Öddaşı xəstəliyinin kliniki şəkli

Öddaşı xəstəliyinin kliniki şəkliÖddaşı xəstəliyində orqanizmdə fiziki-kimyəvi dəyişikliklər və xəstəliyin kliniki təzahürləri nəzərə çarpmır. Öd kisəsində olan daşlar çox vaxt digər xəstəliklərə qarşı yoxlamalar zamanı aşkarlanır. Bəzən isə öd kisəsində olan kiçik bir daş belə gərginlik yaradır və öz əlamətlərinin göstərir. Buna görə də öddaşı xəstəliyinin simptomları aşağıdakılardan asılı olur:
- daşların sayından
- daşların ölçüsündən
- daşların yerləşməsindən
- iltihabi prosesin aktivliyindən
- öd çıxarışı sistemin funksional vəziyyətindən.
Öd kisəsinin cismi və dibində yerləşən daşlar kisənin boynuna və kisə axacağına düşməyənə və iltihablaşmayana qədər klinik olaraq özülərini biruzə vermir. Daş öd axarına düşdükdə sancı tutmaları verir, iltihablaşdıqda isə xolesistit əlamətləri meydana çıxır.
Öddaşı xəstəliyi öz əlamətlərini yağlı, kəskin, ədviyyatlı, hisə verilmiş qidanın qəbulu, fiziki və emosional gərginlikdən sonra, infeksiya olduqda, əyilmiş vəziyyətdə durduqda biruzə verir. Bu zaman ağrı sağ qabırğaaltında əmələ gəlir, sağ kürək və kürəkaltı nahiyyəyə irradiasiya edir. Bəzən ağrılar atipik əlamətlərlə ortaya çıxır. Belə ki, bəzən xəstələrin bel və ürək nahiyyələrində ağrılar meydana çıxa bilir. Ağrı epiqastral nahiyyədə olduğu zaman meteorizm və dəyişkən nəcis ifrazı ola bilir. Öddaşı xəstəliyinin sancısı bəzən temperaturla müşahidə edilir. Bu adətən iltihab və intoksikasiya olduqda baş verir.
Öddaşı xəstəliyi zamanı obyektiv müayinədə qarının köpməsi, qarının ön divarının gərginləşməsi, öd kisəsi nahiyyəsinin ağrılı olması müşahidə edilir.
Diaqnozun qoyulmasında rentgenoqrafiyanın, USM-in nəticələri əsas götürülür.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1129   Tarix: 20 noyabr 2022
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI

ABŞ-də müəyyən növ daşlardan hazırlanmış mətbəx mebeli istehsalı ilə əlaqəli təhlükəli ağciyər xəstəliyi aşkar edilib. -a istinadən xəbər verir ki, xəstəlik mətbəx mebeli üçün iş masası istehsalında getdikcə daha çox populyarlaşa

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi

Elektron siqaretlərin (vape) sağlamlıq üçün təhlükəsiz olduğu iddiaları elmi araşdırmalarla təsdiqlənmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsullar təkcə asılılıq yaratmır, eyni zamanda ağciyərlərdən ürək-damar sistemin

.

Evdəki "yolka" sizə problem yarada bilər - Həkimdən AÇIQLAMA

Yeni il ağacları bəzi hallarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Aleksandra Filyovanın sözlərinə görə, canlı ağaclar daşınma və saxlanma zamanı qabıq və gövdəsində mikroskopik kif toplay

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

turlar.az

geyim və ayaqqabılar qadın geyimi yaz geyimleri 2025 düz qarın faydalı bitkilər tortlar kariyera və iş həyatı kosmetika insan maska sevda həsən bəy zərdabi bürclər