Mikrodalğalı sobadakı bakteriyalar: Gizli təhlükə

Mikrodalğalı sobadakı bakteriyalar: Gizli təhlükəMikrodalğalı soba yeməklərin tez və asan şəkildə qızdırılması üçün mətbəxdə əvəzolunmaz alət hesab edilir. Lakin bu cihazın gigiyenası və düzgün istifadəsi ilə bağlı tez-tez suallar yaranır.
Mikrodalğalı soba bakteriyaları öldürürmü? Yoxsa onların yayılmasına şərait yaradır?
Milli.Az xəbər verir ki, mikrodalğalı soba elektromaqnit dalğaları vasitəsilə yeməkləri isidir. Bu dalğalar su molekullarını hərəkətə gətirərək istilik yaradır. Yüksək temperaturda bakteriyalar məhv ola bilər, lakin bu, yeməyin hər yerində bərabər şəkildə istiliyin yayılmasından asılıdır. Əgər yemək qeyri-bərabər qızdırılırsa və bəzi hissələr yetərli dərəcədə isti olmursa, bakteriyalar sağ qala bilər.
Mikrodalğalı Sobada Üzləşilə Bilən Risklər
Qeyri-bərabər qızdırma: Qida məhsulları qeyri-bərabər şəkildə qızdırılsa, bakteriyalar sağ qala bilər. Xüsusilə salmonella və ya E. coli kimi təhlükəli bakteriyalar yeməklərin mərkəzi hissələrində qala bilər.
Çirklənmiş səthlər: Mikrodalğalı sobanın içərisində qalan yemək qalıqları bakteriyalar üçün mükəmməl çoxalma mühiti yaradır.
Təkrar qızdırma: Bir neçə dəfə qızdırılmış yeməklər bakteriyaların inkişafı üçün şərait yarada bilər, çünki istilik mikroorqanizmləri tamamilə məhv etməyə bilər.
Bakteriyaların Qarşısını Necə Almaq Olar?
Yeməyi bərabər qızdırın: Yeməkləri sobanın dövriyyəsinə uyğun yerləşdirin və istiliyin hər yerə yayılmasına şərait yaradın. Qalın qida məhsullarını kiçik hissələrə bölmək bu prosesi asanlaşdırır.
Sobanın gigiyenasına diqqət edin: Mikrodalğalı sobanın içini mütəmadi olaraq təmizləyin və qida qalıqlarını aradan qaldırın.
Yüksək temperaturda qızdırma: Mikrodalğalı sobanın istilik dərəcəsini bakteriyaların məhv olmasını təmin edəcək səviyyəyə gətirin. Ən azı 75°C temperaturda bakteriyalar tamamilə məhv olur.
Qablarınızı doğru seçin: Mikrodalğalı soba üçün uyğun olmayan plastik qablar qızdırma zamanı toksik maddələr buraxa bilər.
Zərərsiz Qonşular?
Bütün bakteriyalar təhlükəli deyil. Mikrodalğalı sobada qalabilən bəzi mikroorqanizmlər insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaratmaya bilər. Lakin təhlükəli patogenlər ilə bağlı risklər mövcud olduğu üçün gigiyena qaydalarına əməl etmək mütləqdir.
Nəticə
Mikrodalğalı soba düzgün istifadə edildikdə təhlükəsizdir, lakin gigiyena və qızdırma qaydalarına əməl edilmədikdə potensial təhlükələrə səbəb ola bilər. Yəni, bakteriyalar "zərərsiz qonşular" olmaqdan çıxaraq ciddi problemə çevrilə bilər. Sobaların müntəzəm təmizlənməsi və yeməklərin diqqətli şəkildə qızdırılması ilə bu risklərin qarşısını almaq mümkündür.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 651   Tarix: 01 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

112 il yaşayan kişinin sirrini AÇIQLADI

Uzun və sağlam ömür yaşamaq hər kəsin arzusudur. Bunun üçün sağlam qidalanmaq, müntəzəm idman etmək və stressdən uzaq olmaq lazımdır. xəbər verir ki, 25 noyabr 2024-cü ildə vəfat edən Con Alfred Tinnisvud Ginnesin Rekordla

.

Qışda bu qidalar yeyilməlidir

Soyuq qış aylarında orqanizmin immunitetini gücləndirmək və xəstəliklərdən qorunmaq üçün düzgün qidalanma mühüm əhəmiyyət daşıyır. Mütəxəssislər qış aylarında müəyyən qidalara üstünlük verməklə sağlamlığı qorumağın mümkü

.

Daban tikanını (mahmız) müalicə etmək üçün nənələrimizin məhşur resepti

Daban tıxacları ayağın altındakı toxumaların həddindən artıq gərginləşməsi nəticəsində yaranır və güclü ağrıya səbəb olur. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu problemi həll etmək üçün ev şəraitində hazırlanan sadə bir qarışı

.

Necə edək ki, üşüməyək? - DİQQƏT

Üşüməmək üçün bir neçə sadə və effektiv üsul mövcuddur. bəzi tövsiyələri təqdim edir:. Qalın paltarlar geyinmək. Yüngül və sıx saxlayan iç geyimlər (yün və ya termal içliklər) istifadə etmək bədəninizi izolyasiya edər. Üst-üst

.

Niyə suyu iki dəfə qaynatmaq olmaz? - xəbərdarlıq

Mütəxəssislərin fikrincə, suyun dəfələrlə qaynadılması onun tərkibinə və xassələrinə təsir edir. xəbər verir ki, bir çox insan çay və ya qəhvə hazırlamaq üçün suyun qaynadılmasına önəm vermirlər. Bununla belə, tədqiqatçıla

.

Dərin yuxu yaddaşı möhkəmləndirir – maraqlı kəşf

Berlin Çarite Universitetinin Neyrofiziologiya İnstitutunun tədqiqatçısı Franz Xaver Mittermeier, Nature Communications jurnalında dərc olunan araşdırmasında araşdırmada dərin yuxunun yaddaşın möhkəmlənməsinə kömək etdiyin

.

Ayağı ayaq üstə aşırıb oturmaq qorxulu xəstəliklər yaradır

Ayağı ayaq üstə aşırıb oturmaq ən zərərli və təhlükəli vərdişlərdən biridir. Bu, orqanizmdə varikoz və bir sıra digər problemlərə səbəb ola bilər. Bu barədə rusiyalı nevroloq Jan Şolomitski xəbərdarlıq edib. Onun sözlərin

.

Qaraciyərin piylənməsi xərçəng xəstəliyinə necə səbəb olur?

Kaliforniya Universitetinin Tibb fakültəsinin alimləri müəyyən ediblər ki, qaraciyərdə piylərin yığılması DNT-nin zədələnməsinə və qaraciyər xərçənginin ən çox yayılmış forması olan hepatoselüler karsinomanın inkişafına səbə

.

Qəhvənin gözlənilməz təhlükəsi

Avstraliya Katolik Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yatmazdan 12 saat əvvəl yüksək dozada kofein qəbul etmək gecə istirahətinin keyfiyyətini azalda bilər. Ancaq bu təsir insanlar tərəfindən diqqətdən kənarda qal

turlar.az

sonxeber.az qadın geyimi həkim məsləhəti maskalar ulduzlar uşaq xəstəlikləri xiyar tutmasi nermin ibrahimova sac modelleri lakonizim xanim.az buga burcu tapmacalar