Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar?

Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar?Ultra işlənmiş qidalar müasir pəhrizin ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Ancaq onların qida dəyəri çox vaxt şübhə doğurur.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bu cür məhsullar toxluq hissi versə də, orqanizmə praktiki olaraq heç bir fayda vermir. Maraqlıdır ki, müsli, az yağlı qatıq və zülal barları kimi bir çoxlarının sağlam hesab etdiyi qidalar da bu kateqoriyaya aiddir.
Bildirilir ki, qida etiketlərini düzgün oxumaq və dərhal bəzi hissələrə diqqət yetirmək lazımdır .
Ultra işlənmiş qidalar: cəlbedici qablaşdırmanın arxasında nə dayanır? 
Emal edilmiş qidalar insanların daha çox yemək istəməsi üçün istehsalçıların yaratdığı sənaye inqrediyentlərinin diqqətlə hazırlanmış qarışıqlarıdır. Bu qidalar həddən artıq yeməyi təşviq edən ləzzət və toxumaların mükəmməl birləşməsidir. Çoxsaylı araşdırmalara görə, bu cür məhsullar insanların pəhrizində böyük bir yer tutur ki, bu da xroniki xəstəliklərin inkişafına və gözlənilən ömrün azalmasına şərait yaradır.
Bu cür məhsulların istehlakını necə azaltmaq olar?
Sadə üsullardan biri qida etiketindəki inqrediyentləri diqqətlə oxumaqdır.
Həddindən artıq inqrediyent
Bir məhsulda üçdən çox tərkib hissəsi varsa, bu, ilk qırmızı bayraqdır. Tez-tez bu məhsullar kimya təcrübəsinə bənzər maddələrin uzun siyahılarını ehtiva edir. Məsələn, çörək seçərkən, tərkibində yalnız əsas maddələr olan birini seçin: un, xəmir, duz, qoz-fındıq və ya kişmiş. Ultra emal edilmiş çörəklərdə şəkər, bitki yağı, süni dadlandırıcılar və sorbin turşusu, kalsium propionat, DATEM və monoqliseridlər kimi müxtəlif konservantlar və stabilizatorlar ola bilər.
Qatılaşdırıcılar, stabilizatorlar və emulqatorlar
Soya lesitini, guar və ya ksantan saqqızı, karagenan və karboksimetilselüloz kimi əlavələri olan məhsullardan qaçınmağa çalışın. Bu maddələr teksturanı yaxşılaşdırmaq, raf ömrünü uzatmaq və məhsulun ayrılmasının qarşısını almaq üçün istifadə olunur.
Şəkər və dadlandırıcılar 
Qarğıdalı siropu, bəkməz, qamış şəkəri və səməni siropu kimi maddələrə baxın. Şirinlik əlavə etmək istəyirsinizsə, bal kimi təbii dadlandırıcılardan istifadə etmək daha yaxşıdır.
Sonu "-osa" ilə bitən inqrediyentlər
Saxaroza, fruktoza, dekstroza və maltoza kimi maddələrə baxın. Bunlar çox vaxt mürəkkəb adlar altında gizlənən əlavə şəkər növləridir.
Süni dadlandırıcılar
Tərkibində aspartam, sukraloza, asesülfam-K və ya saxarin olan məhsullara diqqət yetirin. Bu süni tatlandırıcılar konservantların dadını maskalamaq üçün ultra emal olunmuş qidaların dadını artırmaq üçün istifadə olunur.
Güclü marketinq vədləri
Ultra emal edilmiş qida paketlərinə tez-tez "aşağı şəkər" və ya "təbii" kimi iddialar daxildir, lakin bunlar hiylə ola bilər. Çox vaxt bu cür məhsullar sağlam məhsul kimi bazara çıxarılsa belə, hələ də zərərli əlavələr ehtiva edir. Bu, səhər yeməyi taxıllarına, meyvəli qatıqlara, qəlyanaltılara və konservləşdirilmiş məhsullara aiddir.
Hazır yulaf əzməsi ilə diqqətli olun
Hazır yulaf mexaniki şəkildə işlənir, bu da onların qida dəyərini azaldır. Ətirli seçimlər əvəzinə, təzə meyvə və giləmeyvə əlavə edə biləcəyiniz adi yulaf əzməsi seçmək daha yaxşıdır.
Bunu evdə bişirmək olar?
Məhsulun ultra emal edilib-edilmədiyinə əmin deyilsinizsə, özünüzə sual verin. "Bunu evdə hazırlaya bilərəm? Ultra işlənmiş qidalar adətən evdə çox istifadə edilməyən, dondurulmuş taxıl və ya toyuq hissələri kimi qeyri-adi tekstura və formalara malik olan maddələrdən ibarətdir.
Minimal işlənmiş qidaları necə müəyyən etmək olar?
Minimum işlənmiş qidalar təbii mənbələrdən minimal dəyişikliklərlə gələn qidalardır. Bunlara bütün taxıllar, tərəvəzlər, ət, süd məhsulları və yumurta daxildir. Digər tərəfdən, konservləşdirilmiş tərəvəzlər və ya pendirlər kimi emal edilmiş qidalar bir neçə inqrediyentdən ibarət ola bilər, lakin onlar yenə də təbii formasına yaxın qalırlar. Məsələn, evdə şəkərsiz alma və ya pomidor sousu hazırlana bilər.
Böyük paketlərdən çəkinin
Əgər ultra emal olunmuş məhsul almaq qərarına gəlsəniz, böyük paketlərdən qaçmağa çalışın. Ailə ölçüsündə məhsullar istehlakçıların daha çox yeməsi gözləntiləri ilə hazırlanır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1239   Tarix: 12 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Duyğusal yükdən necə azad olaq? - Psixoloqdan praktiki məsləhətlər

