Mal ətinin faydaları

Mal ətinin faydalarıMal əti dedikdə inək, öküz, dana - bir sözlə iri buynuzlu mal-qaranın əti nəzərdə tutulur.
Mal ətinin keyfiyyəti onun qəbul etdiyi qidalardan və onun yaşından asılı olur. Ətin saxlanılması və saxlama müddəti də onun keyfiyyətinə birbaşa təsir göstərir.
Mal əti keyfiyyətinə görə 3 hissəyə ayrılır. Onun əla dadan hissəsi bel və qabırğa hissəsidir. İkinci əsas hissə ön və arxa ayaqlar hesab edilir. Buranın əti yumşaq olur. Mal ətinin üçünci hissəsi isə yerdə qalan digər həssələrdə olan ətləridir.
Keyfiyyətli mal ətinin rəngi tünd qırmızı rəngdə olur. Ondan xüsusi qoxu - ət iyi gəlir. Təzə ət parlaq və üstündə krem ağı rəngdə piy qatı olmalıdır. Onu kəsərkən isə zəif sərtlik hiss edilməlidir. Yaşı heyvanın əti tünd rəngdə olur və onun piy qatının üzərini zəif dəri təbəqəsi örtür. Təzə ət bərk olur və gec bişir.
100 qram mal ətinin qida dəyəri:
- Zülallar - 17 qr
- Yağlar - 17,4 qr
- Su - 65 qr
- Kalori - 150-180 kKal.
Mal ətinində çoxlu miqdara A, E, C, B6, B12, PP,B2, B1 vitaminləri və çoxlu mikroelementlər var. Onun tərkibi natrium, kalium, maqnium, fosfor, dəmir, sink, kolbat və s. mineral duzları ilə zəngindir.
Mal ətinin tərkibi insan orqanizminin qidalanması üçün lazım olan maddələrlə zəngindir. Onu bişirən zaman tərkibində olan suyun, zülalın və yağların miqdarı azalır. Malın qaraciyərində isə dəmirin miqdarı çoxdur.
Mal ətinin tərkibinddə olan B12 vitamini orqanizm tərəfindən asan sorulur. Bu səbəbdən də anemiyada və qan azlığı zamanı mal əti yemək tövsiyə edilir.
Britaniya həkimləri dəmir defisit anemiya xəstəliyindən əziyyət çəkənlərə gün ərzində 200 qram mal əti yeməyi tövsiyə edir.
İnfarkt və böyrək daşı xəstəliyinin profilaktikası məqsədilə isə insanlara malın qara ciyərini yemək töpvsiyə olunur.
Mal ətinin zərərli xüsusiyyətləri:
Mal ətinin tərkibində olan purin orqanizmdə sidik turşusunun artmasına səbəb ola bilir. Ətdən çox istifadə eləmək podaqranın, osteoxondrozun və müxtəlif bu kimi xəstəliklərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Mal ətini bişirərkən onun suyunu dəyişmək lazımdır. Bu heyvanın ətində olan zərərli maddələrin insan orqanizminə daxil olmasının qarşısını alır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1018   Tarix: 24 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gündüz yatmağın faydaları açıqlandı

Alimlər müəyyən ediblər ki, gündüz yatmağa genetik meyl yaşla bağlı beyin həcminin azalmasını ləngidə bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Sleep Health: Journal of the National Sleep Foundation" jurnalınd

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkild

.

Səhərlər enerjili oyanmağın sirri: Yatmazdan əvvəl otağınıza qoyun

Gündəlik yorgunluq, motivasiya çatışmazlığı və bitməyən halsızlıq çox vaxt keyfiyyətli yuxunun olmamasından qaynaqlanır.  xəbər verir ki, səhərlər enerjili oyanmağın yolu isə düşündüyünüz qədər mürəkkəb deyil. . Ev şəraitind

.

100 yaşına qədər yaşamağın gizli resepti - Xəstəliksiz ömür üçün

Dünyanın "ən uzunömürlü insanlarının" yaşadığı bölgələrdə aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, bitki yönümlü qidalanma, liflə zəngin məhsullar və az kalorili həyat tərzi xroniki xəstəliklərə qarşı güclü sipə

.

Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri

Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlə

.

Az siqaret çəkmək də öldürür- Erkən ölüm riski 60% artır

Gündə yalnız iki siqaret çəkmək belə ürək-damar xəstəlikləri riskini 50%-dən çox, erkən ölüm riskini isə 60% artırır.  xəbər verir ki, ABŞ-nin Johns Hopkins Universitetindən alimlərin araşdırması göstərir ki, özünü "sosia

.

Ömrü uzadan 10 qida açıqlandı - Daim yeyənlər həkimə getmir

Dünyanın ən güclü 10 qidası açıqlanıb. xəbər verir ki, "Forbes" sağlamlıq üzrə aparılan araşdırmalar əsasında mütləq istifadə edilməli olan 10 təbii qidanın siyahısını açıqlayıb. Bu məhsulların orqanizmi gücləndirdiyi

.

"Tualet vərdişlərindəki dəyişiklik Alzheimerin başlanğıcı ola bilər"

ÜST-ün məlumatına görə, hazırda dünyada təxminən 55 milyon insan demensiya ilə yaşayır. Bu rəqəmin 2030-cu ildə 78 milyona, 2050-də isə 139 milyona çatacağı proqnozlaşdırılır. Türkiyədə isə Alzheimer xəstələrinin sayını

turlar.az

sac duzumleri aksessuarlar yaz geyimleri 2025 yalan haqqinda atalar sözləri yay paltarlari menstruasiya sağlamlıq xəbərləri kosmetika bayraq azerbaycanli is adami amerikada gullelendi maraqlı xerçeng vetene aid bayati