Ölümə səbəb olan vərdişlər
Karbohidrat ve protein tərkibli balıq, kartof, kekslər kimi qidaları sobada 125 dərəcədən artıq istilikdə bişirmək olmaz.
Uludağ Universiteti Ziraat Fakültəsi Qida Mühəndislik bölümünün rəhbəri mütəxəssis Ömər Utku Çopur, dərəcə yüksək olduğu zaman insan sağlığına zərər vura biləcək akrimalid adlandırılan kimyəvi maddənin yarandığını açıqlayıb. Aparılan araşdırmalar nəticəsində bu maddənin hətta şiş əmələ gətirəcəyi təxmin edilir.
Avropa Qida Təhlükəsizliyi bürosunun yaydığı məlumata görə, sözügedən maddə qızardılan çörəkdə daha çox üstünlük təşkil edir.
Amerika Qida və Dərman İdarəsi (FDA) sobada yüksək istilikdə bişirilmiş yeməklərin qəbulunun mümkün qədər azaldılmasını vacib bilərək xəbərdarlıq edib.
"Bu maddənin uzun müddət qəbulu xərçəng xəstəliyinin yaranmasına yol açır. Heyvanlar üzərində aparılan araşdırma zamanı akrimalid adlı maddənin onların sinir sisteminə zərər verdiyi, ağciyər, dəri xərçəngi törətdiyi məlum olub. Ona görə 125 dərəcədən artıq istilikdə bu qidaların bişirilməsi məsləhət deyil", - deyə məlumatda qeyd olunub.
Qeyd edək ki, təşkilat kartofu kəsərkən qalın dilimləməyi məqsədəuyğun hesab edir. Səbəb kimi akrimalid maddəsinin nazik dilimlərdə daha çox olması göstərilib.
Milli.Az / news.milli.az









Qadınları orqazma çatdıran 7 seks pozası
Əkiz uşaq doğmaq üçün MÜTLƏQ OXUYUN
Yuxuda nar görmək görün nələrə işarə edirmiş?! İNANILMAZ!
Güllünün Ahmet Minquzzi üçün bəstələdiyi mahnını bu sənətçi oxuyacaq
Əlikram Bayramovun evində toy olacaq
Burak Özçivit Bakıya gəlir
Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim
Orqanlara bənzəyən qidalar
Hamiləlik testinin səhv göstərdiyi saatlar açıqlandı
Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı
Xalq artisti Simarə İmanova nənə oldu
Meqanın atası ölüm ayağındadır
Şəbnəm özünə təmtəraqlı ad günü edəcək