Marketlərdə satılan təhlükə: Paket çaylar, vaxtı keçmiş konservalar…

Marketlərdə satılan təhlükə: Paket çaylar, vaxtı keçmiş konservalar…Milli.Az bildirir ki, Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis Məhsəti Hüseynova Lent.az-a müsahibəsi:
- Havalar getdikcə soyumağa başlayır. Bu zaman nələrə diqqət etmək lazımdır? Hansı qidalara üstünlük verməliyik?
- Gün ərzində insanın enerjili ola bilməsi üçün karbohidrata ehtiyac duyur. Karbohidrat faydalı qidalardan alındıqda orqanizmə enerji verə bilir. Eyni zamanda gələcəkdə hər hansı bir sağlamlıq problemlərinə səbəb olmur.
Karbohidratı daha çox meyvə və tərəvəzlərin, çərəzlərin, eləcə də bişirilmiş yeməklərin tərkibindən ala bilərsiniz. Gün ərzində insan orqanizmi gördüyü işə, fiziki aktivliyinə, yaşına, cinsinə görə müəyyən miqdarda karbohidrat qəbul etməlidir.
Gündəlik karbohidrat ehtiyacı 400 qramdan 800 qrama qədər dəyişə bilər. Adətən, yaydan payıza keçəndə havaların sərinləməsi ilə əlaqədar insanlar su qəbul etməyi azaldır və bu da zərərli maddələrin orqanizmdə yığılıb qalmasına səbəb olur. Bu da çox pis təsirlərini göstərir. Ona görə suyu vacib hesab etmək lazımdır.
- Bu cür havalarda insanlar daha çox xəmir yeməklərinə üstünlük verirlər. Elə insan var ki, gündə 3 dəfə xəmir yeməkləri ilə qidalanır. Ümumiyyətlə, həddindən artıq xəmir yeməyinin qəbulu orqanizmdə nələrə səbəb olur?
- Bu cür havalarda insanlar daha çox xəngələ üstünlük verirlər. Belə qidalar da karbohidrat tərkibli qidalar hesab olunur. Xəmir yeməklərini günün birinci yarısında və ya naharda 150-200 qramı keçməmək şərtiylə qəbul etmək daha məsləhətlidir. Belə olduqda həmin yemək orqanizmdə enerjiyə çevrilir və heç biri zərəri olmur. Amma gün ərzində xəmir yeməklərini həddindən artıq qəbul etdikdə, bu orqanizmdə piylənməyə və yağlanmaya səbəb olur. Ona görə də xəmir yeməklərinin həzmi asanlaşdıran bir çox C vitamini tərkibli qidalarla, tərəvəz, göyərti və turşularla qəbul edilməsi məsləhətlidir. Amma bu qidanı axşam vaxtı qəbul etməmək daha məsləhətlidir. Qəbul edilsə də, yeməkdən sonra 30-40 dəqiqə gəzmək orqanizm üçün faydalı olacaq. Amma bəzən xəngəllə birlikdə spirtli içkilər də istehlak edilir. Nəticədə həm həzm, həm də mədə-bağırsaq sistemi pozulur. Həmin xəmir yeməkləri uzun müddət bağırsaqlarda yapışıb qalır. Bağırsaq daşları əmələ gəlir. Xüsusilə xəmir yeməklərinin tərkibində glüten olduğuna görə bu cür qidaları istehlak etdikdə mədədə köp və şişkinlik yaranır.
Xəngəl yeyərkən qarışıq qidaları qəbul etmək olmaz. Həmçinin xəngəli həddindən artıq yağda qovrulmuş ət və soğanla birlikdə istehlak etdikdə kalorisi daha çox olur. Bu qaraciyər yağlanmasına gətirib çıxardır. Ona görə də xəngəli günorta saatlarında 100-150 qramı keçməmək şərtiylə istehlak lazımdır. 
- Bir çox xanımlar qışa hazırlıq kimi evdə turşular hazırlayırlar. Ev şəraitində hazırlanan bu cür qidalar nə dərəcədə sağlamdır? 
- Yay mövsümündə ev şəraitində bir çox qidaları konservləşdirərək qışa hazırlıq görülür. Konservləşdirmə zamanı qaydalara düzgün əməl olunmadıqda, zəhərlənmə və ya daha ağır formada botulizm zəhərlənməsinə səbəb olur. Bu da bir çox hallarda ölümlə nəticələnir. Bu səbəbdən konservləşdirərkən meyvə və tərəvəz yaxşı yuyulmalıdır. Eyni zamanda keyfiyyətli, mövsümi və yerli meyvə və tərəvəzlərdən istifadə etmək lazımdır. Əgər meyvə və tərəvəzlərin hər hansısa birində çürük varsa, ümumiyyətlə o məhsuldan istifadə etmək olmaz.
