Mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri üçün ehtiyatlı bir pəhriz
Mədə-bağırsaq traktının, qaraciyərin, böyrəklərin, ürəyin çoxsaylı xəstəlikləri ilə, eləcə də əməliyyatdan sonrakı reabilitasiya dövründə məşhur qidalanma mütəxəssisi M.İ. tərəfindən hazırlanan ehtiyatsız bir pəhriz hazırlanır. Pevzner. Qeyri-adi bir pəhriz - bədəni qorumağa, lazımlı vitaminlər, minerallar və iz elementləri ilə doyurmağa, toksinlərdən və toksinlərdən təmizlənməyə yönəlmiş sağlamlıq baxımından bəslənmə.
Arıq pəhrizin mahiyyəti
Pəhriz qidalanma - bərpa üçün əlverişli şərait təmin edən qidalanma texnikası. Bəzi hallarda (oksaluriya, gut ilə) əlavə dərman qəbulunu aradan qaldıraraq xəstəliyi müalicə etmək üçün təsirli bir yoldur. Arıq pəhrizin əsas mahiyyəti həzm sistemini asanlaşdırmaq məqsədi ilə düzgün, sağlam qidalanmaya keçiddir.
Qeyri-qənaətli bir pəhriz, fraksiya qidalanmasını ehtiva edir. Gündə 5-6 dəfə yemək lazımdır, ancaq kiçik hissələrdə (250 q). Orta hesabla gündəlik kalori miqdarı 2000 Kcal olmalıdır. İstehlak olunan bütün yeməklər keyfiyyətli məhsullardan təzə hazırlanmalıdır.
Yeməklər bütün qida maddələrinin daha yaxşı mənimsənilməsi üçün otaq temperaturunda olmalıdır. Yeməklərin həddindən artıq istiliyi (isti və ya soyuq) mədə-bağırsaq traktının orqanlarına əlavə bir yük daşıyır, hər hansı bir xəstəliyin müalicəsində yolverilməzdir.
Qeyri-adi bir pəhriz, protein məhsullarını (məsələn, böyrək xəstəlikləri ilə, onların miqdarı ciddi şəkildə məhdudlaşdırılır), su, mürəkkəb karbohidratlar (yüksək turşuluqla azaldılmalı, azalmış artımla) istifadəsində uyğunsuzluqlar yaratmağa imkan verir. Ət və quş əti əvvəlcə qaynadılmalı, sonra onlardan qab bişirilməlidir. Fırında qaynatmaq, bişirmək, bişirmək, buxarlanmağa icazə verilir. Süfrə duzunun istehlakı minimum səviyyədədir və ədviyyat və ədviyyat tamamilə xaric edilir.
Yasaklanmış məhsullar:
Buğda unundan hazırlanan un məhsulları;
Mayası olan çörək və çörək məhsulları;
Maya xəmirindən bişirmə;
Yağlı və qızardılmış qidalar;
Fasulye;
Şokolad;
Fast food;
Şəkər;
Acılı ədviyyatlar, ədviyyatlar və ədviyyatlar;
Konservantlardan ibarət məhsullar;
Qəhvə;
Enerji və qazlı içkilər;
Alkoqollu içkilər.
Canlı pəhriz nə vaxt təyin olunur?
Aşağıdakı xəstəliklər üçün ehtiyatlı bir pəhriz təyin edilir:
Kəskin formada mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri;
Kəskin və xroniki qastrit;
Mədənin turşuluğunun azalması və ya artması;
Mədə xorası;
Öd kisəsi və safra yollarının xəstəlikləri;
Qaraciyər xəstəliyi
Böyrək çatmazlığı;
Limfa düyünlərinin iltihabı
Birgə xəstəliklər
Gout;
Piylənmə
Diabetes mellitus;
Vərəm
Urolitiyaz;
Mərkəzi sinir sisteminin pozulması;
Ürək-damar sisteminin xəstəlikləri;
Ürək çatışmazlığı;
Yoluxucu xəstəliklər;
Mədə-bağırsaq traktının pozğunluqları;
Əməliyyatdan sonrakı dövrdə.
Oxumaq məsləhət görürük: Təcili Diyet №15
Mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri üçün pəhrizin xüsusiyyətləri
Qalıcı bir pəhriz mədə-bağırsaq traktının xəstəliklərindən asılı olaraq bəzi xüsusiyyətləri nəzərdə tutur.
Şəkərli diabetdə karbohidratlar, heyvan yağları, yumurta sarısı və yeməyin pəhrizini məhdudlaşdıran əsas prinsiplərə düzəlişlər edilir.
Ürək-damar xəstəlikləri halında, diyetdə karbohidratları azaltmaq, çay istisna etmək və yağ qəbulunu məhdudlaşdırmaq lazımdır.
