Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar?

Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar?Ultra işlənmiş qidalar müasir pəhrizin ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Ancaq onların qida dəyəri çox vaxt şübhə doğurur.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bu cür məhsullar toxluq hissi versə də, orqanizmə praktiki olaraq heç bir fayda vermir. Maraqlıdır ki, müsli, az yağlı qatıq və zülal barları kimi bir çoxlarının sağlam hesab etdiyi qidalar da bu kateqoriyaya aiddir.
Bildirilir ki, qida etiketlərini düzgün oxumaq və dərhal bəzi hissələrə diqqət yetirmək lazımdır .
Ultra işlənmiş qidalar: cəlbedici qablaşdırmanın arxasında nə dayanır? 
Emal edilmiş qidalar insanların daha çox yemək istəməsi üçün istehsalçıların yaratdığı sənaye inqrediyentlərinin diqqətlə hazırlanmış qarışıqlarıdır. Bu qidalar həddən artıq yeməyi təşviq edən ləzzət və toxumaların mükəmməl birləşməsidir. Çoxsaylı araşdırmalara görə, bu cür məhsullar insanların pəhrizində böyük bir yer tutur ki, bu da xroniki xəstəliklərin inkişafına və gözlənilən ömrün azalmasına şərait yaradır.
Bu cür məhsulların istehlakını necə azaltmaq olar?
Sadə üsullardan biri qida etiketindəki inqrediyentləri diqqətlə oxumaqdır.
Həddindən artıq inqrediyent
Bir məhsulda üçdən çox tərkib hissəsi varsa, bu, ilk qırmızı bayraqdır. Tez-tez bu məhsullar kimya təcrübəsinə bənzər maddələrin uzun siyahılarını ehtiva edir. Məsələn, çörək seçərkən, tərkibində yalnız əsas maddələr olan birini seçin: un, xəmir, duz, qoz-fındıq və ya kişmiş. Ultra emal edilmiş çörəklərdə şəkər, bitki yağı, süni dadlandırıcılar və sorbin turşusu, kalsium propionat, DATEM və monoqliseridlər kimi müxtəlif konservantlar və stabilizatorlar ola bilər.
Qatılaşdırıcılar, stabilizatorlar və emulqatorlar
Soya lesitini, guar və ya ksantan saqqızı, karagenan və karboksimetilselüloz kimi əlavələri olan məhsullardan qaçınmağa çalışın. Bu maddələr teksturanı yaxşılaşdırmaq, raf ömrünü uzatmaq və məhsulun ayrılmasının qarşısını almaq üçün istifadə olunur.
Şəkər və dadlandırıcılar 
Qarğıdalı siropu, bəkməz, qamış şəkəri və səməni siropu kimi maddələrə baxın. Şirinlik əlavə etmək istəyirsinizsə, bal kimi təbii dadlandırıcılardan istifadə etmək daha yaxşıdır.
Sonu "-osa" ilə bitən inqrediyentlər
Saxaroza, fruktoza, dekstroza və maltoza kimi maddələrə baxın. Bunlar çox vaxt mürəkkəb adlar altında gizlənən əlavə şəkər növləridir.
Süni dadlandırıcılar
Tərkibində aspartam, sukraloza, asesülfam-K və ya saxarin olan məhsullara diqqət yetirin. Bu süni tatlandırıcılar konservantların dadını maskalamaq üçün ultra emal olunmuş qidaların dadını artırmaq üçün istifadə olunur.
Güclü marketinq vədləri
Ultra emal edilmiş qida paketlərinə tez-tez "aşağı şəkər" və ya "təbii" kimi iddialar daxildir, lakin bunlar hiylə ola bilər. Çox vaxt bu cür məhsullar sağlam məhsul kimi bazara çıxarılsa belə, hələ də zərərli əlavələr ehtiva edir. Bu, səhər yeməyi taxıllarına, meyvəli qatıqlara, qəlyanaltılara və konservləşdirilmiş məhsullara aiddir.
Hazır yulaf əzməsi ilə diqqətli olun
Hazır yulaf mexaniki şəkildə işlənir, bu da onların qida dəyərini azaldır. Ətirli seçimlər əvəzinə, təzə meyvə və giləmeyvə əlavə edə biləcəyiniz adi yulaf əzməsi seçmək daha yaxşıdır.
Bunu evdə bişirmək olar?
Məhsulun ultra emal edilib-edilmədiyinə əmin deyilsinizsə, özünüzə sual verin. "Bunu evdə hazırlaya bilərəm? Ultra işlənmiş qidalar adətən evdə çox istifadə edilməyən, dondurulmuş taxıl və ya toyuq hissələri kimi qeyri-adi tekstura və formalara malik olan maddələrdən ibarətdir.
Minimal işlənmiş qidaları necə müəyyən etmək olar?
Minimum işlənmiş qidalar təbii mənbələrdən minimal dəyişikliklərlə gələn qidalardır. Bunlara bütün taxıllar, tərəvəzlər, ət, süd məhsulları və yumurta daxildir. Digər tərəfdən, konservləşdirilmiş tərəvəzlər və ya pendirlər kimi emal edilmiş qidalar bir neçə inqrediyentdən ibarət ola bilər, lakin onlar yenə də təbii formasına yaxın qalırlar. Məsələn, evdə şəkərsiz alma və ya pomidor sousu hazırlana bilər.
Böyük paketlərdən çəkinin
Əgər ultra emal olunmuş məhsul almaq qərarına gəlsəniz, böyük paketlərdən qaçmağa çalışın. Ailə ölçüsündə məhsullar istehlakçıların daha çox yeməsi gözləntiləri ilə hazırlanır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1328   Tarix: 12 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