Sanitar-gigiyenik qaydalara mütləq əməl olunmalıdır. İstifadə olunan qablar şüşə olmalı və onların sterilizasiyası düzgün aparılmalıdır. Bundan əlavə həmin konservlərin saxlanma şəraiti də düzgün temperaturda olmalıdır. Daha çox qaranlıq və sərin yerlərdə saxlamaq lazımdır. Bir çox hallarda bu qaydalara tam əməl olunmur və ya qaynar su ilə emal olunur deyə bir çox insanlar düşünür ki, məhsulun tərkibindəki bakteriyalar artıq məhv olub. Lakin bu səhvdir. Eyni zamanda konservləri uzun müddət saxladıqda onun qapağının şişib-şişməməsinə, suyunun bulanıq olub-olmamasına diqqət yetirmək lazımdır. Bu kimi hallar baş verdikdə isə konservdən istifadə etmək olmaz.
Bu nüanslar sənaye üsulu emal olunmuş. konsevlərə də aiddir. Lakin bu cür konservlərin ev üsulu hazırlanan konservlərlə fərqi rəf ömrünün uzun olması üçün bir çox konservantlardan istifadə olunur. Xüsusilə də metal qablarda olan qidaları açdıqdan sonra dərhal istifadə etmək lazımdır. Qapağını açdıqdan sonra istifadə olunmayacaqsa, şüşə qabda ağzı bağlı saxlamaq daha məsləhətlidir. Bundan əlavə, marketlərdə satılan konservlərə diqqət etmək lazımdır. Son istifadə müddəti metal qapağın üzərində yazılmalıdır. Əgər metal qapağın üzərində yox, kağızla yapışdırılıbsa, bu məhsullar təhlükəli qidalardan hesab olunur. 
- Hazırda insanlar müxtəlif paket çaylardan istifadə edirlər. Biraz da bu cür çayların orqanizmə təsirlərindən danışaq... Sizcə, paket çaylar nə dərəcədə sağlamdır? 
- İndiki dövrdə demək olar ki, hər gün istifadə olunan paket çayların insan orqanizmi üçün bir çox zərərləri var. Həmin paketin istehsalında istifadə olunan xammal isti su ilə reaksiyaya girdikdə artıq nanohissəciklər şəkildə suya yayılır və orqanizmə daxil olur. Hissəciklər orqanizmdən xaric olmur. Bu cür çayları istifadə edən insanlarda qəfil ürək dayanması, infarkt kimi hallar baş verir. Təəssüf ki, bu sadəcə təhlükənin bir hissəsidir. Bundan əlavə, paket çaylarda istifadə olunan kimyəvi maddələr də var. Bu maddələr insan orqanizmində xərçəng kimi bir çox təhlükəli xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur.
Bu cür çaylarda fərqli-fərqli kimyəvi aromatizatorlardan və sintetik mənşəli boyalardan istifadə olunur. Bu da çayın dəmlənməsini gözləmədən tez bir zamanda ona dad və rəng verir. Eyni zamanda da həmin kimyəvi maddələr insanlarda mədə-bağırsaq problemlərinə gətirib çıxardır. Bu da ilk növbədə immun sisteminin pozulmasına səbəb olur. Həmin kimyəvi maddələr yaddaşın zəıifləməsinə və yeniyetmələrdə hormonal pozuntulara səbəb olur. Ümumiyyətlə, müəyyən bitki çayları, arıqlamaq üçün nəzərdə tutulan çaylar və ya adi qara çay olan paket çayların hamısında eyni üsuldan istifadə edirlər.
Artıq paket çayların bu cür zərərləri məlum olduqdan sonra bəzi çay markaları paketin daha sağlam və plastikdən olmayan parçadan hazırlanmış şəkildə etməyə başladılar. Bu zaman da təhlükə paketdə yox, həmin çayın və ya bitkinin tərkibinə vurulan maddələrdə olur. Çünki həmin quru bitki qalıntısı orada uzun müddət saxlamaq üçün müəyyən kimyəvi qatqı maddələri vurulur. Bu da birbaşa sağlamlığa zərərdir. Eyni zamanda sağlamlıq problemlıərinin anında yox zamanla ortaya çıxmasına səbəb olur. Əgər bu cür çaylardan istifadə edəcəyiksə, mütləq şəkildə birdəfə dəmləyərək istifadə etməliyik. 10-15 dəqiqədən çox dəmləməsini gözləmək orqanizmdə fəsadlara yol aça bilər.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 560   Tarix: 27 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Soyuq şorbalar niyə təhlükəlidir? – Açıqlama

