Öd sekresiyasının pozulması

Öd sekresiyasının pozulmasıÖdün tərkibinə daxil olan komponentlərin fizioloji əhəmiyyəti eyni deyil. Öd turşuları yağların və lipid təbiətli maddələrin mənimsənilməsinə yardım göstərir. Öd piqmentləri bağırsaqlarda müəyyən çevrilmələrə uğradıqdan sonra orqanizmdən xaric edilir. Ödün tərkibində elə maddələr vardır ki, onlar bağırsağın selikli qişasında metobolizm proseslərini tənzim edir və yenidən qana keçib ümumi mübadilədə iştirak edir. Bu maddələr əsasən vitaminlərin, qalxanabənzər vəz hormonlarının, fosfolipidlərin və s.mübadiləsində iştirak edir.
Ödün tərkibində öd turşularının 80%-i qlikokolla, 20%-i isə taurinlə birləşmiş şəkildə olur. Qaraciyər funksiyasının pozulması ilə müşayət olunan xəstəliklər və aclıq, orqanizmdə metionin və sistein aminturşuların azalması zamanı öd turşularından qoşa birləşmələri əmələ gəlir. Belə hallarda ödün tərkibində sərbəst öd turşuları və onların duzlarının miqdarı artır.
Öd sekresiyasının pozulması zamanı qanda hemoqlabinin parçalanması nəticəsində bilirubin əmələ gəlir. Sərbəst bilirubin suda həll olmayan maddədir. Sərbəst bilirubinə vasitəli bilirubin də deyilir. Sərbəst bilirubin qaraciyərdə qlükoron turşusu ilə birləşir. Bu reaksiya qlüküroniltrasferaza fermentinin iştirakı ilə gedir. Birləşmiş bilirubin suda yaxşı həll olur və diazoreaktivlə birbaşa reaksiyaya girir. Buna görə tibbi ədəbiyyatda onu" duz bilirubini " asdlandırırlar.
Qan serumunda bilirubinin ümumi qatılığı 3,4-22,2mkmo/l olur. Bilirubin qaraciyərdə qlükoron turşusu ilə birləşdikdən sonra ödün tərkibində onikibarmaq bağırsağa ifraz edilir.
Öd kisəsi və öd axarlarının müxtəlif xəstəlikləri zamanı (öd yollarının iltihabı, öd yolları axarlarının hərəki fəaliyyətinin pozulması, axarların daşla tutulması) öd sekresiyasının pozulması baş verir. Bu zaman öd axa bilmədiyi üçün qana keçir. Ödün qana keçməsini bildirən əsas əlamət dəridə və gözün sklerasında sarılıq əıamətinin olmasıdır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 947   Tarix: 20 noyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Belə məşq heç bir işə yaramır - Mif imiş

Göz gimnastikasının görmə qabiliyyətini bərpa etməsi ilə bağlı fikirlər elmi baxımdan doğru deyil. xəbər verir ki, bunu rusiyalı oftalmoloq Angelina Kazantseva bildirib. Onun sözlərinə görə göz üçün edilən məşqlər görməni

.

Xəstəlik geni yaradır - Hər gün istəmədən biraz yeyirik

Mikroplastik nəsil sağlamlığını dəyişdirir. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, mikroplastiklərlə təmasda olan siçanların erkək fərdlərində spermanın tərkibi dəyişir və bu, onların nəslind

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Niyə səhərlər acqarına ilıq su içməliyik?

Son illər sağlam həyat tərzi ilə bağlı tövsiyələr arasında acqarına ilıq su içmək geniş yayılıb. xəbər verir ki, aparılan müşahidələr və elmi məlumatlar bu vərdişin həzm sistemi və ümumi orqanizm fəaliyyəti üçün müsbət təsirlə

.

Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb

Hematogen şokoladın əsas tərkibi öküz qanından əldə olunan albumin və şəkərdən ibarətdir. xəbər verir ki, dəmir və C vitaminini artırmaq üçün tez-tez quru meyvələr, qoz-fındıq, süd tozu, qənnədi şirəsi, karamel və ya şokola

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

turlar.az

qadin dunyasi toy makiyajlari geyim dəbləri yuxuyozma gavalinin faydalari dondurma balın faydaları kosmetika seksi prostat laylalar geyim novruz bayramına aid