Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar?

Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar?Ultra işlənmiş qidalar müasir pəhrizin ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Ancaq onların qida dəyəri çox vaxt şübhə doğurur.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bu cür məhsullar toxluq hissi versə də, orqanizmə praktiki olaraq heç bir fayda vermir. Maraqlıdır ki, müsli, az yağlı qatıq və zülal barları kimi bir çoxlarının sağlam hesab etdiyi qidalar da bu kateqoriyaya aiddir.
Bildirilir ki, qida etiketlərini düzgün oxumaq və dərhal bəzi hissələrə diqqət yetirmək lazımdır .
Ultra işlənmiş qidalar: cəlbedici qablaşdırmanın arxasında nə dayanır? 
Emal edilmiş qidalar insanların daha çox yemək istəməsi üçün istehsalçıların yaratdığı sənaye inqrediyentlərinin diqqətlə hazırlanmış qarışıqlarıdır. Bu qidalar həddən artıq yeməyi təşviq edən ləzzət və toxumaların mükəmməl birləşməsidir. Çoxsaylı araşdırmalara görə, bu cür məhsullar insanların pəhrizində böyük bir yer tutur ki, bu da xroniki xəstəliklərin inkişafına və gözlənilən ömrün azalmasına şərait yaradır.
Bu cür məhsulların istehlakını necə azaltmaq olar?
Sadə üsullardan biri qida etiketindəki inqrediyentləri diqqətlə oxumaqdır.
Həddindən artıq inqrediyent
Bir məhsulda üçdən çox tərkib hissəsi varsa, bu, ilk qırmızı bayraqdır. Tez-tez bu məhsullar kimya təcrübəsinə bənzər maddələrin uzun siyahılarını ehtiva edir. Məsələn, çörək seçərkən, tərkibində yalnız əsas maddələr olan birini seçin: un, xəmir, duz, qoz-fındıq və ya kişmiş. Ultra emal edilmiş çörəklərdə şəkər, bitki yağı, süni dadlandırıcılar və sorbin turşusu, kalsium propionat, DATEM və monoqliseridlər kimi müxtəlif konservantlar və stabilizatorlar ola bilər.
Qatılaşdırıcılar, stabilizatorlar və emulqatorlar
Soya lesitini, guar və ya ksantan saqqızı, karagenan və karboksimetilselüloz kimi əlavələri olan məhsullardan qaçınmağa çalışın. Bu maddələr teksturanı yaxşılaşdırmaq, raf ömrünü uzatmaq və məhsulun ayrılmasının qarşısını almaq üçün istifadə olunur.
Şəkər və dadlandırıcılar 
Qarğıdalı siropu, bəkməz, qamış şəkəri və səməni siropu kimi maddələrə baxın. Şirinlik əlavə etmək istəyirsinizsə, bal kimi təbii dadlandırıcılardan istifadə etmək daha yaxşıdır.
Sonu "-osa" ilə bitən inqrediyentlər
Saxaroza, fruktoza, dekstroza və maltoza kimi maddələrə baxın. Bunlar çox vaxt mürəkkəb adlar altında gizlənən əlavə şəkər növləridir.
Süni dadlandırıcılar
Tərkibində aspartam, sukraloza, asesülfam-K və ya saxarin olan məhsullara diqqət yetirin. Bu süni tatlandırıcılar konservantların dadını maskalamaq üçün ultra emal olunmuş qidaların dadını artırmaq üçün istifadə olunur.
Güclü marketinq vədləri
Ultra emal edilmiş qida paketlərinə tez-tez "aşağı şəkər" və ya "təbii" kimi iddialar daxildir, lakin bunlar hiylə ola bilər. Çox vaxt bu cür məhsullar sağlam məhsul kimi bazara çıxarılsa belə, hələ də zərərli əlavələr ehtiva edir. Bu, səhər yeməyi taxıllarına, meyvəli qatıqlara, qəlyanaltılara və konservləşdirilmiş məhsullara aiddir.
Hazır yulaf əzməsi ilə diqqətli olun
Hazır yulaf mexaniki şəkildə işlənir, bu da onların qida dəyərini azaldır. Ətirli seçimlər əvəzinə, təzə meyvə və giləmeyvə əlavə edə biləcəyiniz adi yulaf əzməsi seçmək daha yaxşıdır.
Bunu evdə bişirmək olar?
Məhsulun ultra emal edilib-edilmədiyinə əmin deyilsinizsə, özünüzə sual verin. "Bunu evdə hazırlaya bilərəm? Ultra işlənmiş qidalar adətən evdə çox istifadə edilməyən, dondurulmuş taxıl və ya toyuq hissələri kimi qeyri-adi tekstura və formalara malik olan maddələrdən ibarətdir.
Minimal işlənmiş qidaları necə müəyyən etmək olar?
Minimum işlənmiş qidalar təbii mənbələrdən minimal dəyişikliklərlə gələn qidalardır. Bunlara bütün taxıllar, tərəvəzlər, ət, süd məhsulları və yumurta daxildir. Digər tərəfdən, konservləşdirilmiş tərəvəzlər və ya pendirlər kimi emal edilmiş qidalar bir neçə inqrediyentdən ibarət ola bilər, lakin onlar yenə də təbii formasına yaxın qalırlar. Məsələn, evdə şəkərsiz alma və ya pomidor sousu hazırlana bilər.
Böyük paketlərdən çəkinin
Əgər ultra emal olunmuş məhsul almaq qərarına gəlsəniz, böyük paketlərdən qaçmağa çalışın. Ailə ölçüsündə məhsullar istehlakçıların daha çox yeməsi gözləntiləri ilə hazırlanır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 995   Tarix: 12 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qarışımla bir həftəyə 7 kq arıqlayacaqsınız

