Meyvə və tərəvəzlərin qida dəyərini itirir - Bunları etməyin

Meyvə və tərəvəzlərin qida dəyərini itirir - Bunları etməyinYeməkləri hazırlayarkən, bişirərkən və ya yeyərkəz bəzi səhvlər qida dəyərinin azalmasına hətta yox olmasına səbəb olur.
Bədənimizin ehtiyac duyduğu vitamin və mineralların çoxunu qidalardan, xüsusi ilə də meyvə və tərəvəzlərdən alırıq. Covid-19 pandemiyasında immuniteti gücləndirdiyi üçün C vitamini, B2 və folik asid kimi komponentlər daha da önəmlidir. Amma bu məhsulları hazırlayarkən və ya yeyərkən bəzi xətalar qida dəyərinin yox olmasına yol açır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən qida dəyərini qorumaq üçün nələrə diqqət etməli olduğumuzu təqdim edir:
Qabıqlarını soymaq
Bir çox vitaminlər və minerallar, meyvə və tərəvəzlərin yarpaqlarında, qapıqlarında və ya qabıqlarının altındakı hissədə olur. Bunlar vitamin və minerallarla yanaşı, lif almağımıza da kömək edir. Buna görə də meyvə və tərəvəzlərin qabıqlarını soymayın. Əgər soymaq lazımdırsa, mümkün qədər incə soyun. Məhsulları bol su ilə yuyun. Üzərini meyvə fırçaları ilə fırçalayın ki, orada dərman qalığı qalmasın.
Uzun müddət suda saxlamaq
Xüsusilə çıyələk, tut, ispanaq və dərəotu kimi incə zərli tərvəzlər və meyvələri suda çox saxlamayın. Çünki bəzi vitaminlər suda məhv olur, bu da qida dəyərini aşağı salır. Onları axan su altında yuyun.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri su ilə bişirmək
Tərəvəz yeməyinə nə qədər çox su qoyularsa, vitamin itirməsi də o qədər çox olar. Onsuzda ispanaq və çuğundur kimi yaşılyarpaqlı tərəvəzlərin su tərkibi yüksəkdir. Ona görə də yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri suyunu saxlaya biləcək dərəcələrdə, heç su əlavə etmədən bişirməyə çalışın.
Uzun müddət bişirmək
Tərəvəzləri mümkün olduğu qədər qısa müddətdə və diriliyi qorunacaq şəkildə bişirməyə diqqət edin. Qazan qapağını qapalı olaraq bişirdikdə isə buxar itməyəcək və bişmə vaxtı qısalacaq. Buna görə də vitamin itirməsi daha az olacaq.
Qaynadılmış su tökülərsə
tərəvəz suyu tökülərsə, C vitamini, B2, folik asid kimi suda əriyən vitaminlərin böyük bir hissəsi suya keçdiyi üçün qida dəyəri itirməsi də çox olur. Əgər istəsəniz, tərəvəzlərin qaynadılmış suyunu çorbalarınıza, yeməklərinizə və souslarınıza əlavə edə bilərsiniz.
Yumurtanı uzun müddət qaynatmaq
Yumurtanı sarısı ətrafında yaşıl rəngdə dəmir kükürd halqası meydana gələcək qədər qaynatmayın. Buhalqa yumurtadakı dəmirdən faydalanmağın qarşısını alır. Normal olaraq, qaynatmaq üçün 4-7 dəqiqə kifayət edəcəkdir.
Çox incə doğramaq
Meyvə və tərəvəzləri çox incə doğrasanız vitamin və mineralları da o qədər azalır. Tərəvəzləri böyük parçalar halında və əzmədən doğrayın ki qidadəyəri itməsin..
Meyvə və tərəvəz suyunu saxlamaq
Meyvə və tərəvəz suyunu sıxdıqdan sonra için, saxlamayın. Suyu çəkilən meyvə və tərəvəzlər işıq və oksigenlə təmasları artdığı üçün vitaminləri ölür. Buna görə də meyvəni bütün olaraq yemək ən gözəl yoludur.
Tərəvəzləri qapalı torbada saxlamaq
Tərəvəzlərin nəfəs almağa ehtiyacı var. Ona görə də tərəvəzləri qoyduğunuz plastik torbalara deşik açmağınız ya da hörüktü torbalarda saxlamaq ən doğrusudur. Eyni zamanda, hamısını dar bir yerdə birlikdə saxlamaq da tərəvəzlərin tez xarab olmasına səbəb olacaq.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1221   Tarix: 12 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yatmazdan əvvəl qəbul edin: Yuxuda əzələ "çıxardacaqsınız"

