Meyvə və tərəvəzlərin qida dəyərini itirir - Bunları etməyin

Meyvə və tərəvəzlərin qida dəyərini itirir - Bunları etməyinYeməkləri hazırlayarkən, bişirərkən və ya yeyərkəz bəzi səhvlər qida dəyərinin azalmasına hətta yox olmasına səbəb olur.
Bədənimizin ehtiyac duyduğu vitamin və mineralların çoxunu qidalardan, xüsusi ilə də meyvə və tərəvəzlərdən alırıq. Covid-19 pandemiyasında immuniteti gücləndirdiyi üçün C vitamini, B2 və folik asid kimi komponentlər daha da önəmlidir. Amma bu məhsulları hazırlayarkən və ya yeyərkən bəzi xətalar qida dəyərinin yox olmasına yol açır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən qida dəyərini qorumaq üçün nələrə diqqət etməli olduğumuzu təqdim edir:
Qabıqlarını soymaq
Bir çox vitaminlər və minerallar, meyvə və tərəvəzlərin yarpaqlarında, qapıqlarında və ya qabıqlarının altındakı hissədə olur. Bunlar vitamin və minerallarla yanaşı, lif almağımıza da kömək edir. Buna görə də meyvə və tərəvəzlərin qabıqlarını soymayın. Əgər soymaq lazımdırsa, mümkün qədər incə soyun. Məhsulları bol su ilə yuyun. Üzərini meyvə fırçaları ilə fırçalayın ki, orada dərman qalığı qalmasın.
Uzun müddət suda saxlamaq
Xüsusilə çıyələk, tut, ispanaq və dərəotu kimi incə zərli tərvəzlər və meyvələri suda çox saxlamayın. Çünki bəzi vitaminlər suda məhv olur, bu da qida dəyərini aşağı salır. Onları axan su altında yuyun.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri su ilə bişirmək
Tərəvəz yeməyinə nə qədər çox su qoyularsa, vitamin itirməsi də o qədər çox olar. Onsuzda ispanaq və çuğundur kimi yaşılyarpaqlı tərəvəzlərin su tərkibi yüksəkdir. Ona görə də yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri suyunu saxlaya biləcək dərəcələrdə, heç su əlavə etmədən bişirməyə çalışın.
Uzun müddət bişirmək
Tərəvəzləri mümkün olduğu qədər qısa müddətdə və diriliyi qorunacaq şəkildə bişirməyə diqqət edin. Qazan qapağını qapalı olaraq bişirdikdə isə buxar itməyəcək və bişmə vaxtı qısalacaq. Buna görə də vitamin itirməsi daha az olacaq.
Qaynadılmış su tökülərsə
tərəvəz suyu tökülərsə, C vitamini, B2, folik asid kimi suda əriyən vitaminlərin böyük bir hissəsi suya keçdiyi üçün qida dəyəri itirməsi də çox olur. Əgər istəsəniz, tərəvəzlərin qaynadılmış suyunu çorbalarınıza, yeməklərinizə və souslarınıza əlavə edə bilərsiniz.
Yumurtanı uzun müddət qaynatmaq
Yumurtanı sarısı ətrafında yaşıl rəngdə dəmir kükürd halqası meydana gələcək qədər qaynatmayın. Buhalqa yumurtadakı dəmirdən faydalanmağın qarşısını alır. Normal olaraq, qaynatmaq üçün 4-7 dəqiqə kifayət edəcəkdir.
Çox incə doğramaq
Meyvə və tərəvəzləri çox incə doğrasanız vitamin və mineralları da o qədər azalır. Tərəvəzləri böyük parçalar halında və əzmədən doğrayın ki qidadəyəri itməsin..
Meyvə və tərəvəz suyunu saxlamaq
Meyvə və tərəvəz suyunu sıxdıqdan sonra için, saxlamayın. Suyu çəkilən meyvə və tərəvəzlər işıq və oksigenlə təmasları artdığı üçün vitaminləri ölür. Buna görə də meyvəni bütün olaraq yemək ən gözəl yoludur.
Tərəvəzləri qapalı torbada saxlamaq
Tərəvəzlərin nəfəs almağa ehtiyacı var. Ona görə də tərəvəzləri qoyduğunuz plastik torbalara deşik açmağınız ya da hörüktü torbalarda saxlamaq ən doğrusudur. Eyni zamanda, hamısını dar bir yerdə birlikdə saxlamaq da tərəvəzlərin tez xarab olmasına səbəb olacaq.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1233   Tarix: 12 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

ChatGPT-yə inandı, ölümlə üz-üzə qaldı - FOTO

İrlandiyada yaşayan 37 yaşlı Warren Tierney boğaz ağrılarına görə həkim getmək əvəzinə ChatGPT-yə müraciət edib. xəbər verir ki, süni zəka ona "heç bir problem yoxdur" cavabı verəndə Tierney həkimə getməyi təxir

.

Qarnın tez-tez quruldaması xəstəlik əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Əgər qarın qurultusu ilə yanaşı şişkinlik, ağrı, ürəkbulanma, qusma, ishal, qəbizlik, nəcisdə qan və ya rəng dəyişikliyi müşahidə olunarsa, bu, mədə-bağırsaq xəstəliklərinin əlaməti ola bilər". -ın məlumatına gör

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik?

Son illər payız aylarında göbələk zəhərlənmələri ilə bağlı hallar artıb. . xəbər verir ki, əsasən, meşəlik və dağlıq ərazilərdən toplanan yabanı göbələklərin düzgün tanınmaması bir çox hallarda ağır fəsadlara, hətta ölüml

.

Boynunuz səhərlər niyə ağrıyır? - Bu xəstəliyin xəbərçisidir

Səhər oyananda boyun ağrısı kifayət qədər yayılmış problemdir və bir neçə əsas səbəbdən qaynaqlana bilər:. Yatış pozası - Yanlış yastıq hündürlüyü və ya sərtliyi, boynun düzgün dəstəklənməməsi əzələlərin gərilməsinə və ağrıy

.

Daimi ağız quruluğu bu xəstəliyin əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Daimi ağız quruluğu kserostomiyanın simptomu ola bilər". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Senislava Çeşulina ağızda davamlı quruluğun səbəbinin kserostomiya ( tüpürcək ifrazının azalması və ya dayanması ) olduğun

.

Hər gün soğan yeyin - Xəstəliklərə qarşı qoruyucu güc

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, gündəlik qidalanmada tez-tez istifadə olunan soğan təkcə yeməklərə dad qatmır, həm də ürək və damar sağlamlığını qorumaqda mühüm rol oynayır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, soğanı

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Bütün piştaxtalarda satışa çıxdı: Cəmi 50 qəpiklik möcüzə

Hazırda paytaxtın bazar və marketlərində yaşıl limon bolluğu müşahidə olunur. xəbər verir ki, mövsüm qiymətləri alıcıları sevindirir - bir ədəd yaşıl limon hazırda cəmi 50 qəpiyə satılır. Mövsümi pik dövrə daxil olunmas

turlar.az

geyim seçimi donlar 2025 qadın geyimi balqabaq plov sekis findiq yaginin faydalari gozalti qaralar ucun maska kosmetika baldiz hakışda webnem tovuzlu aydin sani hakiwda