Metabolizmin sirləri

Metabolizmin sirləriƏgər çəkinizi idarə etmək istəyirsinizsə, maddələr mübadiləsinə diqqət yetirməlisiniz. Metabolizm bədənimizin hərəkətverici qüvvəsidir. Bu, ürəyin döyünməsi, ağciyərlərin nəfəs alması və bütün digər orqanların işləməsi üçün lazım olan enerjidir.Maddələr mübadiləsi və ya metabolizm bir-birilə sıx əlaqədə olan, bir birinin ardınca baş verən, bir birininə əks olan və biri digərindən asılı olan 2 prosesdən ibarətdir.Orqanizmdə ayrılan enerjinin miqdarı, onda baş verən kimyəvi çevrilmələrdən, yəni maddələr mübadiləsindən və orqanizmin enerjiyə olan tələbatlarından asılıdır. Peşəkar bir idmançı deyilsinizsə, əsas maddələr mübadiləsi gündəlik kalori xərclənməsinin 60-75% -ni təşkil edir, yalnız hər insana individual olaraq dəyişir.Bəzi insanlar üçün maddələr mübadiləsi doğuşdan sürətlənir buna görə maddələr mübadiləsi yavaş olanlara nisbətən kilo almadan daha çox yeyə bilərlər.
Vücudunuz sizin iştirakınız olmadan və məşqlər etmədən kalori istehlak edən bir növ mühərrikə malikdir.Alimlər qısa yuxu müddətinin çəki artımına səbəb olduğunu təsdiq etdiblər. Gecə 6 saatdan az yatan insanlar həddindən artıq qidalanmağa meyllidirlər və əsasən nişasta və karbohidratları çox olan qidalara üstünlük verirlər.Məlum olub ki, yuxunu laqeyd etsəniz, bu vəziyyətdə metabolizm də yavaşlayır.Pensilvaniya İnstitutu araşdırmasında 36 sağlam yetkin könüllü iştirak etdi. Beş gün ərzində onların yarısı gündə cəmi 4 saat yatmaq, qalanları on saata qədər yata bildilər.
Nəticənizi mümkün qədər uzun müddət saxlamaq istəyirsinizsə, yavaş-yavaş arıqlamağa çalışmaq daha yaxşıdır. Yemək və idman vərdişlərinizi bütün həyatınız boyu rahat şəkildə dəyişdirməyə çalışmaq daha yaxşı olar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1028   Tarix: 19 sentyabr 2022
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

İnfarkt keçirənlərin ortaq vərdişi

Səhər oyandıqdan dərhal sonra fiziki aktivliyin olmaması infarkt keçirmiş insanlarda geniş rast gəlinən vərdişlərdən biridir. xəbər verir ki, bunu britaniyalı kardioloq Sana Sadoksay "Daily Mirror" nəşrinə açıqlamasınd

.

Zərərli olduğu deyilən pendir növləri demensiyanın qarşısını alırmış

Pendirin istehlakı demensiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, İsveçli alimlər yağlı süd məhsulları, xüsusilə yağlı pendirlər və krem məhsullarının demensiya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər. Araşdırmad

.

Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?

Yeni il bayramlarında mandarin süfrələrin əvəzolunmaz atributuna çevrilir. Lakin rusiyalı  endokrinoloq Anna Oderiy xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq mandarin yemək sağlamlığa zərər verə bilər. xəbər verir ki, sağlam bi

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Terapevtdən elektron siqaretlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

"Elektron siqaretə münasibətdə cəmiyyətdə yanlış bir təsəvvür formalaşıb. Bir çox insan düşünür ki, adi siqaret daha zərərlidir və elektron siqaretə keçməklə zamanla siqareti tamamilə tərgitmək mümkün olacaq. Bu yanaşm

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

turlar.az

həkim məsləhəti qaşların formalari kosmetoloq elm aid atalar sozleri toy donlari 2025 hicab baglamaq uşaqlar üçün kosmetika kahfe fali rəksanə qızlıq pərdəsi rus dilin nece orenek qogal