Niyə kariyes tez-tez təkrarlanır? - SƏBƏBLƏR

Niyə kariyes tez-tez təkrarlanır? - SƏBƏBLƏRKaries yəni diş çürüməsi dünyanın ən geniş yayılmış diş problemlərindən biri olaraq qalır. Hər nə qədər stomatoloq tərəfindən uğurla müalicə edilsə də, bəzi hallarda bu problem zamanla yenidən üzə çıxır.
Bəs kariyesin təkrar-təkrar yaranmasının səbəbi nədir?
Milli.Az xəbər verir ki, diş həkimlərinin fikrincə, kariyesin əsas yaranma səbəbləri arasında qeyri-düzgün ağız gigiyenası, şəkərli və nişastalı qidaların tez-tez qəbulu, eləcə də müntəzəm stomatoloji müayinələrin olmaması ön sıralarda yer alır. Lakin maraqlıdır ki, müalicə olunmuş dişlərdə belə kariyesin yenidən yaranması halları tez-tez müşahidə edilir.
Təkrar kariyesin əsas səbəbləri bunlardır:
Müalicənin natamam və ya keyfiyyətsiz aparılması: Bəzən dolğunun altında qalan kiçik bir sahə zamanla yenidən çürüyə bilər.
Ağız gigiyenasına yetərli diqqət göstərilməməsi: Düzgün diş fırçalanmaması və diş ipindən istifadə edilməməsi bakteriyaların çoxalmasına səbəb olur.
Qidalanma vərdişləri: Tez-tez şəkərli içki və yeməklərin qəbul edilməsi diş minasını zəiflədir.
Tüpürcək ifrazının azalması: Xüsusilə bəzi dərmanların qəbulu ağız quruluğuna səbəb olaraq dişlərin təmizlənməsini çətinləşdirir.
Diş həkimləri tövsiyə edir ki, kariyesin qarşısını almaq üçün gündə ən azı iki dəfə dişlərin fırçalanmasını, diş ipindən istifadəni, balanslı qidalanmanı və ildə azı iki dəfə diş həkimi müayinəsini tövsiyə edirlər. Bundan əlavə, flüor tərkibli diş pastaları və qoruyucu gellər də kariyesin qarşısının alınmasında effektiv hesab olunur.
Nəticə olaraq, kariyes müalicə oluna bilən, lakin təkrar risk daşıyan bir problemdir. Ona görə də yalnız həkim müdaxiləsi ilə kifayətlənmək deyil, gündəlik qaydalara ciddi şəkildə riayət etmək də vacibdir. 
Aysel Əkbər
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 829   Tarix: 09 may 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Stress "evimizi yıxır"

Dərimiz gündəlik həyatımızın qaçılmaz hissəsi sayılan stressin ən ağır yükünü daşıyır. Buna görə də bir çox dəri xəstəlikləri yaranır. . xəbər verir ki, dərimiz bədənimizin ən böyük orqanıdır və ətraf mühit faktorlarına qarş

.

Bu meyvə virusun düşmənidir, mədənin isə

Əncir mədə və bağırsaq üçün tapıntı hesab olunur.  istinadən xəbər verir ki, əncirin qabığı həzm sistemindəki faydalı bakteriyalar üçün əla qida mənbəyidir. O, antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir və zərərli mikroorqanizmləri

.

Gənələrdən necə qorunmalı? - Sadə tədbirlər həyat xilas edə bilər

Yay aylarında gənə təhlükəsi artır. Xüsusilə açıq havada daha çox vaxt keçirən insanlar, piknik və kənd yerlərinə səyahət edənlər bu parazitlərə daha çox məruz qala bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlı

.

Kişilər arasında "səssiz xəstəlik" sürətlə yayılır

ABŞ-da kişilər arasında sümük əriməsi xəstəliyi olan osteoporozun yayılması ilə bağlı narahatedici statistika açıqlanıb. Məlumata görə hazırda ölkədə təxminən 2 milyon kişi bu "səssiz xəstəlik"dən əziyyət çəkir

.

Çinlilərin zəka artıran səhər YEMƏYİ - Sirri bu imiş

Tanınmış daxili xəstəliklər və kardiologiya mütəxəssisi Prof. Dr. Canan Karatay zəka inkişafını dəstəkləyən səhər yeməyi ilə bağlı yeni açıqlaması ilə gündəmə gəlib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, zəkanın açarı "yumurtadır"

.

Arıqlama dərmanlarının ölümcül təsirləri: Mütəxəssislərdən xəbərdarlıq

Son dövrlər arıqlamaq istəyən insanlar arasında sürətlə populyarlaşan bəzi arıqlama dərmanları sağlamlıq üçün ciddi təhlükələr yaradır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu preparatların düzgün istifadə edilmədiyi və ya həki

.

Qarpızı pendir yox, bununla yeyin - Faydaları

İsti yay günlərinin vazkeçilməz ləzzəti qarpız və ağ pendirdir.  xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, qarpızın çox hissəsi sudan ibarət olsa da, yüksək glisemik indeksə malik olduğu üçün qan şəkərini sürətlə artıra bilir

.

Yayda makiyajın uzun müddət qalması üçün bu sirləri bilməlisiz

akiyajın gün ərzində axmaması və pozulmaması üçün düzgün tətbiq və baxım üsulları çox önəmlidir. Xüsusilə yay aylarında istilik və nəmlik səbəbindən makiyajın qalıcı olması daha da çətinləşir. xəbər verir ki, mütəxəssislə

.

Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin necə qərar verdiyini kəşf ediblər

UF Health-in yeni araşdırması bəzi qoxuların niyə iyrənc olduğunu və beynin onlara necə emosional reaksiya verdiyini izah edir. Mikrodalğada sobada bişirilən balıq təkcə mətbəxdə qalıcı bir qoxu deyil, həm də xoşagəlməz xatirələ

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az toy gecesi geyim seçimi yay geyimləri 2025 yemək bişirmək qadın nişanlılıq qazan kotleti hazirlanmasi bayatılar toy gecesı veten seirleri azerbaycanli is adami amerikada gullelendi efsaneler