Ovduq (atlama) və ya qazpaço kimi soyuq şorbalar isti yeməklərdən daha çox vitamin saxlayır, lakin eyni zamanda hər kəs üçün deyil.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu bioloq İrina Lyalina deyib. "Soyuq şorbaların tərkibind

.

Uşaqların yuxu rejimini İDARƏ ETMƏYİN YOLU

Uşağınızın asanlıqla yuxuya getməsini və daha yaxşı yuxu almasını istəyirsinizsə, onu doğru zamanda yatağa qoymağa çalışın. Heç kim mübahisə etmir ki, hər bir uşaq unikaldır və yuxu diapazonu kifayət qədər genişdir.   -

.

Bu giləmeyvənin suyu orqanizmi 17 növ xərçəngdən qoruyur

Rusiyalı həkimlər xərçəngdən qoruyan içkinin adını çəkiblər. -ə istinadən bildirir ki, onlar zoğal suyunun bu xüsusiyyətə malik olduğunu bildiriblər. Qeyd olunub ki, zoğal suyu orqanizmi 17 növ xərçəngdən qoruyur. Mütəxəssisi

.

Bu ölkədə meymunçiçəyinin yeni növü aşkarlandı

Hindistanda meymunçiçəyinin yeni növü aşkarlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, "Clade 1b" adlanan bu yeni variant yüksək yoluxuculuğa malikdir. Yeni variant Hindistanın cənubundakı Kerala əyalətindən bu yaxınlard

.

Dişlərə qulluqda 5 səhv: Mina qatını məhv edən vərdişlər

"Sağlamlığı qorumaq üçün təkcə gündə iki dəfə dişləri təmizləmək deyil, həm də bir sıra tövsiyələrə əməl etmək və diş qulluğunda səhvlərə yol verməmək vacibdir". -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı terapevt-stomatolo

.

Qocalmanı sürətləndirən 5 amil

Araşdırmalara görə, ilk baxışda zərərsiz görünən amillər bizi daha tez qocaldır. Siqaret çəkmək, alkoqol və yuxusuzluq sizi nəinki qocaldır, həm də pis hiss edirsiniz. Bununla belə, yaşlanma prosesini sürətləndirə bilən dah

.

Alimlər xərçəngin ilk siqnallarını açıqlayıblar

Alimlər bədəndə yarana biləcək xərçəngin ilk siqnallarını açıqlayıblar. -ə istinadən xəbər verir ki, dərinin altındakı şişlər bir çox səbəblərdən yarana bilər. Buna görə də bəzi məqamlara diqqət etmək lazımdır. Bəzən bədənd

.

Böyürtkənin möcüzəvi faydaları

Böyürtkən tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla sağlamlığa çox faydalıdır. Bu meyvə güclü antioksidant xüsusiyyətləri və zəngin qida tərkibi ilə orqanizmin müxtəlif funksiyalarını dəstəkləyir.   böyürtkəni

.

Qrip və KRVİ arasındakı fərq nədir? - Həkimdən açıqlama

"Kəskin respirator virus infeksiyasından (KRVİ) fərqli olaraq, qrip qəflətən başlayır". -a istinadən bildirir ki, bu barədə tanınmış rusiyalı infeksionist Andrey Pozdnyakov danışıb. O bildirib ki, klassik qrip digə

turlar.az

sonxeber.az maskalar yay geyimləri 2024 toy gecesi uşağın sağlamlığı cəmiyyət olum haqqinda maraqli faktlar qirmizi mercinin hazirlanmasi kosmetika kahfe fali atalar sözü şəhid ana haqqinda bayati badambura