers "Forbes"

.

Yemək zamanı su içmək zərərlidir? - Həkim DANIŞDI

Populyar bir mifə görə, yemək zamanı su içmək zərərlidir - bu fikir artıq bir neçə nəsildir ki, mövcuddur, deyə dietoloqlar zarafatla bildirirlər. Bir çox insanlar hesab edir ki, yemək zamanı su içmək mədə şirəsinin turşuluğun

.

Bu formada yatanlar erkən ölə bilər - Araşdırma

Vanderbilt Universitetinin apardığı araşdırma yuxu rejiminin vaxtından əvvəl ölüm riski ilə əlaqəsini ortaya qoyub. e- -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatda 40-79 yaş aralığında olan 47.00 insanın yuxu vərdişləri beş i

.

Pəhriz saxlayırsınız, amma arıqlamırsınız - mütəxəssis səbəbini AÇIQLADI

"Çəki itirərkən balanslaşdırılmış pəhriz saxlamaq vacibdir. Bu zaman istehlak edilən kalorilərin nisbəti gün ərzində xaric edilən kalorilərdən az olmalıdır. Bu qaydadan kənara çıxmaq arıqlama prosesində əsas maneə yaradır"

.

Tibbin atasından xoruldayanlara şəfalı məsləhət

İbn Sina erkən mərhələdə xoruldamanın səbəblərini açıqlayıb və təbii müalicə üsullarını təklif edib. Müasir aromaterapiya bu qədim biliyi dəstəkləyir və xoruldamaya qarşı effektiv həllər təklif edir. e- -a istinadən xəbə

.

Qıcıqlandırıcı öskürək zamanı nə etməli?

Quru və qıcıqlandırıcı öskürək, boğazda və nəfəs yollarında qıcıqlanma nəticəsində yaranır. Xüsusilə gecələr daha çox artaraq yatmağa mane ola bilər. Onu azaltmaq və sağalma prosesini sürətləndirmək üçün aşağıdakı üsullar

.

Ürəyin əsas düşməni: Trans yağların ZƏRƏRLƏRİ NƏDİR?

"Trans yağların ürəyə zərəri var, çünki onlar yaxşı xolesterinin (HDL) miqdarını azaldır, pis xolesterinin (LDL) miqdarını isə artırır. Xolesterin miqdarı artdıqda ürək damarlarında aterosklerotik proseslər başlayı

.

Bu məcun piyləri əridir

Qəhvə qarışığını acqarına istehlak etdikdə bədəndəki yağları parçalayır. Arıqlamaq bir çox insanın həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırır. Sağlam bir həyat sürmək, enerji səviyyəsini artırmaq və bir çox xroniki xəstəliklərin riskin

.

Yatmazdan əvvəl hansı meyvələri yemək daha yaxşıdır?

Yuxu keyfiyyətini artırmaq və rahat bir gecə keçirmək üçün qidalanma vərdişlərimiz böyük rol oynayır. Xüsusilə yatmazdan əvvəl yeyilən qidalar bədənin istirahət prosesinə təsir edə bilər. Meyvələr yüngül və təbii qida mənbəy

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geymler 2025 qaşların formalari yaz geyimleri 2025 intim piercing azerbaycan xalq mahnilari adlari hind paltarlari şir bürcü masqalar dolça dovsan veten şəkərbura