Mal ətinin faydaları

Mal ətinin faydalarıMal əti dedikdə inək, öküz, dana - bir sözlə iri buynuzlu mal-qaranın əti nəzərdə tutulur.
Mal ətinin keyfiyyəti onun qəbul etdiyi qidalardan və onun yaşından asılı olur. Ətin saxlanılması və saxlama müddəti də onun keyfiyyətinə birbaşa təsir göstərir.
Mal əti keyfiyyətinə görə 3 hissəyə ayrılır. Onun əla dadan hissəsi bel və qabırğa hissəsidir. İkinci əsas hissə ön və arxa ayaqlar hesab edilir. Buranın əti yumşaq olur. Mal ətinin üçünci hissəsi isə yerdə qalan digər həssələrdə olan ətləridir.
Keyfiyyətli mal ətinin rəngi tünd qırmızı rəngdə olur. Ondan xüsusi qoxu - ət iyi gəlir. Təzə ət parlaq və üstündə krem ağı rəngdə piy qatı olmalıdır. Onu kəsərkən isə zəif sərtlik hiss edilməlidir. Yaşı heyvanın əti tünd rəngdə olur və onun piy qatının üzərini zəif dəri təbəqəsi örtür. Təzə ət bərk olur və gec bişir.
100 qram mal ətinin qida dəyəri:
- Zülallar - 17 qr
- Yağlar - 17,4 qr
- Su - 65 qr
- Kalori - 150-180 kKal.
Mal ətinində çoxlu miqdara A, E, C, B6, B12, PP,B2, B1 vitaminləri və çoxlu mikroelementlər var. Onun tərkibi natrium, kalium, maqnium, fosfor, dəmir, sink, kolbat və s. mineral duzları ilə zəngindir.
Mal ətinin tərkibi insan orqanizminin qidalanması üçün lazım olan maddələrlə zəngindir. Onu bişirən zaman tərkibində olan suyun, zülalın və yağların miqdarı azalır. Malın qaraciyərində isə dəmirin miqdarı çoxdur.
Mal ətinin tərkibinddə olan B12 vitamini orqanizm tərəfindən asan sorulur. Bu səbəbdən də anemiyada və qan azlığı zamanı mal əti yemək tövsiyə edilir.
Britaniya həkimləri dəmir defisit anemiya xəstəliyindən əziyyət çəkənlərə gün ərzində 200 qram mal əti yeməyi tövsiyə edir.
İnfarkt və böyrək daşı xəstəliyinin profilaktikası məqsədilə isə insanlara malın qara ciyərini yemək töpvsiyə olunur.
Mal ətinin zərərli xüsusiyyətləri:
Mal ətinin tərkibində olan purin orqanizmdə sidik turşusunun artmasına səbəb ola bilir. Ətdən çox istifadə eləmək podaqranın, osteoxondrozun və müxtəlif bu kimi xəstəliklərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Mal ətini bişirərkən onun suyunu dəyişmək lazımdır. Bu heyvanın ətində olan zərərli maddələrin insan orqanizminə daxil olmasının qarşısını alır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 985   Tarix: 24 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Bütün xəstəliklərin çarəsi budur" - Tanınmış həkim

Ömrü uzatmağın yolu fiziki aktivlikdir. xəbər verir ki, bunu həm də aparıcılıqla məşğul olan rusiyalı həkim Aleksandr Myasnikov söyləyib. "Bütün xəstəliklərin çarəsi fiziki aktivlikdir. Müxtəlif sorğularda insanlar

.

C vitamini bu şəxslərə xeyirdən çox zərər verir

"Askorbin turşusunu ( vitamin C-nin elmi adı ) yüksək dozada qəbul etmək nə xəstəliyin qarşısını alır, nə də gedişatını yüngülləşdirir". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Svetlana Kanevskaya payız aylarında vitami

.

Gənclərdə ürək xəstəlikləri artmaqdadır - mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illərdə 20-30 yaş arası gənclər arasında ürək-damar xəstəlikləri və qəfil ürək tutmaları hallarında artım müşahidə olunur. "BBC News"un araşdırmasına görə, həm genetik, həm də həyat tərzi ilə bağlı amillər gəncləri

.

Uzun ömür eksperti sağlamlıq sirrini açıqladı – Hər gün 3-4 fincan içir

Uzun ömür və sağlam həyat mövzusunda tanınan Prof. Dr. Tim Spector şəxsi sağlamlıq sirrini açıqlayaraq gündəlik vərdişlərini paylaşıb. xəbər verir ki, Spector bildirir ki, hər gün 3-4 fincan qəhvə içir və bunun sağlamlığın

.

Bu simptomlara diqqət - İçməli sudan keçir, beyni yavaş-yavaş məhv edir

Hindistanın Kerala ştatında "beyin yeyən amip" kimi tanınan Naegleria fowleri parazitinin səbəb olduğu PAM (Primer Amibik Meninqoensefalit) infeksiyası yayılmağa davam edir. xarici mətbuata istinadən xəbər veri

.

Palma yağından hazırlanmış saxta pendirlər satılır: Necə ayırd etmək olar? - AÇIQLAMA

Ucuz pendir əsasən bitki yağları ilə hazırlanmış saxta məhsul olur. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın qida eksperti Anna Dyachkova bildirib. "Əgər mağazada ucuz pendir görürüksə deməli o pendir deyil, imitasiya məhsuludur,"

.

COVİD19-un ən uzunmüddətli yoluxma halı qeydə alındı - 2 il daşıyıcı olub

Amerikalı həkimlər COVID-19-un indiyədək ən uzun sürən yoluxma halını təsdiqləyiblər. xəbər verir ki, məlumata görə, virus İİV-ə yoluxmuş 41 yaşlı xəstənin orqanizmində ölümünə qədər 776 gün qalıb. Bu nadir klinik hadis

.

Göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik?

Son illər payız aylarında göbələk zəhərlənmələri ilə bağlı hallar artıb. . xəbər verir ki, əsasən, meşəlik və dağlıq ərazilərdən toplanan yabanı göbələklərin düzgün tanınmaması bir çox hallarda ağır fəsadlara, hətta ölüml

.

Bu qədərdən artıq şokolad yemək olmaz - Endokrinoloqdan xəbərdarlıq

Böyüklərin gündə 25 qramdan artıq şokolad yeməsi zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Marqarita Belousova "gazeta"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə şokolad təkcə dadına görə deyil

turlar.az

sade makiyaj sekilleri kosmetoloq geyim şəkilləri ata ve qiz displaziya cinsi münasibətlər üz maskaları kosmetika tapmaca lakonizm hakışda anabaci veten