Ölümə səbəb olan vərdişlər

Ölümə səbəb olan vərdişlərKarbohidrat ve protein tərkibli balıq, kartof, kekslər kimi qidaları sobada 125 dərəcədən artıq istilikdə bişirmək olmaz.
Uludağ Universiteti Ziraat Fakültəsi Qida Mühəndislik bölümünün rəhbəri mütəxəssis Ömər Utku Çopur, dərəcə yüksək olduğu zaman insan sağlığına zərər vura biləcək akrimalid adlandırılan kimyəvi maddənin yarandığını açıqlayıb. Aparılan araşdırmalar nəticəsində bu maddənin hətta şiş əmələ gətirəcəyi təxmin edilir.
Avropa Qida Təhlükəsizliyi bürosunun yaydığı məlumata görə, sözügedən maddə qızardılan çörəkdə daha çox üstünlük təşkil edir.
Amerika Qida və Dərman İdarəsi (FDA) sobada yüksək istilikdə bişirilmiş yeməklərin qəbulunun mümkün qədər azaldılmasını vacib bilərək xəbərdarlıq edib.
"Bu maddənin uzun müddət qəbulu xərçəng xəstəliyinin yaranmasına yol açır. Heyvanlar üzərində aparılan araşdırma zamanı akrimalid adlı maddənin onların sinir sisteminə zərər verdiyi, ağciyər, dəri xərçəngi törətdiyi məlum olub. Ona görə 125 dərəcədən artıq istilikdə bu qidaların bişirilməsi məsləhət deyil", - deyə məlumatda qeyd olunub.
Qeyd edək ki, təşkilat kartofu kəsərkən qalın dilimləməyi məqsədəuyğun hesab edir. Səbəb kimi akrimalid maddəsinin nazik dilimlərdə daha çox olması göstərilib.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 952   Tarix: 04 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Boğazınız ağrıyanda bahalı dərmanlara pul verməyin - 2 qəpiklik çarə

Britaniyalı otolarinqoloq Nirmal Kumar boğaz ağrısını azaltmağa kömək edən sadə və gözlənilməz üsullar barədə danışıb. xəbər verir ki, onun tövsiyələri "Daily Mirror" nəşri tərəfindən yayımlanıb. Həkimin sözlərin

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

Diş həkimindən qorxursunuzsa, şirniyyatı azaldın

Yeni il ərəfəsində şirniyyatların çoxluğu dişlər üçün risk yaradır. xəbər verir ki, mikrobioloqlar bildirirlər ki, şirniyyat ağıza daxil olduqda dişlərdə yaşayan bakteriyalar onu enerji üçün istifadə edir və bir-iki dəqiq

.

Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı

Bir qrup mütəxəssisin daxil olduğu Pesticide Action Network UK (Böyük Britaniya Pestisitlərə Qarşı Fəaliyyət Şəbəkəsi) ölkənin hökumət nəzarətində olan kənd təsərrüfatı məhsullarındakı kimyəvi qalıqlara dair məlumatları təhli

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Kardioloq Xəbərdar Edir: Soyuq Havada Bu Səhvləri Etməyin

Soyuq, küləkli və dəyişkən hava şəraitində ürək sağlamlığını qorumaq digər mövsümlərlə müqayisədə daha çox diqqət tələb edir. Kardioloq İosif Şubitidze xəbərdarlıq edir ki, belə havalarda ürək xəstələri, təzyiqdən əziyyə

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

turlar.az

yemek reseptleri yay kolleksiyasi makiyaj etmek qaydalari baş ağrısı qara qaragatin faydalari sümük və saç sanamalar kosmetika tanisliq qizlar prostat vetene aid atalar sozu burcler