Nəyə görə insan şoraba və duzlu yemək istəyir?

Nəyə görə insan şoraba və duzlu yemək istəyir?İnsan orqanizminin daha çox şorabaya meyilli olması, xüsusən hamiləlikdə bu tələbatın artması tibdə ən təəccüblü məqamlardan biridir.
Şorabaya spesifik dadı xlorid - natriy verir.
Karbohidrat, zülal və yağlardan fərqli olaraq, şoraba orqanizmə heç bir enerji vermir, qida dəyəri yoxdur, hüceyrələr üçün tikinti və həyat materialı deyil. Amma digər kimyəvi, toksiki maddələrdən fərqli olaraq, insanı zəhərləmir.
Milli.Az bakupost-a istinadən xəbər verir ki, natrium orqanizmə lazımdır, lakin onun sutkalıq dozası 5 qr-ı keçməməlidir. Lakin biz xörəyi, çörəyi duzlamaqdan bezməyib, hər oturumda 100 qram və daha çox şoraba, turşu da yeyirik.
Heç kim salatına sink, selen, dəmir səpmir, halbuki orqanizmə onlar duzdan daha çox lazımdır.
Duzlu qida istəmək heç də natrium defisitində baş vermir. Şoraba sadəcə beynin alışdığı daddır, vərdişdir.
Dildə olan dad reseptorlarının aktivliyi nəticəsində insan daha çox xoşuna gələn qidaya meyillənir. Adətən bu şirin və duzludur.
Alimlər insanda 16 müxtəlif dad spektri aşkarlayıb. Bunlar kükürd dadlı -kələm, yumurta, bəzi bitkilər, sitrus dadları, ağac dadı - kök, fındıq, qoz və s.
Dadbilmə də hissdir və insanda baza və alt dad hissləri var. Hətta biz suyun da dadını hiss edirik.
Baza dadlar- acı, şirin, turş, duzlu və qarışıqdır.
Bunlardan biri ağıza düşdükdə, xüsusi molekullar dad reseptorları ilə əlaqəyə keçib, beyin kökünə elektrik siqnalları kimi kimyəvi siqnal göndərir
Ordan isə siqnallar digər bölmələrə ötürülür.
Bu siqnal ötürülməsi ona görə lazımdır ki, insan ağzına qoyduğu maye və qidanın köhməlmiş, kal, çiy, zəhərli, acı olub olmamasını hiss etsin və özünü qorusun.
Alimlər onu da sübut edib ki, dad reseptorları orqanizmdə həyati vacib kimyəvi element, mineralların disbalansını təyin etsin.
Hesab edilir ki, əgər insan çox şoraba istəyirsə, bu natrium ionlarının çatışmamasına siqnal ola bilər.
Orqanizmdə bu elementin lazımi norması saxlanmalıdır ki, hüceyrələrin, neyronların siqnal ötürmə funksiyası işləsin.
Natriumsuz hüceyrələr bir-biri ilə ünsiyyətə girə bilmir, informasiya mübadiləsi getmir, orqanizmdə kəskin duz çatışmazlığı olarsa hiponatriemiya baş verir, nəticədə insan ölür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1308   Tarix: 09 may 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?

Yeni il bayramlarında mandarin süfrələrin əvəzolunmaz atributuna çevrilir. Lakin rusiyalı  endokrinoloq Anna Oderiy xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq mandarin yemək sağlamlığa zərər verə bilər. xəbər verir ki, sağlam bi

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

.

Bir qutu enerji içkisinin fəsadları

Enerji içkilərinin xüsusilə gənclər arasında geniş istifadə olunması həkimləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, cəmi bir qutu enerji içkisi belə orqanizmə ciddi təsirlər göstərə bilər.  xəbər verir ki, həkimləri

.

Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi

Elektron siqaretlərin (vape) sağlamlıq üçün təhlükəsiz olduğu iddiaları elmi araşdırmalarla təsdiqlənmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsullar təkcə asılılıq yaratmır, eyni zamanda ağciyərlərdən ürək-damar sistemin

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

turlar.az

qaşların formalari yay kolleksiyasi hamiləlik intim piercing hakışta adət ənənələr şirin xəmir işləri kosmetika pehriz badambura hakista sozler terezi baldiza aid