"Emosional tükənmə klinik psixologiyada və psixiatriyada emosional, eləcə də zehni resursların tədricən tükənməsi kimi qiymətləndirilir". . xəbər verir ki, bu sözləri klinik psixoloq Zəhra Zahidova -a açıqlamasınd

.

Nəm salfetlər təhlükəlidirmi?

Hazırda məişətdə, işdə hər yerdə ən geniş şəkildə istifadə etdiyimiz təmizləyici vasitə nəm salfetlərdir. Gözəl qoxuya sahib olan bu salfetləri alır, ondan müxtəlif məqsədlər üçün istifadə edilir. . Həkim Pərvanə Mustafayev

.

Bu ucuz tərəvəzi yesəniz, viaqraya ehtiyacınız olmayacaq - həkim açıqladı

Britaniyalı həkim Maykl Mosli azərbaycanlıların da sevimli tərəvəzlərindən biri çuğundur haqqında danışıb. .  bildirir ki, onun sözlərinə görə, bu kök tərəvəz qan dövranını yaxşılaşdıran təbii xassələri sayəsində viaqray

.

Hər 30 uşaqdan 1-də gizli təhlükə - Mütəxəssislər həyəcan təbili çalır

Avropanın aparıcı ortoped və fizioterapevtləri skoliozun (onurğa sütununun yana əyilməsi) vaxtında aşkarlanmasının və fərdi müalicə planlarının tətbiqinin vacibliyinə diqqət çəkiblər. Avropa Onurğa Cəmiyyətlərinin keçirdiy

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Azərbaycanda ucuz kondisioner bazarı – onları yataq otağına qoymayın

Yayda hamımız sərinlik axtarır və kondisioner qayğısına düşürük. Maraqlıdır, Azərbaycanda kondisioner bazarında keyfiyyətli və keyfiyyətsiz modellər hansılardır? Ucuz malların yaratdığı potensial təhlükələr və kondisioneri

.

Yumurtanı qaynadıb suyunu tökməyin – Bilmədiyiniz faydaları

Əksər insanlar yumurtanı qaynadıqdan sonra suyunu heç düşünmədən kanalizasiya ilə axıdır. Halbuki, bu sadə suyun orqanizm və gündəlik həyat üçün bir çox faydası var. Mütəxəssislər bildirirlər ki, yumurta qaynadılan su tamamil

.

Arıqlama dərmanlarının ölümcül təsirləri: Mütəxəssislərdən xəbərdarlıq

Son dövrlər arıqlamaq istəyən insanlar arasında sürətlə populyarlaşan bəzi arıqlama dərmanları sağlamlıq üçün ciddi təhlükələr yaradır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu preparatların düzgün istifadə edilmədiyi və ya həki

.

İsti havalarda bu məhsulları yemək təhlükəlidir

Yayda əksər insanlar "soyuq" yeməklərə üstünlük verir, lakin bu yanaşma xüsusilə qastrit, pankreatit, xolesistit və mədə-bağırsaq traktının digər xroniki xəstəlikləri olan xəstələrdə sağlamlıq problemlərinə səbə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az maskalar yay geyimləri 2025 makiyaj instagram nagillar içkilər kısa saç düzümləri payız xəstəlikləri kahfe kali novruza aid hakışta birlik qizlar novruz bayramina aid hakistalar