Böyrək xəstəliyi ilə protein məhsulları məhduddur. Duz tamamilə aradan qaldırılır və gündə istehlak olunan mayenin miqdarı 1 litrə endirilir.
Qastrit olduğunda
Qastrit bakteriya Helicobacter pylori, həmçinin düzgün olmayan bir pəhriz (quru bir şüşə üzərində tez-tez yeyilmə, qida zəhərlənməsi, siqaret çəkmə, alkoqoldan sui-istifadə və s.) Səbəb olan bir xəstəlikdir. Kəskin və xroniki qastrit var. Xroniki və kəskin qastrit üçün qurtaran bir pəhriz xəstəliyi tamamilə müalicə etməyə imkan verən bir terapevtik üsuldur. Yeməyin daha yaxşı mənimsənilməsi üçün kiçik hissələrdə (3 q-a qədər) fraksional qidalanmadan ibarətdir.
Qastrit üçün qalıcı bir pəhriz yeməklərin qaynadılmış, bişmiş, bişmiş, buxarda istifadəsinə imkan verir. İstehlak olunan qidaların ardıcıllığı da vacibdir. Sıyıq əzilmədən yox, qaynadılmalıdır. Az yağlı ətdən küftə və ya buxarda bişmiş kotlet şəklində yemək tövsiyə olunur. Mədənin divarlarına xəsarət yetirməmək üçün qabların istiliyi otaq temperaturu olmalıdır. Tərəvəz və meyvələr istilik müalicəsindən keçməlidir, çünki tərkibində qaba lif var (banan istisna olmaqla).
Qastrit üçün qurtaran bir pəhriz yuxarıda qadağan olunmuş qidalara əlavə olaraq təzə sıxılmış tərəvəz və meyvə şirələrinin, südün, zəngin ət bulyonlarının, ədviyyatların (soğan və sarımsağın da daxil olduğu), hisə verilmiş ətlərin, yağlı ət və balıqların xaric edilməsini əhatə edir.
Kəskin və xroniki qastrit üçün bir günlük menyu (səhər yeməyi, qəlyanaltı, nahar, günortadan sonra qəlyanaltı, şam yeməyi):
Suda yulaf ezmesi. Öpüş
Curd sufle;
Göbələk qaymaq şorbası. Qaynadılmış toyuq göğsü;
Banan
Kartof püresi. Buxarlanmış mal əti küftəsi.
Bağırsaq infeksiyasından sonra
Bağırsaq infeksiyasından sonra ehtiyatlı bir pəhriz mədə-bağırsaq traktının işini normallaşdırmağa və bədəndəki su-tuz balansını bərpa etməyə yönəldilmişdir.
Bağırsaq infeksiyasından sonra ehtiyatlı bir pəhriz, özofagus, bağırsaq və mədə qıcıqlandırmayan qidaların istifadəsini ehtiva edir. Yeməklər püresi və ya yarı maye tutarlılıq, otaq istiliyi, buxarda və ya qaynadılmış olmalıdır. İstifadədən əvvəl bütün məhsullar diqqətlə əzilir. Bağırsaq infeksiyasından sonra yemək gündə 5-6 dəfə kiçik hissələrdə lazımdır.
Oxumaq məsləhət görürük: Hemoroid üçün qidalanma
Bir bağırsaq infeksiyasından sonra bir yetkin üçün gündəlik pəhrizin ortalama kalorili miqdarı 2000 Kkal olmalıdır, rifah yaxşılaşdıqdan sonra isə 3000 Kkala çatır. Duz (gündə 10 q-a qədər) və şəkər (40 q-a qədər) istifadəsinə məhdudiyyətlər qoyulur. Gündə sərxoş olan mayenin həcmi ən azı 2-2,2 litr olmalıdır. Qazsız su, düyü tökmə, qızılgül tinctures, şəkər ilə zəif çaylar içmək icazə verilir.
Bağırsaq infeksiyasından sonrakı gün üçün menyu:
Suda irmik sıyığı;
Rosehip bulyonu şirinləşdirildi;
Kraker ilə tərəvəz krem şorbası. Mal əti sufle;
Berry jelly;
Kartof püresi. Döş kisələri;
Qarağat jeli.
Öd kisəsi çıxarıldıqdan sonra
Öd kisəsi çıxarıldıqdan sonra ehtiyatlı bir pəhriz sağalma kateqoriyasına aiddir. Əməliyyatdan sonrakı ilk gündə ən sərt məhdudiyyətlər qoyulur. İlk gün su içmək qadağandır, yalnız dodaqları su ilə və ya yabanı gülün şəkərsiz bulyonu ilə nəmləndirin. İkinci gündə 1 litr su və ya şəkərsiz bir giləmeyvə əriməsinə icazə verilir. Üçüncü gündə az yağlı kefir, şəkər və ya quru meyvə kompotu ilə zəif çay içmək. Hər 150 saatda 3 ml içə bilərsiniz, halbuki gündə sərxoş mayenin həcmi 1,5 litrdən çox olmamalıdır.
