Məşhur dietoloqdan SOS - Bu meyvə və tərəvəzləri almayın

Məşhur dietoloqdan SOS - Bu meyvə və tərəvəzləri almayınNitratlardan zəhərlənmək istəmirsinizsə, mövsümi meyvə-tərəvəz almalı, həmçinin ideal formalara və parlaq rənglərə üstünlük verməməlisiniz.
Milli.Az xəbər verir ki, bu barədə Krım Federal Universitetinin Tibb Akademiyasının İctimai Səhiyyə, Təşkilat və Sağlamlıq İqtisadiyyatı kafedrasının dosenti İrina Suxareva məlumat verib.
Mütəxəssis hələ "rəsmi" yetişmə mövsümü elan edilməyən bir çox tərəvəz, meyvə və giləmeyvə istifadəsini minimuma endirməyi məsləhət görür. O hesab edir ki, meyvələri orta ölçülü seçmək lazımdır. Qabığın altında qəhvəyi və ya boz rəngli ləkələr görünürsə, belə meyvə və tərəvəzləri almağa dəyməz.
"Parlaq rəng, çox ideal meyvə formaları sizi özünə cəlb edə bilər. Lakin bilməlisiniz ki, ailənizi qorumağın etibarlı yolu - cib selitrası sayğacı almaq və almazdan əvvəl meyvə-tərəvəzləri sınamaq üçün vərdiş inkişaf etdirməkdir".
Beləliklə, bədənin emal edə biləcəyi və icazə verilən gündəlik miqdar böyüklərdə 1 kiloqram bədən çəkisi üçün 3,7 mq, uşaqlarda isə eyni çəki üçün 0,2 mq-dır.
Həkim qeyd edib ki, tərkibinə nitrat və pestisidlər vurulmuş məhsulların sistematik istifadəsi tiroid vəzində, mədə-bağırsaq sistemində pozulmalara, eyni zamanda allergiyaya səbəb ola bilər.
"Qida allergiyası, bronxial astma, hepatit və öd kisəsindəki daşlardan əziyyət çəkən insanlar meyvə-tərəvəzlərdəki nitratlara xüsusilə həssasdırlar", - deyə İrina Suxareva izah edib.
Mütəxəssisin fikrincə, məktəbəqədər yaş dövründə olan uşaqlar da nitratlara qarşı həssasdırlar: belə məhsullardan istifadə edən hər üçüncü və ya dördüncü uşaqda allergiya müşahidə olunur:
"Nitratların ən aşağı konsentrasiyası adətən pomidor, badımcan, soğan, kartof, bibər, yaşıl noxud, lobya, alma və ən çox giləmeyvələr olur - məhsulun hər kiloqramına təxminən 80-100 mq düşür.
Şalğam, xiyar, yerkökü, kabaçki, gül kələmi və ağ kələmdə isə nitrat daha çoxdur - hər kiloqramına 300-600 mq.
Nitratın yüksək konsentrasiyası turp, çuğundur, kərəviz, brokkoli, şüyüd, ispanaq, qarpız, qovun, yaşıl soğan və kahıda ola bilər". (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1180   Tarix: 21 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsanı 10 yaş cavanlaşdıran tərəvəz - Çox adam bilmir

Badımcan bir çoxlarının süfrəsində tez-tez yer alan tərəvəz olsa da, çoxumuz onun sağlamlığa müsbət təsirini lazımınca bilmirik. Halbuki bu sadə tərəvəz təkcə yeməklərə dad qatmır, həm də orqanizm üçün olduqca faydalıdır

.

Yuxuda danışmaq bu xəstəliklərin əlaməti ola bilər

Nevroloq Olqa Zinçevanın sözlərinə görə, yuxuda danışmaq tibbi adı ilə "somnilokviya" bəzən ciddi xəstəliklərin göstəricisi ola bilər. xəbər verir ki, bu hal təkcə sözlərlə yox, həm də səslər, mızıldanma və qeyri-ixtiyar

.

Çəkisi az olan şəxslər bu virusa daha tez yoluxur - ARAŞDIRMA

Yaponiyada aparılan genişmiqyaslı tədqiqat çəkisi az olan insanların COVID-19-a daha çox yoluxduğunu və xəstəliyi daha ağır keçirdiyini üzə çıxarıb. xəbər verir ki, Yaponiya Sağlamlıq Təhlükəsizliyi İnstitutunun 2020-2022-c

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Piylənmə ilə səhər yeməyinin əlaqəsi üzə çıxdı

Səhər yeməyini ötürmək metabolik sindrom riskini artırır. xəbər verir ki, Çinin Ninxia Tibb Universitetinin alimləri göstəriblər ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq ötürmək metabolik sindrom riskini yüksəldir. Bu sindrom piylənmə

.

Bu 3 vərdiş 20-40 yaş arası şəxslərdə ürək tutması riskini artırır

Ürək-damar xəstəlikləri artıq yalnız yaşlılara aid problem deyil. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, kardioloq Uzm. Dr. Yusuf Altınkaynakın sözlərinə görə, xüsusilə 20-40 yaş arası gənclərdə ürək tutması hallar

.

Tez çəki atmaq üçün aclıq sağlamdırmı?

Tez bir zamanda arıqlamaq arzusu çoxlarının gündəlik həyatında rast gəlinir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, ac qalmaq sağlam və effektiv üsul deyil. xəbər verir ki, dietoloqların fikrincə, uzun müddət ərzində qidalanmama

.

İllərdir zərərli olduğu deyilirdi, həkim təkzib etdi - Ziyansızdır

Yeməyi içki ilə içməyin zərərli olduğu fikri mifdir. xəbər verir ki, rusiyalı endokrinoloq və dietoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva açıqlamasında bunun sadəcə mif olduğunu bildirib. "Yeməyi su, çay və ya kof

.

Soyuq havalar dərini qurudur – Necə qulluq etməli?

Payızın gəlməsi ilə havaların soyuması və rütubətin azalması dəri sağlamlığına mənfi təsir göstərir. xəbər verir ki, dermatoloqlar bildirir ki, bu mövsümdə insanlar quru, çatlamış və həssas dəri problemi ilə daha çox üzləşir

turlar.az

kosmetika mehsullari kosmetoloq geymler 2025 yataqda sevişmə oyunlari ariqlamaq ucun yasil cay kisiler yataqda bürc xəbərləri kosmetika tərəzi bürcü rus dili sirniyatlar vətənə aid bayatı kley lekesi