Marketlərdə su qiymətinə satılan farşın TƏRKİBİ: Toyuq ayağı, qığırdaq, iç piylər

Marketlərdə su qiymətinə satılan farşın TƏRKİBİ: Toyuq ayağı, qığırdaq, iç piylərƏtin bahalaşması ilə bağlı məsələ mətbuatda dəfələrlə qaldırılıb, səbəbləri mütəxəssislərlə müzakirə edilib. Budəfəki müzakirə isə bahalaşma deyil. Qiymətin əsassız şəkildə aşağı olmasıdır. Bəli, söhbət ət dükanlarında, marketlərdə satılan farş ətlərdən gedir. Məsələn, hazırda marketlərdə sümüklü ətin kilosu 14-15 manat, sümüksüz ət 19-20 manat, farşın qiyməti isə 8-10 manat arasında dəyişir.
Bəs farşı digər ətlərdən fərqləndirən nədir? Əgər hər ikisi qırmızı ətdən hazırlanırsa, niyə qiymətlər arasında bu qədər fərq var? Ən əsası, farş alarkən nələrə diqqət etməliyik?
Milli.Az xəbər verir ki, bu və digər suallara "Kaspi" qəzetinin məqaləsində cavab axtarılıb.
Zərgər üçün qızıl, qəssab üçün ət
Qəssab Elnur Əliyev deyir ki, əgər qəssabınız əsl qəssabdırsa, farşın qiyməti ilə tikə ətin qiyməti arasında maksimum 1-2 manat fərq yarana bilər. 10 manat fərq yaranırsa, deməli, burada problem var. Çünki heç bir qəssab ziyana işləməz: "1-2 manat ucuz olmasının iki səbəbi var. Birincisi, tikə ətlərin yağları və sinirləri varsa, onlar daha dəqiq təmizlənir. Bu, daha çox əmək deməkdir. Çünki tikə ət yeyərkən, əgər sinirlər təmizlənməyibsə, istehlakçı onu hiss edir və "bu qəssabın əti heç də yaxşı deyilmiş" deyir. Qiyməyə gəlincə isə, farşda bu qədər detallı təmizləmə aparılmır. Üstəlik, maşının içində əvvəlcə çəkilib qalan ət də ola bilər. Maşının özünün daxili soyutma sistemi olsa da, ət, soyuducudan çıxdığı andan etibarən təzəliyini itirir. Heç bir qiymə maşını gündə iki dəfədən çox təmizlənmir. Çünki bu da zəhmət tələb edən işdir. Belə olan halda, maşında yığılan yağ və sinirlər də qiymənin içinə qarışır. Əgər qəssabınız təcrübəli və səliqəlidirsə, detallı təmizləmə olmamasına baxmayaraq, qiyməyə qarışan yağ və siniri yeyərkən hiss etməzsiniz. Bu, bir növ sənətkarlıqdır. Zərgər üçün qızıl nədirsə, qəssab üçün də ət odur".
Farş adı ilə hansı növ ətləri yeyirik?
Qiymətlər arasında böyük fərq olan qəssab dükanlarına gəldikdə isə, əgər buradan alış-veriş etmisinizsə, qiyməni ət bilib dalaq, toyuğun istifadə olunmayan hissələri və ya digər içalatları yemisiniz deməkdir: "Farş hazırlanarkən adətən yüksək keyfiyyətli ət deyil, daha ucuz hissələr, məsələn, artıq parçalar, yağlı hissələr və ya sümüyə yaxın olan yerlər istifadə olunur. Bu da məhsulun maya dəyərini aşağı salır. Bəzi hallarda farşın çəkisini artırmaq üçün ona yağ, dərialtı piy və ya digər ət əlavələri qarışdırıla bilər. Bu əlavələr əti ucuzlaşdırır. Bəzən farş ətin tərkibinə digər heyvanların əti qarışdırılır ki, bu da maya dəyərini azaldır".
Əgər farş alırsınızsa...
Qəssab tövsiyə edir ki, əgər farş alırsınızsa, keyfiyyətinə diqqət yetirmək vacibdir. Ət təzə görünməli, xoşagəlməz qoxu olmamalı və rəngi təbii olmalıdır: "Həmçinin istehlakçılara özlərinin bələd olduğu qəssab dükanlarından alış-veriş etmələrini tövsiyə edirəm".
Qoca heyvan ətləri, qığırdaqlar, piylər
Sənaye mühəndisi Sayat Quliyeva deyir ki, farşın ucuz olmasının səbəbi ilk növbədə ətin müddətinin keçməsi və zərəri az da olsa qarşılamaq məqsədilə, istifadə müddətinə az qalan ətin istifadə olunmasıdır: "Bundan əlavə, bəzi nəzarətdən kənar müəssisələrdə, kəsim mərkəzlərində qoca heyvan ətlərindən, qığırdaqdan, iç piylərindən, donmuş ətlərdən istifadə etməklə farşlar hazırlanır. Hazırlanan farşlarda kənar qoxu və dadların olumaması məqsədilə bəzi dadlandırıcılar və ətin rənginin qorunması məqsədilə müəyyən qatqılardan istifadə olunur. Bir çox hallarda isə toyuq dərisindən, ətindən, hətta toyuq ayağından istifadə olunur".
Arayış tələb edin!
Mütəxəssis bildirir ki, əgər farş real mal ətindən hazırlanmayıbsa, ətin görünüşündə ağ çalarlar olur, dad və çeynəmə zamanı kənar hissəciklərin mövcudluğu hiss edilir: "Bunları nəzərə alaraq istehlakçılar farşı ev şəraitində hazırlamağa üstünlük verməli, kənarda hazırlandığı zaman prosesi müşahidə etməli, kəsim məntəqələri, eləcə də iri ticarət mərkəzlərindən ətin mənşəyi ilə bağlı baytarlıq arayışlarını tələb etməlidirlər".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 580   Tarix: 23 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Vaxtı keçmiş kosmetika istifadə edirsinizsə, bu xəstəlik "qapınızdadır"

Gözəllik eksperti, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi, Zerapy intellektual kosmetika brendinin banisi Natalya Lesnova xəbərdarlıq edib ki, vaxtı keçmiş kosmetikadan istifadə dəri üçün təhlükəli ola bilər. e- -a istinadə

.

Yuxusuz gecələrin dadlı çarəsi - Yatmazdan 2 saat əvvəl

Bir çox insan yuxusuzluq, tez-tez oyanma və səhərlər yorğunluqdan əziyyət çəkir. xəbər verir ki, yuxu keyfiyyətini artırmaq üçün sadə və təbii bir vasitə mövcuddur: albalı şirəsi. Tanınmış yuxu eksperti Şam Sinqh "G

.

Yeni COVID epidemiyası başladı: təhlükəlidir

Rusiyada "yüngül COVID" epidemiyası başlayıb. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, ilk hallar noyabr ayında qeydə alınıb və o vaxtdan bəri yoluxmaların sayı artmaqdadır. "Yüngül COVID"i necə tanıma

.

Sağlamlıq üçün təhlükə MƏNBƏYİ: Aşağı qiymətə olan Yeni il oyuncaqları

Bir neçə gün sonra qeyd edəcəyimiz bayramın əsas atributlarından biri də Yeni il oyuncaqlarıdır. Hazırda tələbatın artdığı bir zamanda bazarlarda, yarmarkalarda müxtəlif ölçüdə, formada istənilən oyuncağı əldə etmək mümkündür

.

Ən sağlamı nə buğda, nə də kəpək çörəyidir - Görün hansı imiş

Arıqlamaq istəyənlər üçün ilk tövsiyə çörək yeməyi tamamilə tərk etmək olsa da, bu tövsiyəni yerinə yetirmək bir çox insan üçün asan olmur. Çörək yemədən dayana bilməyənlər sağlam çörək növlərinə üstünlük verməyə çalışırlar

.

Gündə 8 saat yatmasanız, 20 il sonra belə görünə bilərsiniz

Britaniyalı somnoloq yuxunun insan sağlamlığına və görünüşünə təsirini araşdırarkən, gündə yalnız 6 saat yatan şəxslərin 20 il sonra necə görünəcəyini kompüter modeli ilə nümayiş etdirib. Sophie Bostok yuxusuzluğun uzun müddə

.

Yaddaşın yaxşılaşdırılmasının SİRRİ: bir məşq bəs edir

"Sadə fiziki aktivlik yaddaşı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər". -a istinadən xəbər verir ki, London Universitetinin Epidemiologiya və Səhiyyə İnstitutunun tədqiqatçıları Mikaela Blumberq və professor Endr

.

Damaqda ağ yara: Evdə necə təmizləmək olar?

Damaqda ağ yara (məsələn, afta və ya ağız yarası) adətən stres, immunitetin zəifləməsi, zədə və ya müəyyən qida və dərmanlara həssaslıq səbəbindən yaranır. bu yaraları təmizləmək və ağrını azaltmaq üçün sizə aşağıdakı üsullar

.

Niyə sol tərəf üstə yatmaq daha təhlükəsizdir? – CAVAB

Los-Ancelesdəki "Cedars-Sinai" Tibb Mərkəzinin qastroenteroloqu Əli Rezai deyir ki, sol tərəf üstə yatan insanlar sağ və ya arxa üstə yatanlara nisbətən daha sağlamdır, həmçinin onların həzm problemi daha az olur. 

turlar.az

sonxeber.az qadin sayti makiyaj instagram toy gecesi gözəl qadin salatlarin hazirlanmasi bezedilmesi xalq mahnilari sozleri qadin dunyasi yemek reseptleri kokelmek hakışda əfsanələr meseller