Öd kisəsini ehtiyatsız bir pəhrizlə çıxardıqdan sonra dördüncü gündə aşağıdakılara icazə verilir: kartof püresi, yüngül bulyondan və ya tərəvəzdən hazırlanan şorba, balqabaq, alma, yerkökü suyu, yalnız yumurta ağından hazırlanan omlet, qaynadılmış balıq və giləmeyvə olan jele. Tez-tez yemək lazımdır (gündə 7-8 dəfə). Bir porsiyanın həcmi 200 qr-dan çox olmamalıdır.
Öd kisəsi çıxarıldıqdan bir həftə sonra və sonrakı 1,5 ay ərzində ehtiyatsız bir pəhriz kiçik hissələrdə gündə altı yemək daxildir. Yeməklər qaynadılır və ya buxarda hazırlanır. Meyvə və tərəvəz termik işlənir. Arıq ət, quş əti, balıq, süd və turş süd məhsullarından istifadə etməyə icazə verilir.
Öd kisəsi çıxarıldıqdan sonra bir gün ərzində menyu:
Süddə yulaf ezmesi;
Berry jelly;
Kərəviz şorbası püresi. Buxarlanmış küftə;
2 yumurta ağından omlet;
Kartof püresi. Qaynadılmış dovşan filesi;
Bir parça kəsmik pudingi.
Oxumaq məsləhət görürük: Təcili Diyet №12
Adenoidlərin çıxarılmasından sonra
Adenoidləri çıxardıqdan sonra ehtiyatlı bir pəhriz mümkün qanaxmanın, nazofarenksin iltihabının qarşısını almağa yönəldilmişdir. Adenoidləri aradan qaldırmaq üçün əməliyyatdan sonra ehtiyat bir diyetə əməl edin, 2-3 həftə davam edir.
İsti və qatı yemək yemək qadağandır. Yağlı, qızardılmış, ədviyyatlı, turşu, bibər qabları, turş meyvə və tərəvəz, konserv məhsulları, qənnadı məmulatları qadağandır.
İlk həftədə kefir, kəsmik, yerkökü suyu, dənli bitkilər (irmik, yulaf ezmesi, qarabaşaq yarması), bişmiş tərəvəzlərdən istifadə etməyə icazə verilir.
İkinci həftədə yağsız ət, balıq, quş əti, toyuq qaraciyəri və şorba tədricən diyetə daxil edilə bilər. Meyvələrə məhdudiyyət qoyulmadan icazə verilir.
Adenoidlər çıxarıldıqdan sonra ikinci həftədəki gün üçün nümunə menyusu:
Süddə qarabaşaq yarması sıyığı;
Banana xnum;
Toyuq əti parçaları ilə quş əti. Mal əti küftəsi ilə kartof püresi;
Kefir;
Düyü sıyığı. Qaynadılmış balıq. Tərəvəz güveç.
Mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri üçün ehtiyatlı bir diyetdə arıqlamaq mümkündürmü?
Mədə-bağırsaq traktının çoxsaylı xəstəlikləri üçün ehtiyatlı bir pəhriz təyin edilir, balanslıdır və optimal gündəlik kalori qəbul edir. Terapevtik pəhriz mədə-bağırsaq traktının, ürək-damar sisteminin, qaraciyərin, böyrəklərin funksiyalarını bərpa etməyə yönəldilir, orqanizmdən toksinlər və toksinləri çıxarmağa kömək edir, normal həyat üçün lazımlı vitamin və minerallarla doyurur.
Arıqlamaq istəyən bir çox insan bir terapevtik pəhrizin arıqlamağa kömək edib-etməməsi ilə maraqlanır. Zərif qidalanma üsulunun təməl prinsipləri sayəsində bütün zərərli məhsullar (şirniyyat, şirniyyat və un məhsulları, yağlı və qızardılmış qidalar, ədviyyat, alkoqol) pəhrizdən kənarlaşdırılır və arıqlamağa kömək edir. Nəticələr ciddi mono-diyetlərdə olduğu kimi təsirli olmayacaq (məsələn, alma və ya kefir), arıqlamaq yavaş, lakin sabit olacaq.
Orta hesabla, ehtiyatlı bir pəhrizdən bir həftə sonra, çəkidən asılı olaraq 3-4 kiloqram arıqlaya bilərsiniz. Gələcəkdə müalicə metodologiyasına əsasən qidalanmanın əsas prinsiplərinə riayət etməklə itirilmiş kiloqramlar bir daha geri qayıtmayacaqdır. Zərif bir texnikanın köməyi ilə arıqlamağın faydaları da aclıq, zəiflik, başgicəllənmənin istisna edilməsidir. Arıqlamaq üçün bu üsulun heç bir çatışmazlığı yoxdur.
f Paylaş