Ömrü 10 ildən çox uzadan QİDALAR
Paxlalı bitkilər, tam taxılların və qoz-fındığın istehlakı ömrü 10 ildən çox uzadır.
Bu barədə Bergen Universitetindən olan alimlər bildiriblər. Onların bununla bağlı tədqiqatları "PLOS Medicine" jurnalında dərc olunub.
Müəlliflər qeyd edirlər ki, qidalanma ilə bağlı risk faktorları hər il milyonlarla insanın vaxtından əvvəl ölməsinə səbəb olur.
"Yanlış qidalanma bəzən əlilliyə də səbəb olur və illərlə ömür alır", - deyə onlar bildiriblər.
Tədqiqatçılar rasionda qırmızı ətin istehlakını azaltmağı da tövsiyə edirlər.
"Əgər 20 yaş civarında qidalanmanızı daha sağlam qidaya dəyişsəniz, bu, həyatınıza təxminən 10-13 il əlavə edəcək. Sonrakı illərdə artım o qədər də böyük olmasa da, yenə də əhəmiyyətli olacaq - 60 yaşdan sonra 8-9 il və 80 yaşdan sonra təxminən 3,4 il", - deyə alimlər izah ediblər.
Alimlər ümid edirlər ki, həm həkimlər, həm də adi insanlar yeni məlumatlara diqqət yetirəcəklər.
"Qidalanmanı tənzimləmək o qədər də çətin deyil, ancaq gələcəkdə bu dəyişikliklər bir çox sağlamlıq problemlərindən yayınmağa kömək edəcək", - deyə alimlər sözlərini yekunlaşdırıblar.
Milli.Az / news.milli.az









Qadınları orqazma çatdıran 7 seks pozası
Əkiz uşaq doğmaq üçün MÜTLƏQ OXUYUN
Yuxuda nar görmək görün nələrə işarə edirmiş?! İNANILMAZ!
Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı
Coşqun Rəhimova ağır itki
Azad "Bir əsər" adlı solo konsertinin efir variantını təqdim edəcək
Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları
Aktyor Nikolay Denisov vəfat edib
Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?
İzzət Bağırov: "İnsanın dostu cibindəki puludur
Məşhur stilist sağlam saçlara zərər vuran 5 gündəlik vərdişi açıqlayıb
Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri
Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları