Mədəyə ziyandır, amma arıqladır - Acılı yeyək ya yox?

Mədəyə ziyandır, amma arıqladır - Acılı yeyək ya yox?Dünyanın bir çox mətbəxində olduğu kimi, bizim də mətbəximizdə acılı yeməklər bəyənilir. Bəs acılı yeməklər sağlamlığımıza necə təsir edir? 
Milli.Az xəbər verir ki, "British Journal of Nutrition" jurnalında bibərlə bağlı yeni araşdırma dərc edilib. Məqalədə bildirilir ki, acılı yeməklərin qəbul tezliyi orqanizmə müxtəlif təsir göstərə bilər. Çinli alimlər tərəfindən 50 mindən çox yetişkin üzərində aparılan araşdırmada həftədə ən azı bir dəfə acılı yemək yeyən şəxslərdə insult riskinin, acı yeməyənlərə nisbətən 13 faiz artdığı aşkarlanıb. Bununla yanaşı, həftədə üç və ya daha çox dəfə acı yeyənlərin damar tıxanması və ya daralması ehtimalının 20 faiz daha az olduğu məlum olub.
Araşdırma həmçinin obez şəxslərin daha tez-tez acılı yeməkdən daha çox fayda gördüyünü göstərib. Obezlik insult riskini artırdığı üçün acının bu qrupa olan təsiri xüsusilə əhəmiyyətli hesab edilir.  
Acının Təsir Mexanizmi
Alimlərin fikrincə acılı yeməklərin faydası əsasən kapsaisin adlı maddənin təsiri ilə əlaqədardır. Bu maddə metabolizmanı 8 faiz sürətləndirərək obezliyin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır. Bundan əlavə, kapsaisin boğaz əzələlərini stimullaşdıraraq disfaji (yeməklərin udulmasında çətinlik) simptomlarını yüngülləşdirə bilir.  
2020-ci ildə ABŞ-da aparılan tədqiqatlar göstərib ki, müntəzəm olaraq acılı yemək yeyən şəxslərdə ürək xəstəliklərindən ölüm riski 26 faiz daha azdır. Kapsaisinin həmçinin iltihablanmanı azaltdığı və damar tıxanmasının qarşısını aldığı da məlumdur.
Acılı yeməklərin zərərləri
Acılı yeməklər faydalı ola bilər, lakin hər şey kimi, düzgün və məqbul miqdarda istifadə olunmalıdır. Belə ki, çoxlu acılı yemək yeməyin yaddaş zəifliyi və Alzheimer xəstəliyi riskini artırdığı müəyyən olunub. Bundan başqa, həddən artıq kapsaisin qəbulu mədə divarını qıcıqlandıraraq mədə xərçəngi riskini 50 faiz artırır.  
Acının təsirləri cinsiyyət sağlamlığına da əks olunur. Müntəzəm olaraq çoxlu acı yeyən kişilərdə testosteron səviyyəsinin azaldığı və cinsi istəksizliyin artdığı qeyd edilib.  
Kings College London-dan farmakoloq Susan Brain bildirir ki, acını balanslı və sağlam qidalanmanın bir hissəsi kimi qəbul etdikdə zərərli təsirlərlə qarşılaşmaq ehtimalı minimuma enir.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 771   Tarix: 03 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən faydalı meyvə və giləmeyvələr - SİYAHI

Ən faydalı meyvə və giləmeyvələrin siyahısını sizə təqdim edir:. Moruq. Güclü antioksidant təsir göstərir. İmmuniteti gücləndirir və qocalma proseslərini ləngidir. Nar. Qan dövranını yaxşılaşdırır və ürək sağlamlığına müsbə

.

Yeni virusla bağlı pis xəbər - yoluxanlar qəfildən keçəl olur

Dünya 6 milyondan çox insanın ölümünə səbəb olan koronavirusla mübarizəni davam etdirərkən, Hindistanda ortaya çıxan yeni virus böyük panika yaradıb. . -ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, 11 kənddə aşkarlanan və an

.

Ən sağlam duzu necə seçmək olar?

Bu faydalı duz alternativləri ilə özünüzü sevindirin. Mətbəx stolunuzda duz həmişə tabu olubsa, onunla münasibətinizi yenidən nəzərdən keçirməyin vaxtı gəldi. . bildirir ki, hər bir duz qabında yalnız süfrə duzunun olduğ

.

Bu qan qrupundan olan insanlar çox yaşayırlar

İnsan ömrü və sağlamlığı ilə bağlı aparılan araşdırmalar nəticəsində 0 qan qrupunun daha uzun ömür və sağlam həyat üçün üstünlük təmin etdiyi müəyyənləşib. xəbər verir ki, araşdırmalara görə 0 qan qrupuna malik şəxsləri

.

Saçınızı yalnız taxta daraqla darayın - Faydaları

Gözəl və sağlam saçlara sahib olmaq üçün mütəmadi baxım etmək lazımdır.  saçları qoruyan taxta darağın faydalarını təqdim edir:. 1. Qan dövranını yaxşılaşdırır. 2. Saç dərisini masaj edir. 3. Saç tökülməsinin qarşısını alır

.

Diabetin müalicəsində inqilabi yenilik

İsveç alimləri 1-ci tip diabetin müalicəsi istiqamətində mühüm addım atıblar. -a istinadən xəbər verir ki, dünyada ilk dəfə olaraq bu xəstəliyə yoluxmuş şəxsə immunosupressiv preparatların istifadəsini tələb etməyən geneti

.

Zeytun yağını burada saxlamayın: milyonların etdiyi səhv

Dünyada milyonlarla insan zeytun yağını saxlayarkən ümumi səhvə yol verir ki, bu da onun xarab olmasına və dadının pisləşməsinə səbəb olur. zeytun yağının acı olmaması üçün onu düzgün saxlamağın yollarını təqdim edir:. Araşdırmay

.

Hansı içki dişləri daha çox ləkələyir - Kola, kofe, çay yoxsa qırmızı şərab?

Diş sağlamlığı gündəlik içki vərdişlərimizdən birbaşa təsirlənə bilər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, çox sevərək içdiyimiz bəzi içkilər dişlərimizdə ləkələrə və zamanla daimi rəng dəyişikliklərinə səbəb ola bilər

.

Cazibədar görünmək istəyən xanımlar oxusun

İndi payız tam gücü ilə başladı, yalnız üzünüz deyil, bədənin də dərisi soyuq hava, quruyan hava və dəyişən temperaturların təsirini hiss edir. Dəri daha sürətlə quruyub çatlamağa meylli ola bilər, xüsusən ayaqlar, qolla

turlar.az

sonxeber.az gozel gorunmek toy makiyaji sekilleri hamilelikde qidalanma bilik haqqinda atalar sozleri ehtiraslandiran sozler gül buketləri xeyanet novruz bayramı haxışta kahfe falı sevda qurd ve quzu eqreb