Yatmazdan əvvəl qəbul edilən zülal sayəsində yatarkən əzələ inkişafı mümkündür. Alimlərin fikrincə, idman zalında saatlarla tərləməkdən əlavə, yatmazdan öncə bir stəkan kazein proteini içmək əzələlərin təmirini və böyüməsin

.

Bunları etsəniz toz evinizdən "qorxacaq"

Toz sanki hərtərəfli təmizliyə baxmayaraq qəfil peyda olur. Rafların üzərində toplanır, əlçatmaz yerlərdə gizlənir və televizor ekranında nazik bir təbəqə şəklində özünü xatırladır.  bununla bağlı bəzi üsulları təqdim edir

.

Hər səhər yataqda bu məşqi edin

Səhərlər yataqdan qalxmaq bəzən çətin ola bilər. Ancaq tibb mütəxəssisləri bildirir ki, günə kiçik bir hərəkətlə başlamaq həm fiziki, həm də zehni sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, fizioterapevtlərin sözlərin

.

Gənclərin sevimli içkisi bu xəstəlikləri yaradır

Gənclər arasında enerji içkilərinin istifadəsi sürətlə yayılır və bu da sağlamlıq üçün ciddi təhlükəyə çevrilir. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu içkilər xüsusilə ürək-damar sistemi, böyrəklər və psixi sağlamlıq üçü

.

Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündür

Sağlam qidalanmanın əsas elementlərindən biri olan çərəzlər həm enerji vermə xüsusiyyətləri, həm də orqanizmə göstərdikləri saysız faydalarla diqqət çəkir. Adətən fındıq, badam və Antep fıstığı ən çox istifadə olunan çərəzlə

.

Sirkə bu xəstəliklərin düşmənidir

Sirkə ənənəvi tibbdə uzun müddət istifadə edilən və sağlamlıq üçün bir çox faydaları olan təbii məhsuldur. xəbər verir ki, təbii üsullarla sağlam qalmaq istəyənlərin tez-tez istifadə etdiyi alternativlərdən biri olan sirk

.

Bu bitkilər qarışqaları evdən uzaq tutacaq

Yaz və yay mövsümündə evlərdə qarışqa problemi daha tez-tez ortaya çıxır. Lakin bu kiçik həşəratların qoxulara qarşı həssas olduqları nəzərə alınarsa, bəzi ətirli bitkilərlə bu problemin qarşısını təbii və asan üsullarl

.

Yayda üz dərisinə necə qulluq edək?

Yaz aylarının gəlişi ilə birlikdə dərimizin daha çox təmiz hava ilə təmasda olması, həmçinin günəş şüalarının güclənməsi, üz dərisində müxtəlif problemlərə səbəb ola bilər. Xüsusilə, səpgilər (pigment ləkələri) bəzi insanlard

.

Koronavirusun yeni dalğası yayıldı – Bir həftədə 25 min yoluxma

Asiyanın sıx məskunlaşan şəhərləri olan Honq-Konq və Sinqapurda Covid-19 hallarının yenidən artması, bölgədə yeni dalğanın yayıldığını təsdiqləyir. Bu artım şimal yarımkürəsinin yay fəslinə qədəm qoyduğu bir dövrdə baş veri

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay kolleksiyasi yay geyimləri 2025 yemek reseptleri qidalanma qaydaları prostat cinsi problemlər debli cantalar 2025 novruza aid hakisdalar şebnem tovuzlu qardasa aid haxistalar rus dili 2ci ders novruza aid hakistalar