Kivini qabığını soymadan yeyin

Sosial mediada "Dr. GI Joe" kimi tanınan qastroenteroloq Cozef Səlhab dünyanın ən faydalı meyvələrindən biri olan kivinin yanlış istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bi

.

Ən sağlam süd növü açıqlandı– İnək südü siyahıda deyil

Son araşdırmalar südlərin qida dəyərini müqayisə edərək ən faydalı növü müəyyən edib. Mütəxəssislərin açıqlamasına görə, ən yüksək qida dəyərinə malik süd keçi südü hesab olunur. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Qışda qadınlarda istəksizliyin səbəbi açıqlandı

Soyuq aylarda seksual istəkdə azalma bir neçə amillə bağlıdır. xəbər verir ki, bunu Florida Psixoanalitik Mərkəzinin seksoloqu Mindy DeSeta "Tyla" nəşrinə açıqlamasında bildirib. Gün işığının azalması, qalın v

.

COVID-19 keçirmiş şəxsləri qorxudacaq xəbər - qanda elə bir maddə tapıldı ki

Alimlər postkovid sindromu olan insanların qanında qeyri-adi mikrotromblar aşkar ediblər. Bu kiçik laxtaların xroniki yorğunluq, diqqət dağınıqlığı ("beyin dumanı") və nəfəs çatışmazlığı kimi şikayətlərin əsas səbəblərində

.

Yaşı 50-dən yuxarı kişilər mütləq bu müayinədən keçməlidir

Yaşı 50-dən yuxarı kişilər mütləq bu müayinədən keçməlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim Samir Sanqvi deyib. "50 yaşdan yuxarı kişilər sağlamlıqlarını qorumaq üçün mütləq qan analizindən keçməlidirlər. Bir ço

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

Qaranlıqda telefona baxanlara xəbərdarlıq - Bu hormonun ifrazı zəifləyir

Axşam saatlarında serial izləmək, sosial şəbəkələrdə vaxt keçirmək və videoları skroll etmək yuxunun keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir və səhər yorğunluğa səbəb olur. xəbər verir ki, bunu açıqlamasında rusiyalı oftalmoloq Gunv

turlar.az

hamilelikde qidalanma sac duzumleri toy makiyajlari cinsiyyet sarimsagin xeyri ürək damar və qan sistemi elza seyidcahan kosmetika bayatılar sağlamlıq vətənə aid bayatılar kokelmek terezi