Mədəyə ziyandır, amma arıqladır - Acılı yeyək ya yox?

Mədəyə ziyandır, amma arıqladır - Acılı yeyək ya yox?Dünyanın bir çox mətbəxində olduğu kimi, bizim də mətbəximizdə acılı yeməklər bəyənilir. Bəs acılı yeməklər sağlamlığımıza necə təsir edir? 
Milli.Az xəbər verir ki, "British Journal of Nutrition" jurnalında bibərlə bağlı yeni araşdırma dərc edilib. Məqalədə bildirilir ki, acılı yeməklərin qəbul tezliyi orqanizmə müxtəlif təsir göstərə bilər. Çinli alimlər tərəfindən 50 mindən çox yetişkin üzərində aparılan araşdırmada həftədə ən azı bir dəfə acılı yemək yeyən şəxslərdə insult riskinin, acı yeməyənlərə nisbətən 13 faiz artdığı aşkarlanıb. Bununla yanaşı, həftədə üç və ya daha çox dəfə acı yeyənlərin damar tıxanması və ya daralması ehtimalının 20 faiz daha az olduğu məlum olub.
Araşdırma həmçinin obez şəxslərin daha tez-tez acılı yeməkdən daha çox fayda gördüyünü göstərib. Obezlik insult riskini artırdığı üçün acının bu qrupa olan təsiri xüsusilə əhəmiyyətli hesab edilir.  
Acının Təsir Mexanizmi
Alimlərin fikrincə acılı yeməklərin faydası əsasən kapsaisin adlı maddənin təsiri ilə əlaqədardır. Bu maddə metabolizmanı 8 faiz sürətləndirərək obezliyin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır. Bundan əlavə, kapsaisin boğaz əzələlərini stimullaşdıraraq disfaji (yeməklərin udulmasında çətinlik) simptomlarını yüngülləşdirə bilir.  
2020-ci ildə ABŞ-da aparılan tədqiqatlar göstərib ki, müntəzəm olaraq acılı yemək yeyən şəxslərdə ürək xəstəliklərindən ölüm riski 26 faiz daha azdır. Kapsaisinin həmçinin iltihablanmanı azaltdığı və damar tıxanmasının qarşısını aldığı da məlumdur.
Acılı yeməklərin zərərləri
Acılı yeməklər faydalı ola bilər, lakin hər şey kimi, düzgün və məqbul miqdarda istifadə olunmalıdır. Belə ki, çoxlu acılı yemək yeməyin yaddaş zəifliyi və Alzheimer xəstəliyi riskini artırdığı müəyyən olunub. Bundan başqa, həddən artıq kapsaisin qəbulu mədə divarını qıcıqlandıraraq mədə xərçəngi riskini 50 faiz artırır.  
Acının təsirləri cinsiyyət sağlamlığına da əks olunur. Müntəzəm olaraq çoxlu acı yeyən kişilərdə testosteron səviyyəsinin azaldığı və cinsi istəksizliyin artdığı qeyd edilib.  
Kings College London-dan farmakoloq Susan Brain bildirir ki, acını balanslı və sağlam qidalanmanın bir hissəsi kimi qəbul etdikdə zərərli təsirlərlə qarşılaşmaq ehtimalı minimuma enir.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 904   Tarix: 03 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Elektron siqaretlər də asılılıq yaradır

Son dövrlər aparılan yeni araşdırmalar elektron siqaretlərin əslində düşündüyümüz qədər təhlükəsiz olmadığını ortaya qoyub. Tədqiqatçılar bildirirlər ki, bir çox insan e-siqaretləri ənənəvi tütün məhsullarına nisbətən zərərsi

.

Diş itkisi ölüm riskini artıra bilər - ARAŞDIRMA

Yeni elmi araşdırma göstərib ki, diş itkisi yalnız estetik problem deyil, həm də ümumi sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, ABŞ-də aparılan geniş tədqiqatın nəticələrinə əsasən, bir və ya bir neçə dişin

.

Kola sümükləri əridir - Həkim

Duz, şəkər, kofein və qazlı içkilər sümüklərin möhkəmliyini zəiflədərək sınıqlara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı ekspert, endokrinoloq İrina Zyatıkova bildirib. "25-30 yaşa qədər sümüklərin kütləsi artır

.

Əllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi xəstəliyə işarədir

Əllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi orqanizmdə ciddi problemlərin ilk əlamətlərindən biri ola bilər. Bu hal sadəcə soyuğa reaksiya kimi görünə bilsə də, bəzən qan dövranı pozğunluğu, sinir sistemi problemi və ya endokri

.

Bu insanlar qırmızı ət yeməyi "unutsunlar"

Son araşdırmalar göstərir ki, qırmızı ətin həddindən artıq qəbulu həm ürək-damar xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növlərinin yaranma riskini artırır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Kişilər niyə susur?

Kişilər adətən uşaqlıqdan duyğularını göstərməməyə öyrədilirlər. Onlara qorxu, ağrı və ya zəiflik nümayiş etdirməyin "kişiyə yaraşmadığı" aşılanır. bildirir ki, bunu rusiyalı psixoloq Dmitri Çernışov kişilərin münasibətlərd

.

Yaddaşı gücləndirən 8 əsas vitamin:Beynin qocalmasının qarşısını alırlar

Yeni araşdırmalar beynin qocalma prosesinin 40 yaşdan etibarən başladığını ortaya qoyub. Mütəxəssislər bildirirlər ki, Omega-3, B12, D vitamini və folat kimi mühüm qida maddələrini müntəzəm qəbul etmək yaddaşın güclü qalmasın

.

Günün bu vaxtında şokoladı qəti YEMƏYİN

Yatmazdan əvvəl şokolad qəbul etmək istirahətin keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Şirniyyatların tərkibində sinir sistemini stimulə edən kofein və teobromin var ki, bunlar yuxuya getməyi çətinləşdirir. Şokolad yuxuy

.

Kişilərin ürəyi daha zəif olur - Həkim təsdiqlədi

Kardioloq Yekaterina Paukova kişilərdə qəfil ürək dayanması riskinin qadınlara nisbətən daha çox olduğunu bildirib. xəbər verir ki, kardioloqun fikrincə ürəyin dayanması adətən həyati təhlükə yaradan ritm pozğunluqları mədəci

turlar.az

yay geyimləri 2025 gözəllik məhsulları yaz geyimleri 2025 seksual fotolar veten haqqinda insa zaur baxşəliyev keyks kosmetika webnem tovuzlu big.az faydalı bilgilər insan veten