Nəyə görə insan şoraba və duzlu yemək istəyir?

Nəyə görə insan şoraba və duzlu yemək istəyir?İnsan orqanizminin daha çox şorabaya meyilli olması, xüsusən hamiləlikdə bu tələbatın artması tibdə ən təəccüblü məqamlardan biridir.
Şorabaya spesifik dadı xlorid - natriy verir.
Karbohidrat, zülal və yağlardan fərqli olaraq, şoraba orqanizmə heç bir enerji vermir, qida dəyəri yoxdur, hüceyrələr üçün tikinti və həyat materialı deyil. Amma digər kimyəvi, toksiki maddələrdən fərqli olaraq, insanı zəhərləmir.
Milli.Az bakupost-a istinadən xəbər verir ki, natrium orqanizmə lazımdır, lakin onun sutkalıq dozası 5 qr-ı keçməməlidir. Lakin biz xörəyi, çörəyi duzlamaqdan bezməyib, hər oturumda 100 qram və daha çox şoraba, turşu da yeyirik.
Heç kim salatına sink, selen, dəmir səpmir, halbuki orqanizmə onlar duzdan daha çox lazımdır.
Duzlu qida istəmək heç də natrium defisitində baş vermir. Şoraba sadəcə beynin alışdığı daddır, vərdişdir.
Dildə olan dad reseptorlarının aktivliyi nəticəsində insan daha çox xoşuna gələn qidaya meyillənir. Adətən bu şirin və duzludur.
Alimlər insanda 16 müxtəlif dad spektri aşkarlayıb. Bunlar kükürd dadlı -kələm, yumurta, bəzi bitkilər, sitrus dadları, ağac dadı - kök, fındıq, qoz və s.
Dadbilmə də hissdir və insanda baza və alt dad hissləri var. Hətta biz suyun da dadını hiss edirik.
Baza dadlar- acı, şirin, turş, duzlu və qarışıqdır.
Bunlardan biri ağıza düşdükdə, xüsusi molekullar dad reseptorları ilə əlaqəyə keçib, beyin kökünə elektrik siqnalları kimi kimyəvi siqnal göndərir
Ordan isə siqnallar digər bölmələrə ötürülür.
Bu siqnal ötürülməsi ona görə lazımdır ki, insan ağzına qoyduğu maye və qidanın köhməlmiş, kal, çiy, zəhərli, acı olub olmamasını hiss etsin və özünü qorusun.
Alimlər onu da sübut edib ki, dad reseptorları orqanizmdə həyati vacib kimyəvi element, mineralların disbalansını təyin etsin.
Hesab edilir ki, əgər insan çox şoraba istəyirsə, bu natrium ionlarının çatışmamasına siqnal ola bilər.
Orqanizmdə bu elementin lazımi norması saxlanmalıdır ki, hüceyrələrin, neyronların siqnal ötürmə funksiyası işləsin.
Natriumsuz hüceyrələr bir-biri ilə ünsiyyətə girə bilmir, informasiya mübadiləsi getmir, orqanizmdə kəskin duz çatışmazlığı olarsa hiponatriemiya baş verir, nəticədə insan ölür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1303   Tarix: 09 may 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

turlar.az

adlarin menasi donlar 2025 reseptler insani ariqladan qidalar sevgi cütlüyü yarpizin faydalari immun sistemi kosmetika xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır sevda sekis ağır itki big.az