Öldürücü qidalar
Emal edilmiş ət son dərəcə zərərlidir.
Sosis, kolbasa və digər emal edilmiş ət məhsulları erkən ölüm və xərçəng riskini artırır. Avropanın 10 ölkəsində 13 il ərzində yarım milyon adam arasında aparılmış təcrubələrin nəticəsi bunu deməyə əsas verir.
BBC-nin BMC Medicine jurnalına istinadən verdiyi məlimata görə alimlər 35-69 yaş arası 448 568 adamın yemək vərdişləri və sağlamlıq vəziyyətini araşdırıblar.
Nəticələr: daha çox ət məhsulları istifadə edən insanlar ürək, onkoloji xəstəliklər və piylənməyə meyilli olurlar.
Tədqiqat zamanı hər 17-ci iştirakçıdan biri həyatdan köçüb. Cəmi 10 000 adam xərçəng xəstəliyindən, 5,5 min adam ürək-damar xəstəliyindən vəfat edib.
12 il ərzində aparılan tədqiqatlardan aydın olub ki, gün ərzində 160 qr ət məhsulları (təxminən 2 dilim kolbasa və 1 dilim donuz əti ) qəbul edən adamlarda ölüm riski bu məhsullardan gün ərzində 20 qr istifadə edənlərə nisbətən 44% çox olub.
Zurich universitetinin professoru Sabine Rohman qeyd edib ki, indiki halda siqareti tərkitmək , belə ət məhsullarının istifadəsini tərgitməkdən daha vacib olub.
f Paylaş