Sağlam həyat vərdişləri çərçivəsində son illərdə getdikcə daha çox yayılmış bəzi təbii müalicələrlə həyat keyfiyyətinizi yaxşılaşdıra bilərsiniz. Tərkibindəki bənzərsiz faydaları sayəsində hər biri fərqli fayda gətirən b

.

Alkoqolizmin ilk əlamətləri açıqlandı

"Alkoqolizmin ilk əlamətləri ölçü hissinin itməsidir". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə -ya rusiyalı psixiatr-narkoloq, narkoloji müalicə və psixiatriya klinikasının rəhbəri Ruslan İsayev məlumat verib. "Birinc

.

Antibiotiklər təsirini itirir, 40 milyon adam ölə bilər

Müasir tibb narahatedici bir tendensiya ilə üzləşib - antibiotiklərin effektivliyi sürətlə azalır. Bunun səbəbi dərmanlara qarşı davamlı olan mikroorqanizmlərin sürətlə artan sayıdır. -a istinadən bildirir ki, bu barədə Pau

.

Öldürdüyü düşünülürdü, çoxalırmış - Yeni növ bakteriya tapıldı

Çinli və ABŞ-li mikrobioloqlar Honkonq ərazisində əvvəllər məlum olmayan bakteriya ştamı aşkar ediblər ki, bu da antiseptiklərin təsirinə davam gətirə bilir və onlardakı spirt və ammonyak molekulları ilə qidalana bilir. -

.

Gec yatanlara pis xəbər: Ölümcül xəstəliyə tutula bilərsiniz

"Bugün dünyada, eləcə də Azərbaycanda xərçəng xəstəliyinin günü-gündən artması və azyaşlılarda bu xəstəliyə rast gəlinməsi, ölkəmizdə də bu kimi halların daha sürətlə çoxalması təhlükəli faktorların olduğunu göstərir

.

Sirkə ilə bu əşyaları təmizləmək olmaz

Sirkə bizim ev təsərrüfatlarımıza bir çox cəhətdən xidmət edən heyrətamiz bir məhsuldur. Bu sərt maye mikrodalğalı sobadan vannaya qədər hər şeyi təmizləyən inanılmaz, toksik olmayan təmizləyicidir .Təmizlik mütəxəssisi Hale

.

İkinci dil öyrənənlərə xoş xəbər

İkinci dil öyrənməyin beyin məşqi olduğu və düşünmə qabiliyyətini artırdığı məlum olub. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə araşdırma Kanadanın McGill və Ottava universitetləri və İspaniyanın Saraqosa Universiteti tərəfində

.

Məşhur dubay şokoladı bu xəstəliklərə səbəb ola bilər - XƏBƏRDARLIQ

Dubay şokoladı ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. -ə istinadən bildirir ki, bu barədə həkim-endokrinoloq Veronika Savenko bildirib. Ekspert qeyd edib ki, Dubay şokoladında çoxlu miqdarda yağ və şəkər var. Buna gör

.

Mədə qıcqırmasını aradan qaldırmağın təbii yolları

Yeməkdən sonra mədədə tez-tez qıcqırma hissi yaşayırsınızsa bunun səbəbi mədə turşusunun həddindən artıq olması ola bilər. Yeməkdən sonra mədənizdə yanma, ağrı və şişkinlik hiss etmək istəmirsinizsə, diqqət etməli olduğunu

turlar.az

sonxeber.az maskalar gozel gorunmek aksessuarlar hicablı geyimlər toy ucun dizayn həftəlik bürclər toy qabağı kosmetika azerb clpaq qadinlari tərəzi bürcü sevgi novruz bayramına aid bakışta oxu az